PITy 2015 - where do you want to go today?
PITy 2015 - where do you want to go today?
Od ładnych kilku lat używałem tego programu zawodowo płacąc i nie grymasząc zbytnio.
Jednak to, co "wyprawia się" w tym roku, budzi fizyczny wręcz opór, aby cokolwiek z użyciem tego programu wysłać. Straciłem po prostu zaufanie.
Patrząc na skalę problemów poruszanych na forum, oraz historię aktualizacji robi się niewesoło.
Po bzdurnych błędach z zerowym PIT28 podszedłem dzisiaj testowo do banalnego wspólnego PIT37 z PIT/O i wyliczeniem dodatkowego zwrotu z tyt.ulgi na dzieci. Drugi małżonek bez dochodów.
I znowu jak do ściany - włączam "policz sam" - błąd, masz wpisać 0,00, wpiszę 0,00 - wartość niezgodna z obliczoną. Nie wpiszę nic - błąd - "nie podano kwoty składek"....
I nagle przypadkowo wbijam "0" (nie mylić z "0,00" przy danych z formularza PIT-19A) i błąd znika....
Owszem, mogę próbować wysłać, nikt mnie za to na kazamaty nie skaże, ale tu nie o to chodzi...
Czy to jest aż taka programistyczna ekstrema, że nie da się błędu usnąć?
Czy mam w tym roku kupić działający program, czy permanentną betę?
Jednak to, co "wyprawia się" w tym roku, budzi fizyczny wręcz opór, aby cokolwiek z użyciem tego programu wysłać. Straciłem po prostu zaufanie.
Patrząc na skalę problemów poruszanych na forum, oraz historię aktualizacji robi się niewesoło.
Po bzdurnych błędach z zerowym PIT28 podszedłem dzisiaj testowo do banalnego wspólnego PIT37 z PIT/O i wyliczeniem dodatkowego zwrotu z tyt.ulgi na dzieci. Drugi małżonek bez dochodów.
I znowu jak do ściany - włączam "policz sam" - błąd, masz wpisać 0,00, wpiszę 0,00 - wartość niezgodna z obliczoną. Nie wpiszę nic - błąd - "nie podano kwoty składek"....
I nagle przypadkowo wbijam "0" (nie mylić z "0,00" przy danych z formularza PIT-19A) i błąd znika....
Owszem, mogę próbować wysłać, nikt mnie za to na kazamaty nie skaże, ale tu nie o to chodzi...
Czy to jest aż taka programistyczna ekstrema, że nie da się błędu usnąć?
Czy mam w tym roku kupić działający program, czy permanentną betę?
Re: PITy 2015 - where do you want to go today?
Kiedyś musiała nastąpić "terapia wstrząsowa" (mam na myśli program a nie użytkowników).
Potem będzie tylko lepiej niż było wcześniej albo ...
Proszę zauważyć że program ma więcej danych szczegółowych, że liczy więcej np. ulgę abolicyjną i robi to szybko. Przyjęte rozwiązanie, dopracowane, w przyszłym roku zaowocuje szybkim wydaniem programu.
Pozdrawiam
M.K.
PS.
Nie przyszło mi na myśl aby wpisywać 0,00. Zaraz sprawdzę
Potem będzie tylko lepiej niż było wcześniej albo ...
Proszę zauważyć że program ma więcej danych szczegółowych, że liczy więcej np. ulgę abolicyjną i robi to szybko. Przyjęte rozwiązanie, dopracowane, w przyszłym roku zaowocuje szybkim wydaniem programu.
Pozdrawiam
M.K.
PS.
Nie przyszło mi na myśl aby wpisywać 0,00. Zaraz sprawdzę
taxkiller to zainstaluj sobie E-deklaracje i dopiero się przekonasz co to oznacza. Wszystko musisz wyliczyć sam. Program nic nie przenosi np. z PIT/ZG.
