1 dziecko,ulga,a dane w pit 0
1 dziecko,ulga,a dane w pit 0
Witam w tym roku:)
Jedno dziecko, małzonkowie rozliczaja sie osobno (nie przekraczaja progu podatkowego), ulge odlicza w całosci żona...Czy zona wypełniajac pit 0 musi w nim podac podstawowe dane osobowe małzonka? Cocby po to, aby US mial lepsza mozliwosc ustalenia ich progu zarobkowego... Tak slyszałam...
Jedno dziecko, małzonkowie rozliczaja sie osobno (nie przekraczaja progu podatkowego), ulge odlicza w całosci żona...Czy zona wypełniajac pit 0 musi w nim podac podstawowe dane osobowe małzonka? Cocby po to, aby US mial lepsza mozliwosc ustalenia ich progu zarobkowego... Tak slyszałam...
Re: 1 dziecko,ulga,a dane w pit 0
A niby na jakiej podstawie rozliczając się sama miałaby wpisywać dane męża?
...bo mąż rozlicza sie osobno i to w iinym US, chociaz sa malzenstwem ...fama głosi,ze tak powinno sie robic, zeby US ustalił próg dochodowy...
To nie jest prawda i powiedzcie Famie że plecie bzdury- żołnierzu ...
Tak jest!
spocznij... można palić...
Witam, rozliczam się wspólnie z mężem, 1 dziecko i chcąc rozliczyć ulgę na dziecko ponoć nie mogę bo sumując z PIT 11 moje dochody i męża wychodzi mi dochód 117.000 zł (przychód minus koszty uzyskania przychodu) a program (w zasadzie próbowałam na dwóch programach) nie pokazuje mi, że nie mogę tej ulgi rozliczyć, zatem o co chodzi ? Programy kłamią ? Powinien być jakiś sygnał, że coś jest nie tak a takich nie ma. Gdybym zaniosła teraz PIT36 do US to co wtedy ? wyszła mi nadpłata 500 zł, a jak usuwam z PIT O ulgę to mam do zapłaty 33 zł.
W nowych zasadach jest napisane że, "Z ulgi skorzystają wyłącznie ci z małżonków, którzy wychowując jedno dziecko zarobili wspólnie nie więcej niż 112.000 zł. Powyższa kwota to przychód po odjęciu kosztów uzyskania przysługujących obu małżonkom oraz po odjęciu zapłaconych lub pobranych przez płatnika w danym roku składek ZUS." - ja nie odliczałam od tego dochodu żadnych zapłaconych zaliczek przez płatnika składek ZUS. W rubryce H PIT36 "dochód do opodatkowania to 104.000 zł - ma to jakieś znaczenie ?
Bardzo proszę o pomoc, bo z wyliczeń oba programów wychodzi mi nadpłata i nie wiem, czy mogę to zanieść do urzędu skarbowego czy będzie to błąd.
Pozdrawiam
W nowych zasadach jest napisane że, "Z ulgi skorzystają wyłącznie ci z małżonków, którzy wychowując jedno dziecko zarobili wspólnie nie więcej niż 112.000 zł. Powyższa kwota to przychód po odjęciu kosztów uzyskania przysługujących obu małżonkom oraz po odjęciu zapłaconych lub pobranych przez płatnika w danym roku składek ZUS." - ja nie odliczałam od tego dochodu żadnych zapłaconych zaliczek przez płatnika składek ZUS. W rubryce H PIT36 "dochód do opodatkowania to 104.000 zł - ma to jakieś znaczenie ?
Bardzo proszę o pomoc, bo z wyliczeń oba programów wychodzi mi nadpłata i nie wiem, czy mogę to zanieść do urzędu skarbowego czy będzie to błąd.
Pozdrawiam
limit dochodów 112 000 w przypadku rozliczenia wspólnego liczymy w ten sposób:
przychód - kup - składki na ubezpieczenie społeczne
Jeżeli po takim działaniu macie dochód < 112000 ( a jak widać macie ;) ) to możecie skorzystać z ulgi na 1 dziecko
przychód - kup - składki na ubezpieczenie społeczne
Jeżeli po takim działaniu macie dochód < 112000 ( a jak widać macie ;) ) to możecie skorzystać z ulgi na 1 dziecko
Witam, dziękuję bardzo za szybka odpowiedź - zapomniałam jeszcze dodać, że odliczam od dochodu w PIT D ulgę odsetkową w kwocie 4.880 zł - Czy ta ulga odsetkowa ma jakieś znaczenie w obliczeniu limitu dochodu 112.000 zł ? Z tego co Pan napisał, to nie, ale tak pytam ? ;)
Wg Pana wzoru wychodzi mi dochód: 109.270 zł.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Wg Pana wzoru wychodzi mi dochód: 109.270 zł.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
nie jestem pewny ale raczej tej ulgi odsetkowej nie można brać pod uwagę do wyliczenia dochodu.
Najważniejsze, że nawet bez niej jesteście poniżej limitu więc spokojnie odliczajcie ulgę prorodzinną.
Najważniejsze, że nawet bez niej jesteście poniżej limitu więc spokojnie odliczajcie ulgę prorodzinną.