PITy 2015 - where do you want to go today?

taxkiller

PITy 2015 - where do you want to go today?

Post autor: taxkiller »

Od ładnych kilku lat używałem tego programu zawodowo płacąc i nie grymasząc zbytnio.

Jednak to, co "wyprawia się" w tym roku, budzi fizyczny wręcz opór, aby cokolwiek z użyciem tego programu wysłać. Straciłem po prostu zaufanie.
Patrząc na skalę problemów poruszanych na forum, oraz historię aktualizacji robi się niewesoło.

Po bzdurnych błędach z zerowym PIT28 podszedłem dzisiaj testowo do banalnego wspólnego PIT37 z PIT/O i wyliczeniem dodatkowego zwrotu z tyt.ulgi na dzieci. Drugi małżonek bez dochodów.
I znowu jak do ściany - włączam "policz sam" - błąd, masz wpisać 0,00, wpiszę 0,00 - wartość niezgodna z obliczoną. Nie wpiszę nic - błąd - "nie podano kwoty składek"....

I nagle przypadkowo wbijam "0" (nie mylić z "0,00" przy danych z formularza PIT-19A) i błąd znika....

Owszem, mogę próbować wysłać, nikt mnie za to na kazamaty nie skaże, ale tu nie o to chodzi...
Czy to jest aż taka programistyczna ekstrema, że nie da się błędu usnąć?

Czy mam w tym roku kupić działający program, czy permanentną betę?

M.K.

Re: PITy 2015 - where do you want to go today?

Post autor: M.K. »

Kiedyś musiała nastąpić "terapia wstrząsowa" (mam na myśli program a nie użytkowników).
Potem będzie tylko lepiej niż było wcześniej albo ...

Proszę zauważyć że program ma więcej danych szczegółowych, że liczy więcej np. ulgę abolicyjną i robi to szybko. Przyjęte rozwiązanie, dopracowane, w przyszłym roku zaowocuje szybkim wydaniem programu.

Pozdrawiam
M.K.

PS.
Nie przyszło mi na myśl aby wpisywać 0,00. Zaraz sprawdzę

snykwa

Post autor: snykwa »

taxkiller to zainstaluj sobie E-deklaracje i dopiero się przekonasz co to oznacza. Wszystko musisz wyliczyć sam. Program nic nie przenosi np. z PIT/ZG.
Zauważ, że znowu zmieniono formularze, likwidując dopiero dodane PIT-UZ a dodając pozycję H-DODATKOWY ZWROT Z TYTUŁU ULGI NA DZIECI- co zmieniło diametralnie sposób rozliczenia PIT-0 i Pit-a głównego. Trzeba prawie wszystko stworzyć od nowa. A na to potrzeba czasu a jak zauważyłeś na forum wszystkim się bardzo śpieszy a by program już był. Dlatego P. Marcin pewnie udostępnił Go jak widzisz na razie w formie testowej. Więc nie zrażaj się tylko jeszcze poczekaj.

M.K.

Dopowiem jeszcze że w programie Biuro Rachunkowe IPS albo Druki IPS Pro wszystkie formularze pitów mamy gotowe prawie od początku roku. Tylko tam dane nie przenoszą się pomiędzy formularzami, a obliczenia są ograniczone do "dodawania" jak w opisie na formularzach.

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

Kiedy będą zakończone testy? Ja na razie bez większych problemów wysłałem jednego PIT-37 i jednego PIT-36. Jedynym problemem było oczekiwanie na potwierdzenie z MF i to przy wysyłce PIT-28.

taxkiller

Post autor: taxkiller »

snykwa napisał(a) :
> taxkiller to zainstaluj sobie E-deklaracje i dopiero się przekonasz co to
> oznacza. Wszystko musisz wyliczyć sam. Program nic nie przenosi np. z
> PIT/ZG.
> Zauważ, że znowu zmieniono formularze, likwidując dopiero dodane PIT-UZ a
> dodając pozycję H-DODATKOWY ZWROT Z TYTUŁU ULGI NA DZIECI- co zmieniło
> diametralnie sposób rozliczenia PIT-0 i Pit-a głównego. Trzeba prawie
> wszystko stworzyć od nowa. A na to potrzeba czasu a jak zauważyłeś na forum
> wszystkim się bardzo śpieszy a by program już był. Dlatego P. Marcin
> pewnie udostępnił Go jak widzisz na razie w formie testowej. Więc nie
> zrażaj się tylko jeszcze poczekaj.

1. Co do likwidacji załącznika PIT-UZ, to bez przesady - algorytm liczenia wynikający z przepisów się nie zmienił, a że zamiast w osobnym formularzu jest to na głównym druku - to kwestia techniczna.

2. Co do liczenia ulgi abolicyjnej - wydaje mi się ,że zaraz po jej wprowadzeniu edycja 2008 i/lub 2009 już ją liczyły i to prawidłowo. Nie jest to więc żadna nowość.

E-deklaracji też używam.
Od strony użytkowania jako takie doświadczenie mam - miesięcznie wysyłam kilkadziesiąt e-deklaracji używając zarówno rządowych formularzy, jak i funkcji wbudowanych w różne systemy księgowe, w okresie PITowym extra około 500 - również przez wstępnie wypełnione zeznania.
Co do urzędowych tu przynajmniej wiem, że cudów się nie mogę spodziewać.

Program PITy ceniłem głównie za wysoki poziom merytoryczny i inteligentną, nienachalną kontrolę błędów i dylematów, więc dlatego męczące jest to wpisz "0,00" albo dylemat przecinek czy kropka dziesiętna - bo jest to poziom inżynierii jak ze sprawozdań GUS online albo SOD-PFRON.

Rozumiem, że jest mała rewolucja. Życzę powodzenia.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2016, o 13:18 przez taxkiller, łącznie zmieniany 1 raz.

M.K.

Dziękuję.

" i inteligentną, nienahalną kontrolę błędów i dylematów"

I to jest właśnie największa trudność, a chciałbym aby nadal tak było.

zenekjw

Post autor: zenekjw »

Witam Panie Marcinie
Uda się zrobić ten import z "Biura"?

M.K.

Jeśli chodzi o import z menu pliki pojedynczych formularzy wypełnionych w Biurze to już działa. A może o co innego chodzi?

M.K.

"Co do liczenia ulgi abolicyjnej - wydaje mi się ,że zaraz po jej wprowadzeniu edycja 2008 i/lub 2009 już ją liczyły i to prawidłowo. Nie jest to więc żadna nowość."

Ano liczyły, ale nie we wszystkich przypadkach.

Teraz obliczenia są tak skonstruowane że można w locie obliczyć kwoty podatku np. dla małżonków rozliczających się razem i dla każdego z osobna. Nie wprowadzam tej opcji w tym roku ze względu na opóźnienie, ale coś takiego też jest (będzie) możliwe.
I jeszcze inne ale o tym kiedyś.

Zablokowany