Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Witam
Proszę o informację jak rozliczyć się z dochodu uzyskanego w Holandii. Wpłaty za pracę otrzymywałem co tydzień wpłatami na konto. Dostałem Jaaropgave. Z tego co się dowiedziałem, muszę cotygodniowe wpłaty przeliczać wg średniego kursu NBP ale co z podatkiem pobranym przez nich czy tez mam go w ten sam sposób przeliczać? A może moge wziąć kwotę dochodu z Jaaropgave tylko wg jakiego kursu wówczas przeliczyć? Bardzo proszę o informacje może ktoś z Państwa wie.
Proszę o informację jak rozliczyć się z dochodu uzyskanego w Holandii. Wpłaty za pracę otrzymywałem co tydzień wpłatami na konto. Dostałem Jaaropgave. Z tego co się dowiedziałem, muszę cotygodniowe wpłaty przeliczać wg średniego kursu NBP ale co z podatkiem pobranym przez nich czy tez mam go w ten sam sposób przeliczać? A może moge wziąć kwotę dochodu z Jaaropgave tylko wg jakiego kursu wówczas przeliczyć? Bardzo proszę o informacje może ktoś z Państwa wie.
Re: Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Z Jaaropgave bierzesz płacę brutto (najwyższa kwota) i Loonheffing (pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenia społeczne).
Jeśli to umowa o pracę to od płacy brutto możesz odliczyć za każdy dzień pobytu zagranicą, w którym pozostawałaś w stosunku pracy diety. Np. za cały styczeń płaca brutto 1500 E - 31*50 E (tyle jest dieta dla Holandii)*30%. /Odliczyć można 30% diety/.
Przeliczasz to na złotówki.
Jak od płacy brutto odejmiesz diety to możesz potem jeszcze odjąć koszty uzyskania przychodu za każdy miesiąc 111,25.
Ten dochód, który Ci wyjdzie przenosisz do poz. 9 (jeśli umowa o pracę) pit zg.
Z Loonheffing 5,10/36,25 to podatek, który wykażesz w pit zg /trzeba wyodrębnić podatek/ poz. 10.
Stosujesz metodę odliczenia proporcjonalnego, możesz zastosować ulgę abolicyjną.
Przychody przeliczasz wg kursu z dnia poprzedzającego postawienie do Twojej dyspozycji środków finansowych /wpływu na konto, wypłatę do "ręki"/.
Tak pokrótce..:-)).
Jest tu sporo wpisów na ten temat - wpisz Holandia w okienko "szukaj".
Jeśli to umowa o pracę to od płacy brutto możesz odliczyć za każdy dzień pobytu zagranicą, w którym pozostawałaś w stosunku pracy diety. Np. za cały styczeń płaca brutto 1500 E - 31*50 E (tyle jest dieta dla Holandii)*30%. /Odliczyć można 30% diety/.
Przeliczasz to na złotówki.
Jak od płacy brutto odejmiesz diety to możesz potem jeszcze odjąć koszty uzyskania przychodu za każdy miesiąc 111,25.
Ten dochód, który Ci wyjdzie przenosisz do poz. 9 (jeśli umowa o pracę) pit zg.
Z Loonheffing 5,10/36,25 to podatek, który wykażesz w pit zg /trzeba wyodrębnić podatek/ poz. 10.
Stosujesz metodę odliczenia proporcjonalnego, możesz zastosować ulgę abolicyjną.
Przychody przeliczasz wg kursu z dnia poprzedzającego postawienie do Twojej dyspozycji środków finansowych /wpływu na konto, wypłatę do "ręki"/.
Tak pokrótce..:-)).
Jest tu sporo wpisów na ten temat - wpisz Holandia w okienko "szukaj".
Bardzo dziękuję, a co w przypadku gdy umowa o pracę jest tymczasowa, sezonowa wówczas nie odlicza się diety i kosztów uzyskania przychodu? Zastanawia mnie jedno dlaczego wpłaty po podliczeniu są mniejsze od kwoty dochodu wykazanego w Jaaropagave. Nawet jak odliczę wykazany podatek od dochodu to i tak wychodzi inna kwota.
A jak przeliczyć kwotę podatku tak samo jak dochód z każdego tygodnia?
A jak przeliczyć kwotę podatku tak samo jak dochód z każdego tygodnia?
Może dlatego, że w Holandii też jest kwota wolna od podatku.
Z podatkami postępujesz tak samo jak z dochodem.
Poczytaj post z poprzedniego roku. Różnica jest tylko taka, że zmienił się podatek i tak jak napisał Ci wia.gle jest to 36,25% z czego podatek to 5,1% a reszta to składki społeczne:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=12284
i
to też dotyczy Holandii choć tytuł jest mylący:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=12904
Masz tam praktycznie krok po kroku napisane jak to rozliczyć. W razie wątpliwości pytaj.
Z podatkami postępujesz tak samo jak z dochodem.
