nakrętki

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
rafal19

Re: nakrętki

Post autor: rafal19 »

Witam

Przypomniało mi się ze pani która płaciła mi za te nakretki mówiła, że za to się podatku nie płaci, że kwota wolna od podatku i takie tam. Kasa za nakretki miała iść na subkonto syna fundacji zdążyć z pomocą, ale z racji papirologii wolałem wziąć gotówkę w końcu jak tłumaczyła że nie przekroczy to przecież tej kwoty wolnej. Czy ten fakt zmienia postać rzeczy? Czy tak jak pisaliście wcześniej pit 36 trzeba wypełnić. Pozdrawiam

rafal19

jakaś lipa w PIT36 wychodzi że muszę dopłacić 1500zł, już po dopisaniu dwójki dzieci

fałszywy alarm ;-) jedno pole do wpisania jeszcze było

wla.gle

Post autor: wla.gle »

--->że kwota wolna od podatku i takie tam.....

No właśnie takie tam, bo każdy dochód należy wykazać, a czy będzie od niego podatek, to już inna sprawa.
Jeśli nie będzie innych dochodów, to podatek nie wystąpi do kwoty dochodu<3089 zł.

Proponuję odliczyć darowiznę, fragment ze strony NGO:
Zapisy Ustawy o podatku od osób fizycznych (art. 26 ust. 1 pkt 9) dotyczące możliwości odliczenia darowizny od podatku dochodowego (od 01.01.2004 r.) określają, iż można odliczyć darowizny:

przekazane na cele zawierające się w sferze zadań publicznych (określone w art. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie),
- organizacjom, (m.in. stowarzyszeniom i fundacjom), o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 tej ustawy,
- prowadzącym działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych (niekoniecznie posiadającym status organizacji pożytku publicznego) określonych w tej ustawie.
przekazane na cele kultu religijnego
Od podstawy opodatkowania można odliczyć darowizny w kwocie nie wyższej niż 6% uzyskanego dochodu.
Należy pamiętać, iż w przypadku gdy przedmiotem darowizny są pieniądze, to powinna ona być udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanej organizacji.

Co Ty na to..........

rafal19

mam potwierdzenie, iż taką kwotę otrzymałem... wystarczy?

Nie chodzi mi o podatek od tych 200 paru zł tylko żeby to miało ręce i nogi firma skupująca nakrętki ode mnie na pewno ten fakt zgłosi, a jak zgłoszą oni ja też muszę bo w przeciwnym razie będzie kicha.

wla.gle

mam potwierdzenie, iż taką kwotę otrzymałem... wystarczy?

Wystarczy.......:).

rafal19

No to teraz zgłupiałem znaczy pit 37 czy 36 doliczyłem się prze pit 36 w razie jak mi przyjdzie polecony żeby zrobić korektę zeznania bede pisał

danula

Post autor: danula »

jeżeli ktoś sprzeda nakrętki i wpłaca pieniążki na konto we fundacji chorego dziecka to rozumiem,ze się nie płaci podatku? a jeśli sprzedaje dla siebie to od każdej kwoty w PIT-37?

wla.gle

--->jeżeli ktoś sprzeda nakrętki i wpłaca pieniążki na konto we fundacji chorego dziecka to rozumiem,ze się nie płaci podatku?

Nie zapłacisz podatku jeśli w PIT-O ujmiesz tą kwotę /do wys. 6% dochodu/ jako darowiznę na fundację.
Nie mylić z 1% na KRS, b o to jest od podatku.

---> jeśli sprzedaje dla siebie to od każdej kwoty w PIT-37? - PIT-36 "Inne źródła"

danula

dziękuję,
Chodzi o każdą kwotę , nawet 200zł na rok np.? tzn. mała wartość

danula

--->jeżeli ktoś sprzeda nakrętki i wpłaca pieniążki na konto we fundacji chorego dziecka to rozumiem,ze się nie płaci podatku?

Nie zapłacisz podatku jeśli w PIT-O ujmiesz tą kwotę /do wys. 6% dochodu/ jako darowiznę na fundację.
Nie mylić z 1% na KRS, b o to jest od podatku.

i jeszcze do tego mam pytanie,
czy jeśli chodzi o swoje dziecko tak samo się to rozlicza?

Zablokowany