Ulga prorodzinna
-
Romi
Ulga prorodzinna
Witam wszystkich użytkowników tego super programu.
Czy mogę rozliczyć się wspólnie z żoną i korzystać z odliczenia na 2 dzieci z tym że 1 dziecko jest nasze wspólne, a 2 dziecko młodsze jest żony, Ja nie mam do niego praw rodzicielskich, jego ojciec ma pełne prawa rodzicielskie. Czy w tej sytuacji jest możliwe wspólne rozliczenie i podwójna ulga prorodzinna. Pozdrawiam
Czy mogę rozliczyć się wspólnie z żoną i korzystać z odliczenia na 2 dzieci z tym że 1 dziecko jest nasze wspólne, a 2 dziecko młodsze jest żony, Ja nie mam do niego praw rodzicielskich, jego ojciec ma pełne prawa rodzicielskie. Czy w tej sytuacji jest możliwe wspólne rozliczenie i podwójna ulga prorodzinna. Pozdrawiam
Re: Ulga prorodzinna
Moim zdaniem :
1) Ulgę na dziecko którego TY jesteś ojcem możesz odliczyć zarówno Ty jak i żona (oczywiście sumarycznie nie więcej niż limit).
2) Do ulgi na drugie dziecko prawo ma żona i ojciec dziecka. Jeśli to dziecko nie ma kompletnie kontaktu z tamtym ojcem to żona ma prawo do ulgi w pełnej wysokości Jeśli jednak dziecko przebywa też ze swoim ojcem to wtedy żona musi się porozumieć z tamtym ojcem w kwestii jaką cześc ulgi odliczy ona a jaką on i zaznaczyć to na PIT-0 w części z danymi dziecka.
3) Jeżeli spełniacie warunki do wspólnego rozliczenia to "zakręcona sytuacja" z dziećmi nie stoi na przeszkodzie byście się razem rozliczyli. Tylko pamiętaj,że musieliście między innymi być małżeństwem cały 2009 rok by móc się tak rozliczyć.
1) Ulgę na dziecko którego TY jesteś ojcem możesz odliczyć zarówno Ty jak i żona (oczywiście sumarycznie nie więcej niż limit).
2) Do ulgi na drugie dziecko prawo ma żona i ojciec dziecka. Jeśli to dziecko nie ma kompletnie kontaktu z tamtym ojcem to żona ma prawo do ulgi w pełnej wysokości Jeśli jednak dziecko przebywa też ze swoim ojcem to wtedy żona musi się porozumieć z tamtym ojcem w kwestii jaką cześc ulgi odliczy ona a jaką on i zaznaczyć to na PIT-0 w części z danymi dziecka.
3) Jeżeli spełniacie warunki do wspólnego rozliczenia to "zakręcona sytuacja" z dziećmi nie stoi na przeszkodzie byście się razem rozliczyli. Tylko pamiętaj,że musieliście między innymi być małżeństwem cały 2009 rok by móc się tak rozliczyć.
-
Gość
Ja w tym samym temacie mam problem: córka jest w trakcie rozwodu, mają dwoje dzieci.Od sierpnia nie prowadzą wspólnego gospodarstwa i zięć nie płaci alimentów(przyznane w grudniu 2009- płatne w styczniu 2010).Czy córka może rozliczyć całą ulgę sama?Pozdrawiam.
Gość napisał(a) :
> Ja w tym samym temacie mam problem: córka jest w trakcie rozwodu, mają
> dwoje dzieci.Od sierpnia nie prowadzą wspólnego gospodarstwa i zięć nie
> płaci alimentów(przyznane w grudniu 2009- płatne w styczniu 2010).Czy córka
> może rozliczyć całą ulgę sama?Pozdrawiam.
Jeżeli do sierpnia dzieci mieszały i z matką i z ojcem to ojciec ma prawo do ulgi za miesiące styczeń-sierpień. Oczywiście to jest kwestia dogadania się bo np jeśli ten ojciec dziecka nie ma dochodów/ma za mały podatek by odliczyć całą kwotę może matce dzieci pozwolić odliczyć ulgę za te miesiące :) Natomiast matka dzieci ma bezdyskusyjne prawo odliczyć ulgę od sierpnia do grudnia :)
Na pewno muszą ustalić między sobą kto odlicza ulgę za styczeń-sierpień.
> Ja w tym samym temacie mam problem: córka jest w trakcie rozwodu, mają
> dwoje dzieci.Od sierpnia nie prowadzą wspólnego gospodarstwa i zięć nie
> płaci alimentów(przyznane w grudniu 2009- płatne w styczniu 2010).Czy córka
> może rozliczyć całą ulgę sama?Pozdrawiam.
Jeżeli do sierpnia dzieci mieszały i z matką i z ojcem to ojciec ma prawo do ulgi za miesiące styczeń-sierpień. Oczywiście to jest kwestia dogadania się bo np jeśli ten ojciec dziecka nie ma dochodów/ma za mały podatek by odliczyć całą kwotę może matce dzieci pozwolić odliczyć ulgę za te miesiące :) Natomiast matka dzieci ma bezdyskusyjne prawo odliczyć ulgę od sierpnia do grudnia :)
Na pewno muszą ustalić między sobą kto odlicza ulgę za styczeń-sierpień.
-
Gość
a co z podziałem kwoty miesięcznej ulgi na poszczególne dni miesiąca w wysokości 1/30 należności za miesiąc? i jak ta sprawa wygląda gdy urodzi się dziecko w środku miesiąca? władza rodzicielska zaczyna się wszak z chwilą narodzin potomka
Podział na 1/30 dotyczy tylko sytuacji rozwodów gdzie dziecko przebywa pod opiieką drugiego rodzica tylko np 10 dni w m-cu. Jeżeli dziecko urodzi się w środku miesiąca, a rodzina jest pełna to można odliczyć ulgę za cały miesiąc.
-
Gość
Art. 27f ust. 3. W przypadku gdy w tym samym miesiącu kalendarzowym w stosunku do dziecka
wykonywana jest władza, pełniona funkcja lub sprawowana opieka, o których
mowa w ust. 1, każdemu z podatników przysługuje odliczenie w kwocie
stanowiącej 1/30 kwoty obliczonej zgodnie z ust. 2 za każdy dzień sprawowania
pieczy nad dzieckiem.
cytat z ustawy o pit raczej brzmi jw. i w przypadku urodzenia dziecka w środku miesiąca może być interpretowany zgoła inaczej
wykonywana jest władza, pełniona funkcja lub sprawowana opieka, o których
mowa w ust. 1, każdemu z podatników przysługuje odliczenie w kwocie
stanowiącej 1/30 kwoty obliczonej zgodnie z ust. 2 za każdy dzień sprawowania
pieczy nad dzieckiem.
cytat z ustawy o pit raczej brzmi jw. i w przypadku urodzenia dziecka w środku miesiąca może być interpretowany zgoła inaczej
-
Gość
artukuł mnie nie przekonuje, gdyż są to za przeproszeniem swobodne przemyślenia osoby która nie odpowiada za moje rozliczenie podatkowe
w ust. 3 mowa jest trakże o władzy rodzicielskiej
w ust. 3 mowa jest trakże o władzy rodzicielskiej
-
Gość
Art. 92. kodeksu rodzinnego i opiekuńczego
Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.
czyli dopiero od urodzenia jest pod władzą rodzicielską
Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.
czyli dopiero od urodzenia jest pod władzą rodzicielską