1 dziecko,ulga,a dane w pit 0

Yankee

1 dziecko,ulga,a dane w pit 0

Post autor: Yankee »

Witam w tym roku:)
Jedno dziecko, małzonkowie rozliczaja sie osobno (nie przekraczaja progu podatkowego), ulge odlicza w całosci żona...Czy zona wypełniajac pit 0 musi w nim podac podstawowe dane osobowe małzonka? Cocby po to, aby US mial lepsza mozliwosc ustalenia ich progu zarobkowego... Tak slyszałam...

snykwa

Re: 1 dziecko,ulga,a dane w pit 0

Post autor: snykwa »

A niby na jakiej podstawie rozliczając się sama miałaby wpisywać dane męża?

Yankee

...bo mąż rozlicza sie osobno i to w iinym US, chociaz sa malzenstwem ...fama głosi,ze tak powinno sie robic, zeby US ustalił próg dochodowy...

Czech

Post autor: Czech »

To nie jest prawda i powiedzcie Famie że plecie bzdury- żołnierzu ...

Yankee

Tak jest!

Czech

Post autor: Czech »

spocznij... można palić...

ivonne76

Post autor: ivonne76 »

Witam, rozliczam się wspólnie z mężem, 1 dziecko i chcąc rozliczyć ulgę na dziecko ponoć nie mogę bo sumując z PIT 11 moje dochody i męża wychodzi mi dochód 117.000 zł (przychód minus koszty uzyskania przychodu) a program (w zasadzie próbowałam na dwóch programach) nie pokazuje mi, że nie mogę tej ulgi rozliczyć, zatem o co chodzi ? Programy kłamią ? Powinien być jakiś sygnał, że coś jest nie tak a takich nie ma. Gdybym zaniosła teraz PIT36 do US to co wtedy ? wyszła mi nadpłata 500 zł, a jak usuwam z PIT O ulgę to mam do zapłaty 33 zł.
W nowych zasadach jest napisane że, "Z ulgi skorzystają wyłącznie ci z małżonków, którzy wychowując jedno dziecko zarobili wspólnie nie więcej niż 112.000 zł. Powyższa kwota to przychód po odjęciu kosztów uzyskania przysługujących obu małżonkom oraz po odjęciu zapłaconych lub pobranych przez płatnika w danym roku składek ZUS." - ja nie odliczałam od tego dochodu żadnych zapłaconych zaliczek przez płatnika składek ZUS. W rubryce H PIT36 "dochód do opodatkowania to 104.000 zł - ma to jakieś znaczenie ?
Bardzo proszę o pomoc, bo z wyliczeń oba programów wychodzi mi nadpłata i nie wiem, czy mogę to zanieść do urzędu skarbowego czy będzie to błąd.
Pozdrawiam

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

limit dochodów 112 000 w przypadku rozliczenia wspólnego liczymy w ten sposób:

przychód - kup - składki na ubezpieczenie społeczne

Jeżeli po takim działaniu macie dochód < 112000 ( a jak widać macie ;) ) to możecie skorzystać z ulgi na 1 dziecko

ivonne76

Post autor: ivonne76 »

Witam, dziękuję bardzo za szybka odpowiedź - zapomniałam jeszcze dodać, że odliczam od dochodu w PIT D ulgę odsetkową w kwocie 4.880 zł - Czy ta ulga odsetkowa ma jakieś znaczenie w obliczeniu limitu dochodu 112.000 zł ? Z tego co Pan napisał, to nie, ale tak pytam ? ;)
Wg Pana wzoru wychodzi mi dochód: 109.270 zł.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

nie jestem pewny ale raczej tej ulgi odsetkowej nie można brać pod uwagę do wyliczenia dochodu.

Najważniejsze, że nawet bez niej jesteście poniżej limitu więc spokojnie odliczajcie ulgę prorodzinną.

Zablokowany