wspólne rozliczenie małżonków, a ulgi
wspólne rozliczenie małżonków, a ulgi
Taka sytuacja: wspólne rozliczenie małżonków. Mąż ma przychody ze stosunku pracy. Żona nie pracuje, ma niepełnosprawne dziecko z pierwszego małżeństwa i samochód, którym dowozi dziecko na rehabilitację (faktycznie korzysta). Czy mogę wpisać wydatki na cele rehabilitacyjne w PIT-O w poz 19 - podatnika? Nie wiem dlaczego, gdy wpisuję w poz 20 - małżonka, program zeruje odliczenie. Podobnie jest z ulgą na dziecko. To jest tylko jej dziecko, ale program zeruje ulgę w poz. małżonka. Nie można rozliczyć ulgi i rehabilitacji, gdy małżonek nie ma dochodów? Chciałam jeszcze dołączyć UZ, żeby był większy zwrot, ale teraz to już nie wiem co robię źle.
Re: wspólne rozliczenie małżonków, a ulgi
Rehabilitacja jest odliczana od dochodu więc na siebie nie rozliczysz.
Ulga prorodzinna jest odliczana od podatku więc ją możesz na siebie rozliczyć.
Ulga prorodzinna jest odliczana od podatku więc ją możesz na siebie rozliczyć.
'snykwa' chyba nieuważnie czytał... :-)
W PIT-37 w objaśnieniu do pola 111 napisano:
Od sumy kwot z poz. 103 i 104 należy odjąć sumę kwot z poz. 105, 106, 107 i 109
Choćby i z tego wynika, że w przypadku rozliczenia wspólnego z małżonkiem, rehabilitacja jest odliczana od dochodu WSPÓLNEGO małżonków.
Osoba wyraźnie napisała: wspólne rozliczenie małżonków.
Co do przyczyny złego wyliczania kwot, to należałoby jeszcze raz od początku powpisywać je w odpowiednie pola.
Pozdrawiam.
W PIT-37 w objaśnieniu do pola 111 napisano:
Od sumy kwot z poz. 103 i 104 należy odjąć sumę kwot z poz. 105, 106, 107 i 109
Choćby i z tego wynika, że w przypadku rozliczenia wspólnego z małżonkiem, rehabilitacja jest odliczana od dochodu WSPÓLNEGO małżonków.
Osoba wyraźnie napisała: wspólne rozliczenie małżonków.
Co do przyczyny złego wyliczania kwot, to należałoby jeszcze raz od początku powpisywać je w odpowiednie pola.
Pozdrawiam.
'snykwa' chyba nieuważnie czytał... :-)
Przy braku dochodów małżonka i wpisaniu kwoty w poz.20 PIT-0 jest taki komunikat:
(PIT-0)(Poz.20)Skorygowano kwotę odliczenia małżonka z poz.20 do wysokości dochodu małżonka w poz.104 zeznania PIT-37.
Całe duże 0,00.
Przy braku dochodów małżonka i wpisaniu kwoty w poz.20 PIT-0 jest taki komunikat:
(PIT-0)(Poz.20)Skorygowano kwotę odliczenia małżonka z poz.20 do wysokości dochodu małżonka w poz.104 zeznania PIT-37.
Całe duże 0,00.
Przepraszam zatem.
Może zmylić niektóre osoby to wyjaśnienie do pola 111. :-(
'snykwa' ma rację. :-(
Pozdrawiam.
Może zmylić niektóre osoby to wyjaśnienie do pola 111. :-(
'snykwa' ma rację. :-(
Pozdrawiam.
Ale faktycznie z tym opisem to masz rację. Zdecydowanie może zmylić. Jeśli ktoś wypełniałby ręcznie i sugerował się tym opisem to jak nic popełniłby błąd. Dopiero jak napisałeś to się mu przyjrzałem i faktycznie tak tam stoi.
Wcześniej w opisie do poz. 105 i 106 jest napisane dobrze i dopiero jak się tutaj dobrze wypełni to wtedy opis do poz.111 będzie O.K.
Również pozdrawiam.
Wcześniej w opisie do poz. 105 i 106 jest napisane dobrze i dopiero jak się tutaj dobrze wypełni to wtedy opis do poz.111 będzie O.K.
Również pozdrawiam.
Rozumiem. Jeszcze dwa pytania: 1. jeżeli maż byłby współwłaścicielem samochodu, czy wtedy mógłby odliczyć ulgę rehabilitacyjną, skoro nie jest ojcem dziecka?
2. Ulga na dziecko wskakuje mi w poz 41 podatnika, mimo że wpisuję ją w poz 42 małżonka w PIT-O. Gdy próbuję wpisać kwotę zaznaczając kwadracik "samodzielnie" obie pozycje pozostają puste.
2. Ulga na dziecko wskakuje mi w poz 41 podatnika, mimo że wpisuję ją w poz 42 małżonka w PIT-O. Gdy próbuję wpisać kwotę zaznaczając kwadracik "samodzielnie" obie pozycje pozostają puste.
Odpowiem na drugie pytanie.
Po wpisaniu pesel w części E zaznaczasz tam kwadracik "cały rok' po stronie małżonka i w poz.42 zaznaczasz pozycję, że program rozliczy oraz na żółtym polu, że nie przekraczacie kwoty 112 tyś. i potwierdzasz.
Po wpisaniu pesel w części E zaznaczasz tam kwadracik "cały rok' po stronie małżonka i w poz.42 zaznaczasz pozycję, że program rozliczy oraz na żółtym polu, że nie przekraczacie kwoty 112 tyś. i potwierdzasz.
aaaaaa dzięki wielkie, ja "cały rok" zaznaczyłam po stronie podatnika i zonk.
Pytanie pierwsze:
Do odliczenia wydatków w ramach ulgi rehabilitacyjnej uprawnione są:
- osoby niepełnosprawne;
- osoby, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają kwoty 9 120 zł.
Musisz rozważyć jakie relacje są męża z Twoim dzieckiem w związku z powyższym wyjaśnieniem.
Do odliczenia wydatków w ramach ulgi rehabilitacyjnej uprawnione są:
- osoby niepełnosprawne;
- osoby, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają kwoty 9 120 zł.
Musisz rozważyć jakie relacje są męża z Twoim dzieckiem w związku z powyższym wyjaśnieniem.