Ulga rehabilitacyjna
Re: Ulga rehabilitacyjna
Dodatkowy warunek jest taki:
Kwota podatnika wydana na używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną albo dziecko niepełnosprawne, które nie ukończyło 16 roku życia
Ten warunek spełniam bo mam na utrzymaniu osobę niepełnosprawną niezdolną do samodzielnej egzystencji.
Nigdzie nie ma rubryki żeby wpisać dochód z zasiłku pielęgnacyjnego.
Kwota podatnika wydana na używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną albo dziecko niepełnosprawne, które nie ukończyło 16 roku życia
Ten warunek spełniam bo mam na utrzymaniu osobę niepełnosprawną niezdolną do samodzielnej egzystencji.
Nigdzie nie ma rubryki żeby wpisać dochód z zasiłku pielęgnacyjnego.
@Optim pisze:
.....Nigdzie nie ma rubryki żeby wpisać dochód z zasiłku pielęgnacyjnego
- ten dochód jest zwolniony z opodatkowania i nigdzie go nie wpisujemy,
Jednak naprawiając przepis o uldze na samochód zrobiono krzywdę właśnie takim niepełnosprawnym jak
w Twoim przypadku, bo:
Dochodem osoby NIEPEŁNOSPRAWNEJ na potrzeby ustawy podatkowej są wszystkie dochody uzyskane przez tą osobę w tym również te zwolnione z podatku, jak np. zasiłek pielęgnacyjny 153 zł. - wg wyjaśnień MF.
Wyjątkiem są alimenty, których nie wlicza się do dochodu, wyjaśnia ministerstwo finansów w odpowiedzi na interpelację poselską.
czyli nie wlicza się tylko alimentów.
Niestety w Twoim przypadku dochód syna jednak przekracza dopuszczalne 10080,00 tj limit jaki jest dopuszczalny
żeby uznać go za osobę na utrzymaniu, DLA CELÓW ULGI REHABILITACYJNEJ......:).
Inaczej jest przy uldze prorodzinnej gdzie jest jeszcze tzw. obowiązek alimentacyjny i ta ulga wg mnie Ci się należy.
.....Nigdzie nie ma rubryki żeby wpisać dochód z zasiłku pielęgnacyjnego
- ten dochód jest zwolniony z opodatkowania i nigdzie go nie wpisujemy,
Jednak naprawiając przepis o uldze na samochód zrobiono krzywdę właśnie takim niepełnosprawnym jak
w Twoim przypadku, bo:
Dochodem osoby NIEPEŁNOSPRAWNEJ na potrzeby ustawy podatkowej są wszystkie dochody uzyskane przez tą osobę w tym również te zwolnione z podatku, jak np. zasiłek pielęgnacyjny 153 zł. - wg wyjaśnień MF.
Wyjątkiem są alimenty, których nie wlicza się do dochodu, wyjaśnia ministerstwo finansów w odpowiedzi na interpelację poselską.
czyli nie wlicza się tylko alimentów.
Niestety w Twoim przypadku dochód syna jednak przekracza dopuszczalne 10080,00 tj limit jaki jest dopuszczalny
żeby uznać go za osobę na utrzymaniu, DLA CELÓW ULGI REHABILITACYJNEJ......:).
Inaczej jest przy uldze prorodzinnej gdzie jest jeszcze tzw. obowiązek alimentacyjny i ta ulga wg mnie Ci się należy.
@wla.gle pisze
....Inaczej jest przy uldze prorodzinnej gdzie jest jeszcze tzw. obowiązek alimentacyjny i ta ulga wg mnie Ci się należy.
Możesz wyjaśnić jak to jest z tym obowiązkiem alimentacyjnym. Rozliczam się wspólnie z żoną i ulga prorodzinna nam się należy ze względu na niepełnosprawność syna. Ile mogę odpisać
....Inaczej jest przy uldze prorodzinnej gdzie jest jeszcze tzw. obowiązek alimentacyjny i ta ulga wg mnie Ci się należy.
