Status 301 przy wysyłce
Re: Status 301 przy wysyłce
I wszystko jasne, brałem to pod uwagę sygnalizując to w drugim poście, nie pozostało nic innego jak czekać.
Już niektóre UPO mi się pobrało.
System się zatkał bo wszyscy wysyłają PIT-11.
I w tym momencie pojawia jedno bardzo ważne pytanie: JAK!! Ci nieudacznicy chcą sobie poradzić z wielokrotnie większą ilością danych wprowadzając faktury ustrukturyzowane. Przecież wszyscy je będą wrzucać na serwer też ostatniego dnia.
A najfajniesze (kpię oczywiście) jest to:
Art. 106na
3. Faktura ustrukturyzowana jest uznana za OTRZYMANĄ przy użyciu Krajowego Systemu e-Faktur w dniu przydzielenia w tym systemie numeru identyfikującego tę fakturę.
Wszyscy (w tym twoi dostawcy) wysyłają faktury 31 grudnia - system nadaje numer identyfikujący 1 stycznia - i masz dziurę w kosztach i VATcie.
Przykład:
Kupiłeś towar za 900 000 zł
Sprzedałeś za 1 000 000 zl (100 tys. zysku)
Wystawiłeś i przesłałeś swoja fakturę rzetelnie zaraz po wystawieniu.
Ale Twój leniwy kontrahent - dopiero 1 dnia następnego miesiąca (alb system nada numer w następnym miesiącu) I...
nie masz kosztów na 900 tys. - za to masz gołą fakturę w przychodach na milion i od tego płać PIT i VAT.
Trochę mnie to przeraża.
Chyba, że coś źle zrozumiałem w przepisach - bo na razie temat potraktowałem po łebkach.
I już się skończy - najczęściej w budowlance: 22 stycznia tekst: EEjjjj! Wystaw mi jeszcze fakturę na grudzień, co?
System się zatkał bo wszyscy wysyłają PIT-11.
I w tym momencie pojawia jedno bardzo ważne pytanie: JAK!! Ci nieudacznicy chcą sobie poradzić z wielokrotnie większą ilością danych wprowadzając faktury ustrukturyzowane. Przecież wszyscy je będą wrzucać na serwer też ostatniego dnia.
A najfajniesze (kpię oczywiście) jest to:
Art. 106na
3. Faktura ustrukturyzowana jest uznana za OTRZYMANĄ przy użyciu Krajowego Systemu e-Faktur w dniu przydzielenia w tym systemie numeru identyfikującego tę fakturę.
Wszyscy (w tym twoi dostawcy) wysyłają faktury 31 grudnia - system nadaje numer identyfikujący 1 stycznia - i masz dziurę w kosztach i VATcie.
Przykład:
Kupiłeś towar za 900 000 zł
Sprzedałeś za 1 000 000 zl (100 tys. zysku)
Wystawiłeś i przesłałeś swoja fakturę rzetelnie zaraz po wystawieniu.
Ale Twój leniwy kontrahent - dopiero 1 dnia następnego miesiąca (alb system nada numer w następnym miesiącu) I...
nie masz kosztów na 900 tys. - za to masz gołą fakturę w przychodach na milion i od tego płać PIT i VAT.
Trochę mnie to przeraża.
Chyba, że coś źle zrozumiałem w przepisach - bo na razie temat potraktowałem po łebkach.
I już się skończy - najczęściej w budowlance: 22 stycznia tekst: EEjjjj! Wystaw mi jeszcze fakturę na grudzień, co?
Dzisiaj zmienił się status z 301 na 200, chyba bramka e-deklaracji zaczęła działać, przynajmniej w moim przypadku, PIT-28.
@Optima. KSeF-em zajmiemy się na forum ksef.dobry.pl. Jak tylko ogarnę PITy...
Dziś przy testowej wysyłce PIT-36 występuję w/w ,,błąd" tj. nonstop status 301. Obawiam się więc ostatecznej wysyłki w/w formularza do MF. Czy słusznie?
Najlepiej wysłać i nie czekać bo po co?
Chyba nie zostałem właściwie zrozumiany.Obawiałem się po prostu prawidłowej wysyłki PIT do MF. Ale moje obawy były chyba niezasadne po ok. 30 minutach od wysyłki testowej pojawił się w programie komunikat -,,Status informuje że dokument został przetworzony poprawnie przez TESTOWY system e-Deklaracje".
Status 301 oznacza, że dokument został odebrany przez e-deklaracje i jest przetwarzany. A niech się przetwarza nawet 10 dni - my mamy numer referencyjny jako potwierdzenie, że zostało wysłane.
Szybciej wyślemy - szybciej zostanie przetworzony.
Szybciej wyślemy - szybciej zostanie przetworzony.