Zauważ, że znowu zmieniono formularze, likwidując dopiero dodane PIT-UZ a dodając pozycję H-DODATKOWY ZWROT Z TYTUŁU ULGI NA DZIECI- co zmieniło diametralnie sposób rozliczenia PIT-0 i Pit-a głównego. Trzeba prawie wszystko stworzyć od nowa. A na to potrzeba czasu a jak zauważyłeś na forum wszystkim się bardzo śpieszy a by program już był. Dlatego P. Marcin pewnie udostępnił Go jak widzisz na razie w formie testowej. Więc nie zrażaj się tylko jeszcze poczekaj.
Zauważ, że znowu zmieniono formularze, likwidując dopiero dodane PIT-UZ a dodając pozycję H-DODATKOWY ZWROT Z TYTUŁU ULGI NA DZIECI- co zmieniło diametralnie sposób rozliczenia PIT-0 i Pit-a głównego. Trzeba prawie wszystko stworzyć od nowa. A na to potrzeba czasu a jak zauważyłeś na forum wszystkim się bardzo śpieszy a by program już był. Dlatego P. Marcin pewnie udostępnił Go jak widzisz na razie w formie testowej. Więc nie zrażaj się tylko jeszcze poczekaj.
Dopowiem jeszcze że w programie Biuro Rachunkowe IPS albo Druki IPS Pro wszystkie formularze pitów mamy gotowe prawie od początku roku. Tylko tam dane nie przenoszą się pomiędzy formularzami, a obliczenia są ograniczone do "dodawania" jak w opisie na formularzach.
Kiedy będą zakończone testy? Ja na razie bez większych problemów wysłałem jednego PIT-37 i jednego PIT-36. Jedynym problemem było oczekiwanie na potwierdzenie z MF i to przy wysyłce PIT-28.
snykwa napisał(a) :
> taxkiller to zainstaluj sobie E-deklaracje i dopiero się przekonasz co to
> oznacza. Wszystko musisz wyliczyć sam. Program nic nie przenosi np. z
> PIT/ZG.
> Zauważ, że znowu zmieniono formularze, likwidując dopiero dodane PIT-UZ a
> dodając pozycję H-DODATKOWY ZWROT Z TYTUŁU ULGI NA DZIECI- co zmieniło
> diametralnie sposób rozliczenia PIT-0 i Pit-a głównego. Trzeba prawie
> wszystko stworzyć od nowa. A na to potrzeba czasu a jak zauważyłeś na forum
> wszystkim się bardzo śpieszy a by program już był. Dlatego P. Marcin
> pewnie udostępnił Go jak widzisz na razie w formie testowej. Więc nie
> zrażaj się tylko jeszcze poczekaj.
1. Co do likwidacji załącznika PIT-UZ, to bez przesady - algorytm liczenia wynikający z przepisów się nie zmienił, a że zamiast w osobnym formularzu jest to na głównym druku - to kwestia techniczna.
2. Co do liczenia ulgi abolicyjnej - wydaje mi się ,że zaraz po jej wprowadzeniu edycja 2008 i/lub 2009 już ją liczyły i to prawidłowo. Nie jest to więc żadna nowość.
E-deklaracji też używam.
Od strony użytkowania jako takie doświadczenie mam - miesięcznie wysyłam kilkadziesiąt e-deklaracji używając zarówno rządowych formularzy, jak i funkcji wbudowanych w różne systemy księgowe, w okresie PITowym extra około 500 - również przez wstępnie wypełnione zeznania.
Co do urzędowych tu przynajmniej wiem, że cudów się nie mogę spodziewać.
Program PITy ceniłem głównie za wysoki poziom merytoryczny i inteligentną, nienachalną kontrolę błędów i dylematów, więc dlatego męczące jest to wpisz "0,00" albo dylemat przecinek czy kropka dziesiętna - bo jest to poziom inżynierii jak ze sprawozdań GUS online albo SOD-PFRON.
