wspólne rozliczenie małżonków, a ulgi

RenataR

wspólne rozliczenie małżonków, a ulgi

Post autor: RenataR »

Taka sytuacja: wspólne rozliczenie małżonków. Mąż ma przychody ze stosunku pracy. Żona nie pracuje, ma niepełnosprawne dziecko z pierwszego małżeństwa i samochód, którym dowozi dziecko na rehabilitację (faktycznie korzysta). Czy mogę wpisać wydatki na cele rehabilitacyjne w PIT-O w poz 19 - podatnika? Nie wiem dlaczego, gdy wpisuję w poz 20 - małżonka, program zeruje odliczenie. Podobnie jest z ulgą na dziecko. To jest tylko jej dziecko, ale program zeruje ulgę w poz. małżonka. Nie można rozliczyć ulgi i rehabilitacji, gdy małżonek nie ma dochodów? Chciałam jeszcze dołączyć UZ, żeby był większy zwrot, ale teraz to już nie wiem co robię źle.

snykwa

Re: wspólne rozliczenie małżonków, a ulgi

Post autor: snykwa »

Rehabilitacja jest odliczana od dochodu więc na siebie nie rozliczysz.
Ulga prorodzinna jest odliczana od podatku więc ją możesz na siebie rozliczyć.

Czarek

Post autor: Czarek »

'snykwa' chyba nieuważnie czytał... :-)

W PIT-37 w objaśnieniu do pola 111 napisano:
Od sumy kwot z poz. 103 i 104 należy odjąć sumę kwot z poz. 105, 106, 107 i 109

Choćby i z tego wynika, że w przypadku rozliczenia wspólnego z małżonkiem, rehabilitacja jest odliczana od dochodu WSPÓLNEGO małżonków.
Osoba wyraźnie napisała: wspólne rozliczenie małżonków.

Co do przyczyny złego wyliczania kwot, to należałoby jeszcze raz od początku powpisywać je w odpowiednie pola.

Pozdrawiam.

snykwa

'snykwa' chyba nieuważnie czytał... :-)
Przy braku dochodów małżonka i wpisaniu kwoty w poz.20 PIT-0 jest taki komunikat:

(PIT-0)(Poz.20)Skorygowano kwotę odliczenia małżonka z poz.20 do wysokości dochodu małżonka w poz.104 zeznania PIT-37.
Całe duże 0,00.

Czarek

Post autor: Czarek »

Przepraszam zatem.

Może zmylić niektóre osoby to wyjaśnienie do pola 111. :-(
'snykwa' ma rację. :-(

Pozdrawiam.

snykwa

Ale faktycznie z tym opisem to masz rację. Zdecydowanie może zmylić. Jeśli ktoś wypełniałby ręcznie i sugerował się tym opisem to jak nic popełniłby błąd. Dopiero jak napisałeś to się mu przyjrzałem i faktycznie tak tam stoi.
Wcześniej w opisie do poz. 105 i 106 jest napisane dobrze i dopiero jak się tutaj dobrze wypełni to wtedy opis do poz.111 będzie O.K.
Również pozdrawiam.

RenataR

Rozumiem. Jeszcze dwa pytania: 1. jeżeli maż byłby współwłaścicielem samochodu, czy wtedy mógłby odliczyć ulgę rehabilitacyjną, skoro nie jest ojcem dziecka?
2. Ulga na dziecko wskakuje mi w poz 41 podatnika, mimo że wpisuję ją w poz 42 małżonka w PIT-O. Gdy próbuję wpisać kwotę zaznaczając kwadracik "samodzielnie" obie pozycje pozostają puste.

snykwa

Odpowiem na drugie pytanie.
Po wpisaniu pesel w części E zaznaczasz tam kwadracik "cały rok' po stronie małżonka i w poz.42 zaznaczasz pozycję, że program rozliczy oraz na żółtym polu, że nie przekraczacie kwoty 112 tyś. i potwierdzasz.

RenataR

aaaaaa dzięki wielkie, ja "cały rok" zaznaczyłam po stronie podatnika i zonk.

snykwa

Pytanie pierwsze:
Do odliczenia wydatków w ramach ulgi rehabilitacyjnej uprawnione są:

- osoby niepełnosprawne;

- osoby, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają kwoty 9 120 zł.

Musisz rozważyć jakie relacje są męża z Twoim dzieckiem w związku z powyższym wyjaśnieniem.

Zablokowany