Możesz wyjaśnić jak to jest z tym obowiązkiem alimentacyjnym. Rozliczam się wspólnie z żoną i ulga prorodzinna nam się należy ze względu na niepełnosprawność syna. Ile mogę odpisać
Ulga prorodzinna za cały rok to kwota=1112,04 zł.
Skrótowo.
Obowiązek alimentacyjny wobec dziecka jest wtedy gdy dziecko jest osobą niepełnosprawną,
a jego dochody nie zaspokajają jego potrzeb życiowych.
Skrótowo.
Obowiązek alimentacyjny wobec dziecka jest wtedy gdy dziecko jest osobą niepełnosprawną,
a jego dochody nie zaspokajają jego potrzeb życiowych.
Również mam dylemat w tym temacie.
Moja siostra już korzystała w poprzednich latach z tej ulgi w ramach dojazdu na zabiegi rehabilitacyjne.
Natomiast teraz chodzi mi o odliczenie specjalnych rajstop uciskowych obniżających opuchliznę nóg, są one bardzo drogie (ok. 400 zł).
Jest na nie rachunek, ale nie ma na nim danych odbiorcy i refundacji z nfz.
Choroba jest w zasadzie niewyleczalna - skutki po operacji związanej z hormonami. Z tego tytułu pobiera rentę.
Moja siostra już korzystała w poprzednich latach z tej ulgi w ramach dojazdu na zabiegi rehabilitacyjne.
Natomiast teraz chodzi mi o odliczenie specjalnych rajstop uciskowych obniżających opuchliznę nóg, są one bardzo drogie (ok. 400 zł).
Jest na nie rachunek, ale nie ma na nim danych odbiorcy i refundacji z nfz.
Choroba jest w zasadzie niewyleczalna - skutki po operacji związanej z hormonami. Z tego tytułu pobiera rentę.
kamila666 pisze:
> Jest na nie rachunek, ale nie ma na nim danych odbiorcy i refundacji z nfz.
na rachunku / fakturze powinny być dane nabywcy - to jest wymóg. Proszę spróbować skontaktować się ze sprzedawcą, być może zechce wystawić
> Jest na nie rachunek, ale nie ma na nim danych odbiorcy i refundacji z nfz.
na rachunku / fakturze powinny być dane nabywcy - to jest wymóg. Proszę spróbować skontaktować się ze sprzedawcą, być może zechce wystawić
wla.gle pisze:
> Oczywiści z ulgi mogą skorzystać/odliczyć od dochodów opodatkowanych wg
> skali podatkowej.
> Samochód musi być OSOBOWY ......
Tak mnie to zastanawia
bo przecież osoby niepełnosprawne mają do przewożenia czasami wózki
a taki samochód jest większy i może nie osobowy
> Oczywiści z ulgi mogą skorzystać/odliczyć od dochodów opodatkowanych wg
> skali podatkowej.
> Samochód musi być OSOBOWY ......
Tak mnie to zastanawia
bo przecież osoby niepełnosprawne mają do przewożenia czasami wózki
a taki samochód jest większy i może nie osobowy
Zgadza się - ale musi być osobowy, dostosowany do przewozu osób niepełnosprawnych.
Nie może być zarejestrowany jako inny - tylko osobowy.
To, że większy nie oznacza, że nie jest samochodem osobowym - może to być np. SUW.
Nie może być zarejestrowany jako inny - tylko osobowy.
To, że większy nie oznacza, że nie jest samochodem osobowym - może to być np. SUW.
Z tymi 153zł zasiłku nowe wyjaśnienie :
https://niepelnosprawniwiadomosci.blogs ... l?spref=fb
https://niepelnosprawniwiadomosci.blogs ... l?spref=fb
Szczególnie to jest ważne- żeby nie musieli zwracać odliczonych ulg za poprzednie lata........