poz. 328 PIT-36

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj.
E-WA

poz. 328 PIT-36

Post autor: E-WA »

Czy na pewno prawidłowa jest formuła obliczenia poz. 328 w PIT-36 ?
Program liczy jako sumę pozycji 216+263+315.
A wg mnie powinna to być suma poz. 263+270+315+322.

Poz. 328 to zapłacony podatek a brana pod uwagę przez program poz.216 to należne zaliczki. Należne to nie znaczy zapłacone. Jest oczywiście możliwość nie korzystania z obliczeń programu i wpisania samemu tej kwoty, ale od tego roku rozpisujemy zaliczki na te należne (tak jak w latach ubiegłych) ale również na te zapłacone, więc nie rozumiem dlaczego program nie mógłby prawidłowo zsumować faktycznie zapłaconych zaliczek.

Czy ktoś może sprawdzić moje wątpliwości.

wla.gle

Re: poz. 328 PIT-36

Post autor: wla.gle »

PIT-36 to uniwersalny formularz - nie tylko do DG.
Musi uwzględniać inne zaliczki, te wynikające z cz. D.1,D.2, D.3.....

Pitowiec

Post autor: Pitowiec »

Jeśli chodzi o poz. 328 na PIT-36 to program ma podpole 328a gdzie można wybrać Tak lub Nie. Jeśli wybierze się TAK to program oblicza. Pod "więcej >>" jest wyjaśnienie:
"Czy program ma obliczyć kwotę w poz. 328 jako sumę kwot z poz. 216, 263 i 315?
Można wybrać "tak" tylko wtedy gdy kwota zaliczek FAKTYCZNIE ZAPŁACONYCH i pobranych przez płatników jest równa kwocie zaliczek NALEŻNYCH.".
Jest zrobione analogicznie jak w poprzednim roku, (tylko rozbudowane o podatek z art. 30g ustawy o PDoF).
Wzór który Pani podała pasuje do przypadku który Pani podała, czyli gdy posiada się tylko DG ale gdy dojdzie np. stosunek pracy z zaliczkami w części D lub stosunek pracy z zagranicy, lub inne źródła, gdzie np. zapłacono mniej lub więcej niż powinno się to już nie pasuje. Generalnie chodzi o to, że w części D mamy tylko informację o zaliczkach należnych a nie ma informacji do każdego źródła czy faktycznie zapłacono tyle ile trzeba było. Ze względu na mnogość przypadków w tym roku nie można tego zrobić inaczej.
A we wzorze nie można zamienić "poz. 263" na "poz. 270" ani też dodać "poz. 270", bo zaliczki należne z DG są już uwzględnione w poz. 216 i stąd to pytanie w programie z wyborem TAK / NIE z informacją jak obliczy program i kiedy można wybrać TAK.

basdym

Post autor: basdym »

Wypełniłam formularz pit 36 i właśnie "zawiesił" mi się na w cześci M.w polu 328. Wpisuję kwotę sumy zaliczek i pokazuje mi nadal błąd.
Pracowałam w Polsce i za granicą, plik ZG wypełniony i załączony. Po wpisaniu sumy zaliczek program e-deklaracje wskazuje na błąd w rozliczeniu...
W poprzednim roku udało się rozliczyć z fiskusem bez problemów, w tym roku z lekka komplikuje się poprzez tą "nowość"
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2019, o 19:21 przez basdym, łącznie zmieniany 1 raz.

wla.gle

W poz. 328a zaznacz "tak" - poza tym dobrze jest zapisać rozliczenie "w międzyczasie" ja tak robię...
wypełniam dużo ZG /choćby dla pomocy na forum/, jeszcze mi się nie zawiesił formularz PIT-36 i ZG.

basdym

Post autor: basdym »

wypełniam formularz w e-deklaracje, nigdzie nie mogę znaleźć tego okienka 328a.. w tej cześci M.KWOTA DO ZAPŁATY/NADPŁATA/ŁĄCZNA KWOTA ZWROTU- tam nie ma takiej opcji wyboru.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2019, o 19:31 przez basdym, łącznie zmieniany 1 raz.

wla.gle

Proponuję Ci /całkiem poważnie/, skorzystaj z naszego programu...wszystkie uwagi
na forum podajemy dla programu IPS...

Link do IPS 2018:

https://pit.dobry.pl/programy/pity

Pobierz, zainstaluj i ....sama przyjemność w rozliczaniu podatku.....
dodam, że ten program jako jedyny OBLICZA ULGĘ ABOLICYJNĄ...

Będą problemy - każdy Ci tutaj pomoże.

Ahoj !

Zablokowany