Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii

snykwa

Re: Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii

Post autor: snykwa »

Z Holandii bierzesz tylko poz.1 i 2 (dochód brutto i zaliczka na podatek). Podatek trzeba wyodrębnić: zaliczka na podatekx5,1/36,25=podatek
Z Niemiec tylko dochód brutto-podejrzewam, że to poz.1 (bruttoarbeitslohn einschl)
Tak jak wcześniej napisałem trzeba odliczyć diety, przeliczyć na zł i odjąć koszty (ilość miesięcy x 111,25 lub 139,06).
Holandię wpisuje się w poz.9 i 10 PIT/ZG a Niemcy w poz.8 PIT/ZG.
Podaj jeszcze kwoty z kraju mam dzisiaj noc to spróbuję nad tym posiedzieć.
Podaj ile miesięcy były dane prace za granicą (chodzi o koszty ) i czy były dojazdy do pracy.
Oraz terminy w których były te prace (do kursu).

sylpla

Post autor: sylpla »

Kiedy odliczamy diety? i od czego -chodzi mi o to,że przecież każą zliczać każdą tygodniówkę po średnim kursie -więc załóżmy najpierw je przeliczam po kursie dzień po wypłacie każdej -potem sumuję i dopiero odliczam diety,a potem koszty tak?? oczywiście liczę brutto?
Jakim programem najlepiej to liczyć ?

snykwa

Kurs powinien być z dnia przed wypłatą. Ja często liczę albo miesięcznie albo za całość i średnią kursu z tego okresu.
W zasadzie to powinno być tak jak napisałaś, ale można też liczyć miesięcznie.
Brutto za miesiąc - dieta za ilość dni w miesiącu.
Można też od sumy brutto odjąć diety za wszystkie dni. Nie zawsze przecież pamięta się kiedy były wypłaty w zeszłym roku.
Na zł przelicza się już po odjęciu diet. Wtedy już od przeliczonych odejmuje koszty. To trzeba zrobić ręcznie. Dopiero główne rozliczenie polecam zrobić ty programem do którego jest forum:
http://pit.dobry.pl/index.php/programy/pity
Podaj dane o które pytałem powyżej oraz czy dzieci będą odliczane za cały rok i kto będzie rozliczał dzieci.

sylpla

gdzie znajdę średnią z tego okresu ? 25.09-12.12.14? czy jakaś średnia z roku 2014 jest?

sylpla

coś żle policzyłam wyszło mi ,że zaliczka na podatek to w moim przypadku 73 e ?
u męża 121 e?

snykwa

517x5,1/36,25=72,74 e.
U męża 120,85 e.

sylpla

Czyli dobrze -tylko myślałam ,że się to zaokrągla?Przepraszam,zaćmienie,jakie zaokrągla??
ale z kolei z dietami mam problem bo jeśli liczyć 80 dni w moim przypadku to wyjdzie na minusie ?
wyszło mi po średnim kursie z tych trzech miesięcy(zliczaliśmy każdy dzień ) 72,74e*4,2077=306,06zł
męża 508,50zł,uff...powolutku do celu tylko proszę nie zostawiajcie mnie :-)

dieta u mnie 80*50*0,3=1200 euro
3898-1200=2698 e i to przeliczam już na złotówki po kursie średnim?
czyli * 4,2077=11352,374 i gdzie ta kwota w poz.9 ? a w 10 co?

rozumiem ,że to kwota brutto?
u męża wyszło mi 16018,713 zł z Holandii i 4,640.55 Niemcy- teraz jeszcze mogę odliczyć koszty ? Niemcy 43 dni to tylko za jeden miesiąc ,a Holandia u męża 87 to mogę *3? a u mnie 80 to tylko razy 2?
Jeszcze jedno-w Holandii dojeżdżaliśmy do pracy i płaciliśmy za dojazdy potrącali nam z każdej tygodniówki-czyli wychodzi na to ,że koszty uzyskania powinny być te większe??
Nie wiem co dalej? utknęłam.
myślałam,że dochód z Holandii niema wpływu na podatek w Polsce-jednak gdy liczyłam bez zg to do zwrotu była cała ulga na dzieci z zagranicznymi jest niższa dlaczego?

Liczę ,liczę i doliczyć się nie mogę ,ani e-pitami,ani tym programem pana Marcina Konopki bo nie wiem co gdzie wpisać-jak to możliwe ,że bez zagranicznych licząc programem wychodziło ponad 3400 zł zwrotu z uwzględnieniem ulgi na dzieci a z zagranicznymi tak policzonymi jak spisałam to tu wychodzi mi 600zł?

sylpla

Pomocy,czy ktoś może mi na to zerknąć ...i problem mam z mężem bo chciałam to wysłać internetem a nie pamiętam kwoty z zeszłego roku więc zmuszona jestem e pitem liczyć a tam nie ma możliwości dodania drugiego zg
Zostawię to na jutro,nic kompletnie już dziś nie dam rady zrobić ...
Jeśli ktoś tu zajrzy bardzo proszę o pomoc ...

snykwa

Wyliczony dochód w wysokości 11352,37(trzeba jeszcze odjąć koszty) wpisujesz w poz.9.
Wyliczony podatek w wysokości 306,06 wpisujesz w poz.10.
43 dni to możesz za dwa miesiące a 87 to za trzy i 80 to również za trzy.
Tak w tym wypadku koszty należą się podwyższone.
Przy dochodach zagranicznych zwrot wyjdzie mniejszy ale trzeba zastosować jeszcze ulgę abolicyjną.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, o 22:43 przez snykwa, łącznie zmieniany 6 razy.

Zablokowany