poz. 328 PIT-36
poz. 328 PIT-36
Czy na pewno prawidłowa jest formuła obliczenia poz. 328 w PIT-36 ?
Program liczy jako sumę pozycji 216+263+315.
A wg mnie powinna to być suma poz. 263+270+315+322.
Poz. 328 to zapłacony podatek a brana pod uwagę przez program poz.216 to należne zaliczki. Należne to nie znaczy zapłacone. Jest oczywiście możliwość nie korzystania z obliczeń programu i wpisania samemu tej kwoty, ale od tego roku rozpisujemy zaliczki na te należne (tak jak w latach ubiegłych) ale również na te zapłacone, więc nie rozumiem dlaczego program nie mógłby prawidłowo zsumować faktycznie zapłaconych zaliczek.
Czy ktoś może sprawdzić moje wątpliwości.
Program liczy jako sumę pozycji 216+263+315.
A wg mnie powinna to być suma poz. 263+270+315+322.
Poz. 328 to zapłacony podatek a brana pod uwagę przez program poz.216 to należne zaliczki. Należne to nie znaczy zapłacone. Jest oczywiście możliwość nie korzystania z obliczeń programu i wpisania samemu tej kwoty, ale od tego roku rozpisujemy zaliczki na te należne (tak jak w latach ubiegłych) ale również na te zapłacone, więc nie rozumiem dlaczego program nie mógłby prawidłowo zsumować faktycznie zapłaconych zaliczek.
Czy ktoś może sprawdzić moje wątpliwości.
Re: poz. 328 PIT-36
PIT-36 to uniwersalny formularz - nie tylko do DG.
Musi uwzględniać inne zaliczki, te wynikające z cz. D.1,D.2, D.3.....
Musi uwzględniać inne zaliczki, te wynikające z cz. D.1,D.2, D.3.....
Jeśli chodzi o poz. 328 na PIT-36 to program ma podpole 328a gdzie można wybrać Tak lub Nie. Jeśli wybierze się TAK to program oblicza. Pod "więcej >>" jest wyjaśnienie:
"Czy program ma obliczyć kwotę w poz. 328 jako sumę kwot z poz. 216, 263 i 315?
Można wybrać "tak" tylko wtedy gdy kwota zaliczek FAKTYCZNIE ZAPŁACONYCH i pobranych przez płatników jest równa kwocie zaliczek NALEŻNYCH.".
Jest zrobione analogicznie jak w poprzednim roku, (tylko rozbudowane o podatek z art. 30g ustawy o PDoF).
Wzór który Pani podała pasuje do przypadku który Pani podała, czyli gdy posiada się tylko DG ale gdy dojdzie np. stosunek pracy z zaliczkami w części D lub stosunek pracy z zagranicy, lub inne źródła, gdzie np. zapłacono mniej lub więcej niż powinno się to już nie pasuje. Generalnie chodzi o to, że w części D mamy tylko informację o zaliczkach należnych a nie ma informacji do każdego źródła czy faktycznie zapłacono tyle ile trzeba było. Ze względu na mnogość przypadków w tym roku nie można tego zrobić inaczej.
A we wzorze nie można zamienić "poz. 263" na "poz. 270" ani też dodać "poz. 270", bo zaliczki należne z DG są już uwzględnione w poz. 216 i stąd to pytanie w programie z wyborem TAK / NIE z informacją jak obliczy program i kiedy można wybrać TAK.
"Czy program ma obliczyć kwotę w poz. 328 jako sumę kwot z poz. 216, 263 i 315?
Można wybrać "tak" tylko wtedy gdy kwota zaliczek FAKTYCZNIE ZAPŁACONYCH i pobranych przez płatników jest równa kwocie zaliczek NALEŻNYCH.".
Jest zrobione analogicznie jak w poprzednim roku, (tylko rozbudowane o podatek z art. 30g ustawy o PDoF).
Wzór który Pani podała pasuje do przypadku który Pani podała, czyli gdy posiada się tylko DG ale gdy dojdzie np. stosunek pracy z zaliczkami w części D lub stosunek pracy z zagranicy, lub inne źródła, gdzie np. zapłacono mniej lub więcej niż powinno się to już nie pasuje. Generalnie chodzi o to, że w części D mamy tylko informację o zaliczkach należnych a nie ma informacji do każdego źródła czy faktycznie zapłacono tyle ile trzeba było. Ze względu na mnogość przypadków w tym roku nie można tego zrobić inaczej.
A we wzorze nie można zamienić "poz. 263" na "poz. 270" ani też dodać "poz. 270", bo zaliczki należne z DG są już uwzględnione w poz. 216 i stąd to pytanie w programie z wyborem TAK / NIE z informacją jak obliczy program i kiedy można wybrać TAK.
Wypełniłam formularz pit 36 i właśnie "zawiesił" mi się na w cześci M.w polu 328. Wpisuję kwotę sumy zaliczek i pokazuje mi nadal błąd.
Pracowałam w Polsce i za granicą, plik ZG wypełniony i załączony. Po wpisaniu sumy zaliczek program e-deklaracje wskazuje na błąd w rozliczeniu...
W poprzednim roku udało się rozliczyć z fiskusem bez problemów, w tym roku z lekka komplikuje się poprzez tą "nowość"
Proszę o pomoc.
Pracowałam w Polsce i za granicą, plik ZG wypełniony i załączony. Po wpisaniu sumy zaliczek program e-deklaracje wskazuje na błąd w rozliczeniu...
W poprzednim roku udało się rozliczyć z fiskusem bez problemów, w tym roku z lekka komplikuje się poprzez tą "nowość"
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2019, o 19:21 przez basdym, łącznie zmieniany 1 raz.
W poz. 328a zaznacz "tak" - poza tym dobrze jest zapisać rozliczenie "w międzyczasie" ja tak robię...
wypełniam dużo ZG /choćby dla pomocy na forum/, jeszcze mi się nie zawiesił formularz PIT-36 i ZG.
wypełniam dużo ZG /choćby dla pomocy na forum/, jeszcze mi się nie zawiesił formularz PIT-36 i ZG.
wypełniam formularz w e-deklaracje, nigdzie nie mogę znaleźć tego okienka 328a.. w tej cześci M.KWOTA DO ZAPŁATY/NADPŁATA/ŁĄCZNA KWOTA ZWROTU- tam nie ma takiej opcji wyboru.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2019, o 19:31 przez basdym, łącznie zmieniany 1 raz.
Proponuję Ci /całkiem poważnie/, skorzystaj z naszego programu...wszystkie uwagi
na forum podajemy dla programu IPS...
Link do IPS 2018:
https://pit.dobry.pl/programy/pity
Pobierz, zainstaluj i ....sama przyjemność w rozliczaniu podatku.....
dodam, że ten program jako jedyny OBLICZA ULGĘ ABOLICYJNĄ...
Będą problemy - każdy Ci tutaj pomoże.
Ahoj !
na forum podajemy dla programu IPS...
Link do IPS 2018:
https://pit.dobry.pl/programy/pity
Pobierz, zainstaluj i ....sama przyjemność w rozliczaniu podatku.....
dodam, że ten program jako jedyny OBLICZA ULGĘ ABOLICYJNĄ...
Będą problemy - każdy Ci tutaj pomoże.
Ahoj !