Wspólne rozliczenie z mężem musze podawać swój niski dochód?

skoku21

Wspólne rozliczenie z mężem musze podawać swój niski dochód?

Post autor: skoku21 »

Witam forumowiczów
Jestem tu nowa i chciałabym zaczerpnąć Waszej porady.
Rozliczamy się z mężem wspólnie już drugi rok, mąż osiąga dochód z umowy o pracę ja nie pracuję zajmuję cie dzieckiem w kwietniu 2012 roku miałam umowę zlecenie na wykonanie pracy i zarobiłam tylko 24 zł. Otrzymałam PIT 11. Tu moje pytanie czy muszę podawać swój znikomy dochód przy rozliczeniu??
Czy w przypadku jak podam dochód wpłynie on w jakimś stopniu na kwotę do zwrotu podatku?? Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

Wirus
Kontakt:

Re: Wspólne rozliczenie z mężem musze podawać swój niski dochód?

Post autor: Wirus »

jak dostałaś pit 11 to musisz się rozliczyć choćby to był 1zł.

Taka niska kwota nie powinna wpłynąć znacząco na kwotę zwrotu (szacuje ok. 4zł różnicy w podatku)

slonik57

Post autor: slonik57 »

Uzupełnię.

Nawet jak jest zerowy przychód też należy złożyć rozliczenie PIT :)

Wirus
Kontakt:

Zdementuję ;)

Jeżeli nie było żadnych przychodów to nie ma obowiązku składania rozliczenia.

Co prawda może być później problem jeżeli ktoś potrzebowałby do jakiś celów zaświadczenia z US o niezaleganiu w podatkach ale mało osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej potrzebuje takie zaświadczenie.

slonik57

Ależ jest obowiązek taki - bo skąd US ma to wiedzieć? Wezwie taka osobę do siebie na kontrolę bo komputer wyrzuci jako nierozliczoną.

A ja widziałem taki ciekawy PIT-11 gdzie przychód był zero, a składka zdrowotna wynosiła powyżej 3000 zł. Osoba ta rozliczyła się wspólnie z małżonkiem, który miał przychód i podatek w wysokości ok. 3000 zł. Razem otrzymali zwrot podatku w kwocie podatku żony :).

Wirus
Kontakt:

No to tak jak napisałem wcześniej. Jeżeli otrzyma się pit-11 to należy się rozliczyć niezależnie co tam jest bo taki sam pit-11 wędruje również do US. Praca w US przy pitach polega m.in. na porównywaniu tego co otrzymają w PIT-11 od płatnika z tym co podatnik napisze w swoim PIT-37 lub innym. W razie wątpliwości wszczynana jest kontrola.

Jeżeli podatnik nigdzie nie pracował to nigdzie nie dostanie PIT-11 i US również takich pitów nie dostanie.

Nie ma ustawowego obowiązku składania pita jeżeli nie osiągnęło się żadnych dochodów. Pomaga to tylko przy wydaniu zaświadczeń ale jak ktoś z góry zakłada, że nie będzie potrzebował to nie musi.

Nawet przeznaczenie formularza PIT-37 na pierwszej jego stronie wymienia dla kogo jest on przeznaczony i osoba bez przychodów nie podlega pod żaden z wymienionych punktów
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, o 20:33 przez Wirus, łącznie zmieniany 2 razy.

slonik57

A pytani o to urzędnicy US informują, że trzeba złożyć zerowy PIT :)

Wirus
Kontakt:

Dopisałem jeszcze linijkę do poprzedniego posta ale już zdążyłeś odpowiedzieć więc wpisze ja tutaj:

Jedyny wyjątek jaki znalazłem to jeżeli ktoś miał cały rok zawieszoną działalność gospodarczą to musi złożyć pit zerowy, reszta tak jak napisałem powyżej.

A z urzędnikami nie ma co rozmawiać bo oni sami nie wiedzą co mówią. Notoryczne jest że jak ktoś składa pita osobiście i np. korzysta z ulgi prorodzinnej to każą dopisać wszystkie dane dziecka pomimo że podatnik wpisze tylko numer pesel zgodnie z ustawą. Trzeba wtedy uprzejmie się uśmiechnąć i kazać napisać takiej urzędniczce aby napisała na picie, że odmawia przyjęcia i żeby nie zapomniała napisać wyraźnie swojego imienia i nazwiska. Dosłownie nagle doznają olśnienia. ;)

A z doświadczenia też wiem, że w sprawach bardziej skomplikowanych lepiej z urzędami rozmawiać w stylu PISMO na PISMO itd., bo dysputy przy okienku z reguły nie wnoszą nic konstruktywnego a nad słowem pisanym urzędnik zastanowi się 2x zanim podpisze ;).

Zablokowany