Ulga rehabilitacyjna
Ulga rehabilitacyjna
Proszę o pomoc, moja siostra posiada I grupę niepełnosprawności . Pierwsze moje pytanie czy ulgę rehabilitacyjną może sobie odliczyć (2280) - pobiera rentę i Przychód-dochód w roku 2017 wynosi 24222,04 i czy musi być współwłaścicielem samochodu?
Drugie pytanie dotyczy imiennych rachunków na leki oraz posiada 2 rachunki za usługę rehabilitacyjną łączna kwota 3720 zł. proszę mi powiedzieć czy to też można odliczyć jako odliczenia nielimitowane?
Drugie pytanie dotyczy imiennych rachunków na leki oraz posiada 2 rachunki za usługę rehabilitacyjną łączna kwota 3720 zł. proszę mi powiedzieć czy to też można odliczyć jako odliczenia nielimitowane?
Re: Ulga rehabilitacyjna
....czy musi być współwłaścicielem samochodu?
Tak-to warunek bezwzględny jeśli chce od swoich dochodów rozliczyć ulgę
na użytkowanie samochodu jako osoba niepełnosprawna
...Drugie pytanie dotyczy imiennych rachunków na leki - tak, o ile lekarz specjalista zleci/zaleci
przyjmowanie takich leków na stałe lub okresowo.
...oraz posiada 2 rachunki za usługę rehabilitacyjną łączna kwota 3720 zł. proszę mi powiedzieć czy to też można odliczyć jako odliczenia nielimitowane?
Tak -można odliczyć odpłatne zabiegi w ramach odliczeń nielimitowanych.
...pobiera rentę i Przychód-dochód w roku 2017 wynosi 24222,04 - dokładnie jaka to renta i inne dochody..?
Może coś zasugeruję :).
Tak-to warunek bezwzględny jeśli chce od swoich dochodów rozliczyć ulgę
na użytkowanie samochodu jako osoba niepełnosprawna
...Drugie pytanie dotyczy imiennych rachunków na leki - tak, o ile lekarz specjalista zleci/zaleci
przyjmowanie takich leków na stałe lub okresowo.
...oraz posiada 2 rachunki za usługę rehabilitacyjną łączna kwota 3720 zł. proszę mi powiedzieć czy to też można odliczyć jako odliczenia nielimitowane?
Tak -można odliczyć odpłatne zabiegi w ramach odliczeń nielimitowanych.
...pobiera rentę i Przychód-dochód w roku 2017 wynosi 24222,04 - dokładnie jaka to renta i inne dochody..?
Może coś zasugeruję :).
Dodam, że co do leków to odliczeniu podlega kwota nadwyżki ponad 100,- zł miesięcznie z posiadanych faktur za leki.
-
Ja też zadam pytanie w tym temacie.
Jeżeli oboje małżonków ma grupy inwalidzkie (od tego roku bez znaczenia jakie) i mają wspólny samochód , lecz prawo jazdy ma tylko mąż - to mogą odliczyć 2 x 2280 zł ?
Jeżeli oboje małżonków ma grupy inwalidzkie (od tego roku bez znaczenia jakie) i mają wspólny samochód , lecz prawo jazdy ma tylko mąż - to mogą odliczyć 2 x 2280 zł ?
Tak, jeżeli oboje mają dochody - każde odliczy od swoich dochodów.
Ulga jest na podatnika, więc jeśli jedno ma tylko dochody, to nie może drugie
odliczyć dwóch ulg od swoich dochodów.....
Ulga jest na podatnika, więc jeśli jedno ma tylko dochody, to nie może drugie
odliczyć dwóch ulg od swoich dochodów.....
pobiera rentę inwalidzką która w roku 2017 wynosi 24222,04 -czy to ma jakieś znaczenie aby skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej (2280)
Gdyby to była renta socjalna ..... to można by uznać ją jako osobę na utrzymaniu.
A tak, to jak w moim wpisie ...... wla.gle » wczoraj, o 12:02
______
Ahoj !
A tak, to jak w moim wpisie ...... wla.gle » wczoraj, o 12:02
______
Ahoj !
"czy to ma jakieś znaczenie aby skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej (2280)" - nie bardzo wiem w czym problem, skoro ma dochód to może odliczyć ulgę w związku ze swoją niepełnosprawnością.
Dokładnie tak - nie ma żadnego problemu....
_____
Ahoj !
_____
Ahoj !
-
marceli_tar pisze:
> Ja też zadam pytanie w tym temacie.
> Jeżeli oboje małżonków ma grupy inwalidzkie (od tego roku bez znaczenia jakie) i mają wspólny samochód , lecz prawo jazdy ma tylko mąż - to mogą
> odliczyć 2 x 2280 zł ?
A jeszcze w formie uzupełnienia pytania - okazuje się jeszcze że mąż ten samochód użytkuje jako taxi, w formie karty podatkowej.
Samochód nie jest wprowadzony na stan firmy (Ewidencja Środków Trwałych), bo na karcie podatkowej nie musi prowadzić ewidencji, nie rozlicza też kosztów związanych z tym samochodem.
Czy w związku z tym jak ten samochód jest użytkowany jako taxi i jednocześnie prywatnie - żona może skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej.
Spotkaliście się z takim dylematem?
> Ja też zadam pytanie w tym temacie.
> Jeżeli oboje małżonków ma grupy inwalidzkie (od tego roku bez znaczenia jakie) i mają wspólny samochód , lecz prawo jazdy ma tylko mąż - to mogą
> odliczyć 2 x 2280 zł ?
A jeszcze w formie uzupełnienia pytania - okazuje się jeszcze że mąż ten samochód użytkuje jako taxi, w formie karty podatkowej.
Samochód nie jest wprowadzony na stan firmy (Ewidencja Środków Trwałych), bo na karcie podatkowej nie musi prowadzić ewidencji, nie rozlicza też kosztów związanych z tym samochodem.
Czy w związku z tym jak ten samochód jest użytkowany jako taxi i jednocześnie prywatnie - żona może skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej.
Spotkaliście się z takim dylematem?