ulga rehabilitacyjna - samochód
ulga rehabilitacyjna - samochód
Mój brat ma orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy ( 69 lat ) posiada na siebie samochód , ma teraz emeryturę z ZUS czy może sobie odliczyć 2280 zł , ulgę na samochód . Będę wdzięczna za odpowiedz.
jakie dokumenty należy przedstawić . w razie kontroli Urzędu Skarbowego . Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam serdecznie
jakie dokumenty należy przedstawić . w razie kontroli Urzędu Skarbowego . Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam serdecznie
Re: ulga rehabilitacyjna - samochód
Dzień dobry. Tak, brat może odliczyć ulgę na samochód 2280 zł. Ja też odliczam w tym roku po raz pierwszy. Ustawa nie przewiduje dokumentowania tej ulgi ale ja na wszelki wypadek gromadziłem faktury za benzynę ( nie jest to konieczne). Wymagane jest posiadanie samochodu i bycie wpisanym w dowodzie rejestracyjnym i oczywiście orzeczenie o niepełnosprawności.
1. musi być właścicielem/współwłaścicielem samochodu OSOBOWEGO
2.musi posiadać orzeczenie o niepełnosprawności lub równoważne
3. nie musi być w dowodzie rejestracyjnym - może być współwłaścicielem na zasadzie wspólności małżeńskiej
4. nie musi mieć prawa jazdy
5. nie potrzeba żadnych dowodów na eksploatację samochodu przez osobę niepełnosprawną
6. samochód ma mieć ubezpieczenie OC i być dopuszczony do ruchu /nie może tylko stać w garażu/
2.musi posiadać orzeczenie o niepełnosprawności lub równoważne
3. nie musi być w dowodzie rejestracyjnym - może być współwłaścicielem na zasadzie wspólności małżeńskiej
4. nie musi mieć prawa jazdy
5. nie potrzeba żadnych dowodów na eksploatację samochodu przez osobę niepełnosprawną
6. samochód ma mieć ubezpieczenie OC i być dopuszczony do ruchu /nie może tylko stać w garażu/
Witam !
Bardzo dziękuję Państwu za odpowiedz . Już teraz jestem spokojna i wiem , że może odliczyć 2280 zł.
Pozdrawiam serdecznie . Teresa
Bardzo dziękuję Państwu za odpowiedz . Już teraz jestem spokojna i wiem , że może odliczyć 2280 zł.
Witam !
Podłączam się do tematu, rozliczam się wspólnie z żoną, która sama nie posiada dochodu, ja sam pracuję, żona posiada orzeczenie o niepełnosprawności i spełnia pozostałe warunki czy również możemy odpisać ulgę za używanie auta?.
Ty możesz odpisać ponieważ żona jest na Twoim utrzymaniu. Odliczasz od swoich dochodów. Zona ich nie ma więc nie mogłaby odliczyć.
Tak, w pit-O wykazujesz po swojej stronie.
Oczywiście drugi warunek musi być również spełniony tj. własność / współwłasność auta
Prawo do ulgi przysługuje również osobom, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają 12-krotności kwoty renty socjalnej obowiązującej w grudniu 2019 r. , tj .w 2019 r. dochody te nie przekraczają kwoty 13200 zł.
Oczywiście drugi warunek musi być również spełniony tj. własność / współwłasność auta
Prawo do ulgi przysługuje również osobom, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają 12-krotności kwoty renty socjalnej obowiązującej w grudniu 2019 r. , tj .w 2019 r. dochody te nie przekraczają kwoty 13200 zł.
Dziękuję za opinię, chciałem się upewnić.
Wiechura
Wiechura
Witam,
Podłączam się do tematu, syn jest właścicielem samochodu ja jestem współwłaścicielem mam druga grupę jestem rencista ,rozliczam się wspólnie z żoną, która posiada orzeczenie o niepełnosprawności jest na rencie, ale nie jest wpisana do dowodu rejestracyjnego, czy możemy odpisać ulgę za używanie auta oboje?.
Podłączam się do tematu, syn jest właścicielem samochodu ja jestem współwłaścicielem mam druga grupę jestem rencista ,rozliczam się wspólnie z żoną, która posiada orzeczenie o niepełnosprawności jest na rencie, ale nie jest wpisana do dowodu rejestracyjnego, czy możemy odpisać ulgę za używanie auta oboje?.