PIT 8c
-
Alicja
PIT 8c
Zrobiłam remont mieszkania. Spółdzielnia zwróciła mi część kosztów za wymianę instalacji wodno-kanalizacyjnej. Dostałam ze spółdzielni PIT 8c z wyszczególnieniem w części D - zwrot wydatków za wymianę instalacji wodno-kanalizacyjnej i kwota. Czy muszę to uwzględnić w PIT 37? To nie jest mój dochód, tylko częściowy zwrot poniesionych kosztów remontu.
Re: PIT 8c
Ze wszystkich dochodów musisz się rozliczyć na PIT-36 ZAMIAST PIT-37,a kwotę z 8C w wiersz "inne źródła". Musi być na 36,a nie 37 gdyż "inne źródła" na 37 to inne "inne źródła" niż na 36. A tylko te na 36 uwzględniają kwoty z części D PIT-8C
Zwroty ze spółdzielni to zawiła sprawa. Poszukaj na forum ubiegłorocznym - było to ładnie rozpracowane w jednym z wątków (jeśli dobrze pamiętam, to marbar wykonała tę wspaniałą robotę).
Tylko tam była mowa o zwrocie za wymianę okien bodajże :)
Nieważne co wymieniono - jeśli pamięć mnie nie myli to kluczową sprawą było prawo do lokalu (spółdzielcze czy własność hipoteczna).
Ponieważ w niektórych przypadkach kwoty zwrotu nie są opodatkowane, to może Alicja sprawdzi w ubiegłorocznych wpisach czy jest takim przypadkiem.
Ponieważ w niektórych przypadkach kwoty zwrotu nie są opodatkowane, to może Alicja sprawdzi w ubiegłorocznych wpisach czy jest takim przypadkiem.