złotówka

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
Enia

złotówka

Post autor: Enia »

dla pewności zapytam, czy podatek do zapłaty 1 zł płacimy skarbówce?

tolek57

Re: złotówka

Post autor: tolek57 »

raczej nie
ja zawsze sprawdzam pity z poprzednich lat i jeżeli co roku wychodzi do zapłaty po 1 czy 2 zł to
zliczam i płace całe zadłużenie ale często bywa tak że jeden rok jest do zapłaty a drugi nadpłata to i tak
wychodzi 0

pozdrawiam Tolek

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Przepisy nie wprowadzają limitów kwotowych podatków podlegających obowiązkowi zapłaty, czy egzekucji. Dlatego też podatnik ma obowiązek zapłacić nawet 1 zł podatku (np. dopłaty PIT) – jeżeli taka suma wyjdzie mu w rozliczeniu podatkowym.

Gdybyś potrzebował zaświadczenie z US /do jakichś celów/ - to i tak wyjdzie, że masz zaległość podatkową.
Ja po prostu płacę, żeby mieć "święty spokój"

snykwa

Post autor: snykwa »

Tak jak wyżej - płacimy.
Warto jednak sprawdzić czy przy wcześniejszych rozliczeniach nie było jakiejś minimalnej nadpłaty. Do kwoty 8,80 US nie zwraca ale te kwoty zostają na koncie podatnika w US. Jeśli były takie nadpłaty wcześniej i nie zostały zwrócone to wtedy nie trzeba płacić tej złotówki bo ona odejmie się od tej kwoty z konta.
Oczywiście pamiętając o tym co napisał @wla.gle (kwestia jakiegoś zaświadczenia).
Chyba, że mamy konto "czyste" wtedy dla spokoju lepiej zapłacić.
Jeśli nie zapłacisz a w przyszłym roku będziesz mieć nadpłatę to US potrąci sobie tą złotówkę.
Problem w tym, że trzeba sobie zapisać i o tym pamiętać, więc dla świętego spokoju ja płacę.

Zablokowany