PIT 8c

Alicja

PIT 8c

Post autor: Alicja »

Zrobiłam remont mieszkania. Spółdzielnia zwróciła mi część kosztów za wymianę instalacji wodno-kanalizacyjnej. Dostałam ze spółdzielni PIT 8c z wyszczególnieniem w części D - zwrot wydatków za wymianę instalacji wodno-kanalizacyjnej i kwota. Czy muszę to uwzględnić w PIT 37? To nie jest mój dochód, tylko częściowy zwrot poniesionych kosztów remontu.

Bartek

Re: PIT 8c

Post autor: Bartek »

Ze wszystkich dochodów musisz się rozliczyć na PIT-36 ZAMIAST PIT-37,a kwotę z 8C w wiersz "inne źródła". Musi być na 36,a nie 37 gdyż "inne źródła" na 37 to inne "inne źródła" niż na 36. A tylko te na 36 uwzględniają kwoty z części D PIT-8C

gard

Post autor: gard »

Zwroty ze spółdzielni to zawiła sprawa. Poszukaj na forum ubiegłorocznym - było to ładnie rozpracowane w jednym z wątków (jeśli dobrze pamiętam, to marbar wykonała tę wspaniałą robotę).

Bartek

Post autor: Bartek »

Tylko tam była mowa o zwrocie za wymianę okien bodajże :)

gard

Post autor: gard »

Nieważne co wymieniono - jeśli pamięć mnie nie myli to kluczową sprawą było prawo do lokalu (spółdzielcze czy własność hipoteczna).

Ponieważ w niektórych przypadkach kwoty zwrotu nie są opodatkowane, to może Alicja sprawdzi w ubiegłorocznych wpisach czy jest takim przypadkiem.

Zablokowany