Status 301 przy wysyłce

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
markus

Re: Status 301 przy wysyłce

Post autor: markus »

I wszystko jasne, brałem to pod uwagę sygnalizując to w drugim poście, nie pozostało nic innego jak czekać.

Optima

Post autor: Optima »

Już niektóre UPO mi się pobrało.
System się zatkał bo wszyscy wysyłają PIT-11.

I w tym momencie pojawia jedno bardzo ważne pytanie: JAK!! Ci nieudacznicy chcą sobie poradzić z wielokrotnie większą ilością danych wprowadzając faktury ustrukturyzowane. Przecież wszyscy je będą wrzucać na serwer też ostatniego dnia.

A najfajniesze (kpię oczywiście) jest to:
Art. 106na
3. Faktura ustrukturyzowana jest uznana za OTRZYMANĄ przy użyciu Krajowego Systemu e-Faktur w dniu przydzielenia w tym systemie numeru identyfikującego tę fakturę.

Wszyscy (w tym twoi dostawcy) wysyłają faktury 31 grudnia - system nadaje numer identyfikujący 1 stycznia - i masz dziurę w kosztach i VATcie.
Przykład:
Kupiłeś towar za 900 000 zł
Sprzedałeś za 1 000 000 zl (100 tys. zysku)
Wystawiłeś i przesłałeś swoja fakturę rzetelnie zaraz po wystawieniu.
Ale Twój leniwy kontrahent - dopiero 1 dnia następnego miesiąca (alb system nada numer w następnym miesiącu) I...
nie masz kosztów na 900 tys. - za to masz gołą fakturę w przychodach na milion i od tego płać PIT i VAT.
Trochę mnie to przeraża.

Chyba, że coś źle zrozumiałem w przepisach - bo na razie temat potraktowałem po łebkach.

I już się skończy - najczęściej w budowlance: 22 stycznia tekst: EEjjjj! Wystaw mi jeszcze fakturę na grudzień, co?

markus

Post autor: markus »

Dzisiaj zmienił się status z 301 na 200, chyba bramka e-deklaracji zaczęła działać, przynajmniej w moim przypadku, PIT-28.

M.K.

Post autor: M.K. »

@Optima. KSeF-em zajmiemy się na forum ksef.dobry.pl. Jak tylko ogarnę PITy...

Karol

Post autor: Karol »

Dziś przy testowej wysyłce PIT-36 występuję w/w ,,błąd" tj. nonstop status 301. Obawiam się więc ostatecznej wysyłki w/w formularza do MF. Czy słusznie?

M.K.

Najlepiej wysłać i nie czekać bo po co?

Karol

Post autor: Karol »

Chyba nie zostałem właściwie zrozumiany.Obawiałem się po prostu prawidłowej wysyłki PIT do MF. Ale moje obawy były chyba niezasadne po ok. 30 minutach od wysyłki testowej pojawił się w programie komunikat -,,Status informuje że dokument został przetworzony poprawnie przez TESTOWY system e-Deklaracje".

M.K.

Status 301 oznacza, że dokument został odebrany przez e-deklaracje i jest przetwarzany. A niech się przetwarza nawet 10 dni - my mamy numer referencyjny jako potwierdzenie, że zostało wysłane.
Szybciej wyślemy - szybciej zostanie przetworzony.

Zablokowany