Ulga rehabilitacyjna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
siwek

Ulga rehabilitacyjna

Post autor: siwek »

Proszę o pomoc, moja siostra posiada I grupę niepełnosprawności . Pierwsze moje pytanie czy ulgę rehabilitacyjną może sobie odliczyć (2280) - pobiera rentę i Przychód-dochód w roku 2017 wynosi 24222,04 i czy musi być współwłaścicielem samochodu?
Drugie pytanie dotyczy imiennych rachunków na leki oraz posiada 2 rachunki za usługę rehabilitacyjną łączna kwota 3720 zł. proszę mi powiedzieć czy to też można odliczyć jako odliczenia nielimitowane?

wla.gle

Re: Ulga rehabilitacyjna

Post autor: wla.gle »

....czy musi być współwłaścicielem samochodu?

Tak-to warunek bezwzględny jeśli chce od swoich dochodów rozliczyć ulgę
na użytkowanie samochodu jako osoba niepełnosprawna

...Drugie pytanie dotyczy imiennych rachunków na leki - tak, o ile lekarz specjalista zleci/zaleci
przyjmowanie takich leków na stałe lub okresowo.

...oraz posiada 2 rachunki za usługę rehabilitacyjną łączna kwota 3720 zł. proszę mi powiedzieć czy to też można odliczyć jako odliczenia nielimitowane?

Tak -można odliczyć odpłatne zabiegi w ramach odliczeń nielimitowanych.

...pobiera rentę i Przychód-dochód w roku 2017 wynosi 24222,04 - dokładnie jaka to renta i inne dochody..?

Może coś zasugeruję :).

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Dodam, że co do leków to odliczeniu podlega kwota nadwyżki ponad 100,- zł miesięcznie z posiadanych faktur za leki.

marceli_tar

Post autor: marceli_tar »

Ja też zadam pytanie w tym temacie.
Jeżeli oboje małżonków ma grupy inwalidzkie (od tego roku bez znaczenia jakie) i mają wspólny samochód , lecz prawo jazdy ma tylko mąż - to mogą odliczyć 2 x 2280 zł ?

wla.gle

Tak, jeżeli oboje mają dochody - każde odliczy od swoich dochodów.
Ulga jest na podatnika, więc jeśli jedno ma tylko dochody, to nie może drugie
odliczyć dwóch ulg od swoich dochodów.....

siwek

Post autor: siwek »

pobiera rentę inwalidzką która w roku 2017 wynosi 24222,04 -czy to ma jakieś znaczenie aby skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej (2280)

wla.gle

Gdyby to była renta socjalna ..... to można by uznać ją jako osobę na utrzymaniu.
A tak, to jak w moim wpisie ...... wla.gle » wczoraj, o 12:02
______
Ahoj !

koleżanka

Post autor: koleżanka »

"czy to ma jakieś znaczenie aby skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej (2280)" - nie bardzo wiem w czym problem, skoro ma dochód to może odliczyć ulgę w związku ze swoją niepełnosprawnością.

wla.gle

Dokładnie tak - nie ma żadnego problemu....
_____
Ahoj !

marceli_tar

Post autor: marceli_tar »

marceli_tar pisze:
> Ja też zadam pytanie w tym temacie.
> Jeżeli oboje małżonków ma grupy inwalidzkie (od tego roku bez znaczenia jakie) i mają wspólny samochód , lecz prawo jazdy ma tylko mąż - to mogą
> odliczyć 2 x 2280 zł ?

A jeszcze w formie uzupełnienia pytania - okazuje się jeszcze że mąż ten samochód użytkuje jako taxi, w formie karty podatkowej.
Samochód nie jest wprowadzony na stan firmy (Ewidencja Środków Trwałych), bo na karcie podatkowej nie musi prowadzić ewidencji, nie rozlicza też kosztów związanych z tym samochodem.

Czy w związku z tym jak ten samochód jest użytkowany jako taxi i jednocześnie prywatnie - żona może skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej.

Spotkaliście się z takim dylematem?

Zablokowany