Ulga prorodzinna

Romi

Ulga prorodzinna

Post autor: Romi »

Witam wszystkich użytkowników tego super programu.
Czy mogę rozliczyć się wspólnie z żoną i korzystać z odliczenia na 2 dzieci z tym że 1 dziecko jest nasze wspólne, a 2 dziecko młodsze jest żony, Ja nie mam do niego praw rodzicielskich, jego ojciec ma pełne prawa rodzicielskie. Czy w tej sytuacji jest możliwe wspólne rozliczenie i podwójna ulga prorodzinna. Pozdrawiam

Bartek

Re: Ulga prorodzinna

Post autor: Bartek »

Moim zdaniem :

1) Ulgę na dziecko którego TY jesteś ojcem możesz odliczyć zarówno Ty jak i żona (oczywiście sumarycznie nie więcej niż limit).
2) Do ulgi na drugie dziecko prawo ma żona i ojciec dziecka. Jeśli to dziecko nie ma kompletnie kontaktu z tamtym ojcem to żona ma prawo do ulgi w pełnej wysokości Jeśli jednak dziecko przebywa też ze swoim ojcem to wtedy żona musi się porozumieć z tamtym ojcem w kwestii jaką cześc ulgi odliczy ona a jaką on i zaznaczyć to na PIT-0 w części z danymi dziecka.

3) Jeżeli spełniacie warunki do wspólnego rozliczenia to "zakręcona sytuacja" z dziećmi nie stoi na przeszkodzie byście się razem rozliczyli. Tylko pamiętaj,że musieliście między innymi być małżeństwem cały 2009 rok by móc się tak rozliczyć.

Gość

Post autor: Gość »

Ja w tym samym temacie mam problem: córka jest w trakcie rozwodu, mają dwoje dzieci.Od sierpnia nie prowadzą wspólnego gospodarstwa i zięć nie płaci alimentów(przyznane w grudniu 2009- płatne w styczniu 2010).Czy córka może rozliczyć całą ulgę sama?Pozdrawiam.

Bartek

Gość napisał(a) :
> Ja w tym samym temacie mam problem: córka jest w trakcie rozwodu, mają
> dwoje dzieci.Od sierpnia nie prowadzą wspólnego gospodarstwa i zięć nie
> płaci alimentów(przyznane w grudniu 2009- płatne w styczniu 2010).Czy córka
> może rozliczyć całą ulgę sama?Pozdrawiam.

Jeżeli do sierpnia dzieci mieszały i z matką i z ojcem to ojciec ma prawo do ulgi za miesiące styczeń-sierpień. Oczywiście to jest kwestia dogadania się bo np jeśli ten ojciec dziecka nie ma dochodów/ma za mały podatek by odliczyć całą kwotę może matce dzieci pozwolić odliczyć ulgę za te miesiące :) Natomiast matka dzieci ma bezdyskusyjne prawo odliczyć ulgę od sierpnia do grudnia :)

Na pewno muszą ustalić między sobą kto odlicza ulgę za styczeń-sierpień.

Gość

a co z podziałem kwoty miesięcznej ulgi na poszczególne dni miesiąca w wysokości 1/30 należności za miesiąc? i jak ta sprawa wygląda gdy urodzi się dziecko w środku miesiąca? władza rodzicielska zaczyna się wszak z chwilą narodzin potomka

Bartek

Podział na 1/30 dotyczy tylko sytuacji rozwodów gdzie dziecko przebywa pod opiieką drugiego rodzica tylko np 10 dni w m-cu. Jeżeli dziecko urodzi się w środku miesiąca, a rodzina jest pełna to można odliczyć ulgę za cały miesiąc.

Gość

Art. 27f ust. 3. W przypadku gdy w tym samym miesiącu kalendarzowym w stosunku do dziecka
wykonywana jest władza, pełniona funkcja lub sprawowana opieka, o których
mowa w ust. 1, każdemu z podatników przysługuje odliczenie w kwocie
stanowiącej 1/30 kwoty obliczonej zgodnie z ust. 2 za każdy dzień sprawowania
pieczy nad dzieckiem.

cytat z ustawy o pit raczej brzmi jw. i w przypadku urodzenia dziecka w środku miesiąca może być interpretowany zgoła inaczej

Gość

artukuł mnie nie przekonuje, gdyż są to za przeproszeniem swobodne przemyślenia osoby która nie odpowiada za moje rozliczenie podatkowe
w ust. 3 mowa jest trakże o władzy rodzicielskiej

Gość

Art. 92. kodeksu rodzinnego i opiekuńczego
Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.

czyli dopiero od urodzenia jest pod władzą rodzicielską

Zablokowany