ulga rehabilitacyjna - samochód

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
TERESKA55

ulga rehabilitacyjna - samochód

Post autor: TERESKA55 »

Mój brat ma orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy ( 69 lat ) posiada na siebie samochód , ma teraz emeryturę z ZUS czy może sobie odliczyć 2280 zł , ulgę na samochód . Będę wdzięczna za odpowiedz.
jakie dokumenty należy przedstawić . w razie kontroli Urzędu Skarbowego . Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam serdecznie

jerry53

Re: ulga rehabilitacyjna - samochód

Post autor: jerry53 »

Dzień dobry. Tak, brat może odliczyć ulgę na samochód 2280 zł. Ja też odliczam w tym roku po raz pierwszy. Ustawa nie przewiduje dokumentowania tej ulgi ale ja na wszelki wypadek gromadziłem faktury za benzynę ( nie jest to konieczne). Wymagane jest posiadanie samochodu i bycie wpisanym w dowodzie rejestracyjnym i oczywiście orzeczenie o niepełnosprawności.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

1. musi być właścicielem/współwłaścicielem samochodu OSOBOWEGO
2.musi posiadać orzeczenie o niepełnosprawności lub równoważne
3. nie musi być w dowodzie rejestracyjnym - może być współwłaścicielem na zasadzie wspólności małżeńskiej
4. nie musi mieć prawa jazdy
5. nie potrzeba żadnych dowodów na eksploatację samochodu przez osobę niepełnosprawną

6. samochód ma mieć ubezpieczenie OC i być dopuszczony do ruchu /nie może tylko stać w garażu/

TERESKA55

Witam !
Bardzo dziękuję Państwu za odpowiedz . Już teraz jestem spokojna i wiem , że może odliczyć 2280 zł.
Pozdrawiam serdecznie . Teresa

TERESKA55

Witam !
Bardzo dziękuję Państwu za odpowiedz . Już teraz jestem spokojna i wiem , że może odliczyć 2280 zł.
Pozdrawiam serdecznie . Teresa

Wiechura

Post autor: Wiechura »

Podłączam się do tematu, rozliczam się wspólnie z żoną, która sama nie posiada dochodu, ja sam pracuję, żona posiada orzeczenie o niepełnosprawności i spełnia pozostałe warunki czy również możemy odpisać ulgę za używanie auta?.

snykwa

Post autor: snykwa »

Ty możesz odpisać ponieważ żona jest na Twoim utrzymaniu. Odliczasz od swoich dochodów. Zona ich nie ma więc nie mogłaby odliczyć.

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

Tak, w pit-O wykazujesz po swojej stronie.
Oczywiście drugi warunek musi być również spełniony tj. własność / współwłasność auta
Prawo do ulgi przysługuje również osobom, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają 12-krotności kwoty renty socjalnej obowiązującej w grudniu 2019 r. , tj .w 2019 r. dochody te nie przekraczają kwoty 13200 zł.

Wiechura

Post autor: Wiechura »

Dziękuję za opinię, chciałem się upewnić.
Wiechura

marek4

Post autor: marek4 »

Witam,
Podłączam się do tematu, syn jest właścicielem samochodu ja jestem współwłaścicielem mam druga grupę jestem rencista ,rozliczam się wspólnie z żoną, która posiada orzeczenie o niepełnosprawności jest na rencie, ale nie jest wpisana do dowodu rejestracyjnego, czy możemy odpisać ulgę za używanie auta oboje?.

Zablokowany