1.2019.2.5(i wcześniejsze)-współpraca z bazą MS SQL
Re: 1.2019.2.5(i wcześniejsze)-współpraca z bazą MS SQL
Z opisu zrozumiałem, że błąd dotyczy tylko MSSQL. Na SQLite działa poprawnie?
Tak, na SQLite działa poprawnie. Nawet import z bazy MSSQL do SQLite działa i te formularze co się nie otwierają w SQL otwierają sie bez problemu w SQLite
Długo opierałem się bazom danych - nie bez przyczyny :)
Ale dojdziemy co jest.
Ale dojdziemy co jest.
M.K. pisze:
> Długo opierałem się bazom danych - nie bez przyczyny :)
> Ale dojdziemy co jest.
Brawo Panie Marcinie!!!! Ostatnia wersja już ładnie współpracuje z SQL aż sprawdzałem czy aby na pewno podpięty jest SQL ( bo dalej nie ma "ptaszka" przy aktywnej bazie). Teraz by sie przydał import hurtem zeznań z 2017 i 2018r by można było komfortowo rozpocząć rozliczanie 2019 r
> Długo opierałem się bazom danych - nie bez przyczyny :)
> Ale dojdziemy co jest.
Brawo Panie Marcinie!!!! Ostatnia wersja już ładnie współpracuje z SQL aż sprawdzałem czy aby na pewno podpięty jest SQL ( bo dalej nie ma "ptaszka" przy aktywnej bazie). Teraz by sie przydał import hurtem zeznań z 2017 i 2018r by można było komfortowo rozpocząć rozliczanie 2019 r
W wersji ..2.31 w Program / Ustawienia jest przycisk [Sprawdź]. Proszę spróbować.
Po wciśnięciu "sprawdź" pojawia się okno do wyboru folderu, gdzie są dokumenty z 2017 czy 2018r i po wyborze folderu, pojawia się okienko: "są dane do importowania". Program prawidłowo rozpoznaje rok dokumentów, który chcemy importować PITy2017 lub PITy2018, ale po wciśnięciu "importuj" wyskakuje okienko "zaimportowano 0 dokumentów" i faktycznie nie importuje żadnych dokumentów.
Już znam przyczynę braku importu. Otóż jeśli dokumenty nie są umieszczone w domyślnym folderze tj.C:\users\użytkownik\moje dokumenty\dokumenty afi, to import nie działa. A u mnie dokumenty są w sieciowym folderze Z:\PITY_ROCZNE\2018 (2017 itd) i pomimo wskazania tego folderu program nie importuje danych. Po skopiowaniu do folderu domyślnego, program nawet sam wykrywa dokumenty do importu i po wciśnięciu importuj dokumenty są importowane
Zaimportowałem cały 2018rok i wydaje się, że wszystko jest ok w dokumentach, ale do bazy podatników dane: NIP/PESEL, Nazwisko, Adres są przenoszone prawidłowo, natomiast imię jest 'zlepkiem' nazwiska imienia i 1-szej litery imienia. Np Jan Nowak: w polu imię widnieje zapis: Nowak_JanJ
tak samo jest w informacjach szczegółowych po podświetleniu rozliczenia. W samym formularzu PIT dane personalne są poprawne.
Dobrze by było dla przejrzystości listy, gdyby do nazwy importowanego zestawu dopisywany był rok tak jak to jest przy imporcie pojedynczego pliku.
tak samo jest w informacjach szczegółowych po podświetleniu rozliczenia. W samym formularzu PIT dane personalne są poprawne.
Dobrze by było dla przejrzystości listy, gdyby do nazwy importowanego zestawu dopisywany był rok tak jak to jest przy imporcie pojedynczego pliku.
Panie Marcinie, w wersji ostatniej tj. 1.2019.2.35 przestał działać import, a nie zaimportowałem wczoraj 2017r i instalator v.31 nadpisał się nowym:(
Niemożliwe... Poprawki importu robiłem importując lata 2017-18. Proszę otworzyć PITy 2017 i wybrać otwórz. Jeśli brakuje liku indeksowego to zostanie utworzony.