Rozumiem, że jest mała rewolucja. Życzę powodzenia.
> taxkiller to zainstaluj sobie E-deklaracje i dopiero się przekonasz co to
> oznacza. Wszystko musisz wyliczyć sam. Program nic nie przenosi np. z
> PIT/ZG.
> Zauważ, że znowu zmieniono formularze, likwidując dopiero dodane PIT-UZ a
> dodając pozycję H-DODATKOWY ZWROT Z TYTUŁU ULGI NA DZIECI- co zmieniło
> diametralnie sposób rozliczenia PIT-0 i Pit-a głównego. Trzeba prawie
> wszystko stworzyć od nowa. A na to potrzeba czasu a jak zauważyłeś na forum
> wszystkim się bardzo śpieszy a by program już był. Dlatego P. Marcin
> pewnie udostępnił Go jak widzisz na razie w formie testowej. Więc nie
> zrażaj się tylko jeszcze poczekaj.
1. Co do likwidacji załącznika PIT-UZ, to bez przesady - algorytm liczenia wynikający z przepisów się nie zmienił, a że zamiast w osobnym formularzu jest to na głównym druku - to kwestia techniczna.
2. Co do liczenia ulgi abolicyjnej - wydaje mi się ,że zaraz po jej wprowadzeniu edycja 2008 i/lub 2009 już ją liczyły i to prawidłowo. Nie jest to więc żadna nowość.
E-deklaracji też używam.
Od strony użytkowania jako takie doświadczenie mam - miesięcznie wysyłam kilkadziesiąt e-deklaracji używając zarówno rządowych formularzy, jak i funkcji wbudowanych w różne systemy księgowe, w okresie PITowym extra około 500 - również przez wstępnie wypełnione zeznania.
Co do urzędowych tu przynajmniej wiem, że cudów się nie mogę spodziewać.
Program PITy ceniłem głównie za wysoki poziom merytoryczny i inteligentną, nienachalną kontrolę błędów i dylematów, więc dlatego męczące jest to wpisz "0,00" albo dylemat przecinek czy kropka dziesiętna - bo jest to poziom inżynierii jak ze sprawozdań GUS online albo SOD-PFRON.
Rozumiem, że jest mała rewolucja. Życzę powodzenia.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2016, o 13:18 przez taxkiller, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję.
" i inteligentną, nienahalną kontrolę błędów i dylematów"
I to jest właśnie największa trudność, a chciałbym aby nadal tak było.
" i inteligentną, nienahalną kontrolę błędów i dylematów"
I to jest właśnie największa trudność, a chciałbym aby nadal tak było.
Witam Panie Marcinie
Uda się zrobić ten import z "Biura"?
Uda się zrobić ten import z "Biura"?
Jeśli chodzi o import z menu pliki pojedynczych formularzy wypełnionych w Biurze to już działa. A może o co innego chodzi?
"Co do liczenia ulgi abolicyjnej - wydaje mi się ,że zaraz po jej wprowadzeniu edycja 2008 i/lub 2009 już ją liczyły i to prawidłowo. Nie jest to więc żadna nowość."
Ano liczyły, ale nie we wszystkich przypadkach.
Teraz obliczenia są tak skonstruowane że można w locie obliczyć kwoty podatku np. dla małżonków rozliczających się razem i dla każdego z osobna. Nie wprowadzam tej opcji w tym roku ze względu na opóźnienie, ale coś takiego też jest (będzie) możliwe.
I jeszcze inne ale o tym kiedyś.
Ano liczyły, ale nie we wszystkich przypadkach.
Teraz obliczenia są tak skonstruowane że można w locie obliczyć kwoty podatku np. dla małżonków rozliczających się razem i dla każdego z osobna. Nie wprowadzam tej opcji w tym roku ze względu na opóźnienie, ale coś takiego też jest (będzie) możliwe.
I jeszcze inne ale o tym kiedyś.