1.2019.2.5(i wcześniejsze)-współpraca z bazą MS SQL

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
Ares

1.2019.2.5(i wcześniejsze)-współpraca z bazą MS SQL

Post autor: Ares »

Witam wszystkich forumowiczów i użytkowników programu PITY IPS w nowym roku.
Testuję program od początku stycznia i w końcu wypadałoby zacząć rozliczenia „na poważnie”. Chciałem od razu połączyć program z bazą MSSQL ze względu na pracę wielostanowiskową i bez problemu udało mi się utworzyć i podłączyć nową bazę w MSSQL (wersja 2017 Standard). I od tego momentu zaczęły się problemy:
1. Program nie chce wczytać (hurtem) rozliczeń za 2017 i 2018 sporządzonych programem PITy2017 i 2018 pomimo zaznaczenia w ustawieniach ”Sprawdzaj import ze starszych wersji programu” Użycie przycisku „sprawdź” też nie powoduje żadnej reakcji.
2. Oczywiście można importować pojedynczo (import z pliku) ale przy kilkuset zeznaniach było by to uciążliwe, więc na próbę importuję 1 rozliczenie za 2017 z opcją otwórz rozliczenie w module za 2017 i analogicznie za 2018. Oba wczytują się poprawnie łącznie z wysyłką, UPO itp. Zapisuję je do bazy i są widoczne na liście. Ale próbując je ponownie otworzyć otrzymuję komunikat „Błąd podczas odczytu danych” Po kliknięciu prawym klawiszem w rozliczenie i wybraniu „pokaż szczegóły” okienko z danymi podatnika wyświetla się prawidłowo. Próbuję nowe rozliczenie na podstawie 2018- ten sam komunikat. Tworzę całkiem nowe rozliczenie „od podstaw” zapisuję i zamykam. Próba otwarcia- otwiera się, więc zamykam i próbuję otworzyć poprzednio importowane-Błąd, wracam do tego nowo utworzonego i już się więcej nie otworzy.
Poddałem się-zmieniam bazę na SQLite (w ostatniej wersji programu nie ma „ptaszka” która baza jest aktywna)
3. Po zmianie bazy próbuję importu z bazy MSSQL na której wcześniej pracowałem i o dziwo wszystkie rozliczenia się zaimportowały i co więcej otwierają się bez problemu, zatem próbuję zrobić nowe na podstawie 2018, udaje się to, ale nadal przenosi się UPO z 2018.
4. Przy zapisie rozliczenia proponuje się taka sama nazwa jak starego PITu tj. Rozliczenie 2018 Nazwisko i imię
5. Do nazwy proponuję dodać nazwę PITu np Rozliczenie PIT-28 - 2019, Jan Nowak zamiast Rozliczenie 2019, Jan Nowak. Wprawdzie są dodatkowe pola do opisu, ale na liście rozliczeń było by widać rodzaj PITu bez klikania w szczegóły
6. Po usunięciu starego UPO i zapisaniu rozliczenia ponowna próba wysyłki - nadal w oknie pojawia się stare UPO.
7. Kasuję to UPO i już nie zamykam okna tylko wysyłam: Klikam szukaj (kwoty autoryzacyjnej) i pojawia mi się lista rozliczeń z 2017 roku zamiast 2018
8. W widoku Otwórz rozliczenie wszystkie zapisane rozliczenia są widoczne po zaznaczeniu w drzewie e-deklaracje opcji wszystkie (to oczywiste) i w opcji oczekujące, a takowych nie mam. Zatem te z 2019 winny być widoczne w niewysłanych, a te z poprz.lat w przyjętych.
9. Opcja zamknij rozliczenie powinna być umieszczona jako 4 opcja po drukuj/wyślij w zakładce Rozliczenie jak i jako osobna zakładka po Zobacz zakończenie, gdyż wybieranie tej opcji z menu>program jest niewygodne i często kończy się zamknięciem całego programu, bo obie opcje są obok siebie.
Innych grzechów nie pamiętam ;), za tak długi wywód przepraszam a Pana Marcina proszę o pochylenie się nad ww. problemami (w miarę możliwości i czasu)

M.K.

Re: 1.2019.2.5(i wcześniejsze)-współpraca z bazą MS SQL

Post autor: M.K. »

Pytanie do pkt.1. Czy jest zainstalowany SQL Native Server? (w najnowszym instalatorze jest dołączony)

M.K.

Ad.2. Błąd podczas odczytu danych - było wczoraj zgłoszenie takiego błędu i zostało to poprawione w wersji 0.5. Czy nadal występuje?

Ares

Przy instalacji Native client wyskakuje komunikat: "Instalation of SQL Server 2012 Native Client failed because a higher version already exists on the machine. To proceed, uninstall the higher version and then run SQL Server 2012 Native Client Setup again."
Dodam, że mam wersje SQL 2017 Standard, zainstalowaną na serwerze z Windows Server 2019. Na końcowce na której jest zainstalowany program PITYIPS jest Windows 7 x64 SQL'a nie ma wogóle

Ares

Błąd odczytu danych nadal występuje w najnowszej wersji (oczywiście tylko przy pracy na bazie MS SQL)

M.K.

Ale to właśnie na końcówce należy właśnie zainstalować Native Client .

Ares

M.K. pisze:
> Ale to właśnie na końcówce należy właśnie zainstalować Native Client .
Z komunikatu przy instalacji wynika, że jest zainstalowana nowsza wersja, choć nie przypominam sobie bym coś instalował z SQL na tym komputerze. Jak to sprawdzić?
A może trzeba zainstalować Native Client 2017, bo SQL na serwerze jest w wersji 2017? (Jeśli tak to skąd go wziąć ?)
Dodam jeszcze, że e-Poczta Podatkowa działa bez problemu na tym serwerze SQL (poza wyświetlaniem dat, bo na końcówce z formatem dd.mm.rrrr się nie wyświetlają, ale jak zmienię format na końcówce na rrrr-mm-dd to już wyświetla wszystko prawidłowo)

Pomoc Techniczna IPS

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Znalazłem informację o problemie z instalacją Native Client może to coś pomoże? - https://stackoverflow.com/questions/589 ... e-client-e

Ares

Po ciężkich manewrach udało mi się zainstalować Microsoft SQL Server 2012 Native Client, ale niestety nadal wyskakuje błąd podczas odczytu danych.
Zainstalowałem również PITYIPS na innym komputerze, gdzie Native Client zainstalował się bez problemów z instalatora PITyIPS i również ta sama sytuacja "błąd podczas odczytu danych" :(

Zablokowany