Poczytaj post z poprzedniego roku. Różnica jest tylko taka, że zmienił się podatek i tak jak napisał Ci wia.gle jest to 36,25% z czego podatek to 5,1% a reszta to składki społeczne:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=12284
i
to też dotyczy Holandii choć tytuł jest mylący:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=12904
Masz tam praktycznie krok po kroku napisane jak to rozliczyć. W razie wątpliwości pytaj.
Większość rozumiem tylko co jeszcze z dietami i kosztami. Jeśli była to praca tymczasowa, sezonowa rozumiem że wówczas nie odliczam tego.
Nigdzie nie mogę znaleźć jeszcze pozycji jaka jest wpisana w Jaaropgave :
werkgeversheffing ZVW
werkgeversheffing wn-verzekeringen
może ktoś z Was wie co one oznaczają
Wyliczyłam kwotę podatku i kwotę pobraną na ubezpieczenie społeczne. Czy kwotę pobraną na ubezpieczenie moge wpisać do PIT36 w częsci E poz 147(s-ki na ubezp. społ. w tym zagraniczne)
Nigdzie nie mogę znaleźć jeszcze pozycji jaka jest wpisana w Jaaropgave :
werkgeversheffing ZVW
werkgeversheffing wn-verzekeringen
może ktoś z Was wie co one oznaczają
Wyliczyłam kwotę podatku i kwotę pobraną na ubezpieczenie społeczne. Czy kwotę pobraną na ubezpieczenie moge wpisać do PIT36 w częsci E poz 147(s-ki na ubezp. społ. w tym zagraniczne)
Moim zdaniem nie możesz odliczyć tych składek:
1. podatnik osiąga dochody w państwie, z którym obowiązuje nas metoda proporcjonalnego
odliczenia – podatnik co do zasady ma prawo do odliczenia składek zapłaconych zgodnie z przepisami
obowiązującymi w danym państwie, jednakże jeżeli mamy do czynienia z sytuacją, w której podatnik
osiąga dochody z pracy np. w Holandii ( zapłacił tam składki, pracodawca zagraniczny ustalając
zobowiązanie podatkowe pomniejszał podstawę opodatkowania o te składki) i ma obowiązek rozliczyć
się z tych dochodów w Polsce (nieograniczony obowiązek podatkowy), to w myśl wyżej przytoczonego
przepisu art. 26 ust. 13b pkt 2 updof nie przysługuje mu prawo odliczenia powyższych składek,
pomimo faktu, iż wykazując w zeznaniu dochody holenderskie, do ich ustalania bierze pod uwagę
przychód brutto.
Korzystałem z http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/p ... leczne.pdf
1. podatnik osiąga dochody w państwie, z którym obowiązuje nas metoda proporcjonalnego
odliczenia – podatnik co do zasady ma prawo do odliczenia składek zapłaconych zgodnie z przepisami
obowiązującymi w danym państwie, jednakże jeżeli mamy do czynienia z sytuacją, w której podatnik
osiąga dochody z pracy np. w Holandii ( zapłacił tam składki, pracodawca zagraniczny ustalając
zobowiązanie podatkowe pomniejszał podstawę opodatkowania o te składki) i ma obowiązek rozliczyć
się z tych dochodów w Polsce (nieograniczony obowiązek podatkowy), to w myśl wyżej przytoczonego
przepisu art. 26 ust. 13b pkt 2 updof nie przysługuje mu prawo odliczenia powyższych składek,
pomimo faktu, iż wykazując w zeznaniu dochody holenderskie, do ich ustalania bierze pod uwagę
przychód brutto.
Korzystałem z http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/p ... leczne.pdf
Ok, po przeliczeniu wyszło mi do zapłaty ok 1300 zł, gdy wpisałam ulgę abolicyjną(która wynosi ok 1400 zł) jest do zwrotu 120 zł. Co teraz czy wpisać taką wysokość ulgi jaki jest podatek do zapłaty żeby wyszło na zero?
Czy dochód był tylko z Holandii?
Nie, był tez dochód z umowy zlecenia w Polsce
Trzeba zrobić sobie drugi zestaw PIT-36+PIT/ZG. Wyliczony dochód z Holandii wpisuje się w PIT/ZG w poz.8. Podatku z Holandii nie wpisuje się.
Kwoty z Polski wpisuje się standartowo do PIT-36 i sprawdza się wyliczony podatek. Od podatku obliczonego w pierwszej wersji odejmuje się ten obecnie wyliczony i wynik wpisuje do pierwszego zestawu w PIT-0 w poz. 43 jako ulgę abolicyjną.
Podaj kwoty to spróbuję pomóc.
Kwoty z Polski wpisuje się standartowo do PIT-36 i sprawdza się wyliczony podatek. Od podatku obliczonego w pierwszej wersji odejmuje się ten obecnie wyliczony i wynik wpisuje do pierwszego zestawu w PIT-0 w poz. 43 jako ulgę abolicyjną.
Podaj kwoty to spróbuję pomóc.