Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Re: Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Otóż e-Deklaracje jest bardzo dobrym programem ale niestety nie jest tak genialnym jak program Pana Marcina. Nie jest tak intuicyjny i nie przenosi wszystkich kwot ( nie wspomnę już o sumowaniu).
W e-Deklaracjach jak wypełnisz PIT/ZG poz.9 (29646,08) i 10 (6194,32) to w poz. 8 wpisz 0 (muszą być wypełnione wszystkie "czerwone ramki").
W PIT-36
w poz. 43 wpisujesz 29 646,08 (ten sam dochód-nie jest automatycznie przenoszony)
W poz. 47 wpisujesz 0.
W poz. 179 wpisujesz 4780,26 (podatek z zagranicy nie może być większy od wyliczonego z poz. 177)
W poz. 196 wpisujesz 0.
"Puści".
W e-Deklaracjach jak wypełnisz PIT/ZG poz.9 (29646,08) i 10 (6194,32) to w poz. 8 wpisz 0 (muszą być wypełnione wszystkie "czerwone ramki").
W PIT-36
w poz. 43 wpisujesz 29 646,08 (ten sam dochód-nie jest automatycznie przenoszony)
W poz. 47 wpisujesz 0.
W poz. 179 wpisujesz 4780,26 (podatek z zagranicy nie może być większy od wyliczonego z poz. 177)
W poz. 196 wpisujesz 0.
"Puści".
-
no i udało się ! to prawda z tymi zerami, trzeba je w niektóre miejsca wpisać samemu. Dziękuję
Witam,dziś dowiedziałam się,że osoba,która miała mnie i męża rozliczyć rezygnuje bo ojazujw się to dla niej zbyt skomplikowane. Jutro muszę złożyć Pity,co mam teraz począć? Rozliczamy się osobno. Oboje mamy dochody polskie i zagraniczne.Ja Holandii,mąż Holandia i Niemcy - bardzo proszę o pomoc,jestem w tej chwili w pracy nie mogę skupić się na niczym ,bo wiem,że sama nie podołam. Czy ktokolwiek zdecyduje się mi pomóc,a właściwie rozliczyć dochód holenderski i niemiecki i powiedzieć co gdzie wpisać? Resztę już chyba zrobię programem? Czy złożyć bez zg a potem składać korektę?? Mój mail chryza4@interia.pl.Dostępu do internetu nie będę miała aż do kolejnej przerwy o 13.00 i potem w domu..pomóżcie proszę
Przeczytaj tu:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13410
Niemcy to tak jak Francja inna jest tylko dieta.
Czy dochody z zagranicy są wystawione przez tamtejsze firmy (w euro) czy przez krajowego pracodawcę?
Ty rozliczasz się na PIT-36 i PIT/ZG oraz PIT-0 (ulga abolicyjna).
Kwoty krajowe wpisujesz w PIT-36 a z Holandii w PIT/ZG w poz.9 i 10.
Mąż będzie miał PIT-36 + 2 x PIT/ZG i również PIT-0.
Krajowe podobnie jak Ty natomiast Niemcy w PIT/ZG poz.8 a Holandia poz.9 i 10.
Na wszelki wypadek diety:
Niemcy = 49 euro.
Holandia = 50 euro.
Jeśli dochody z zagranicy są w euro to najpierw odejmuje się diety:ilość dni za granicą x 50 (lub 49) x 0,3 (30%).
Po odjęciu diet przeliczamy na zł.
Od tak wyliczonego dochodu odejmujemy koszty: ilość miesięcy x 111,25 lub 139,06.
Tak wyliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG.
Łączny podatek w Holandii to 36,25% (podatek i składka społeczna) a sam podatek to 5,1%. Więc trzeba go wyodrębnić z tej wspólnej kwoty. Robisz to w ten sposób:
zaliczka na podatek x 5,1/36,25. Po przeliczeniu na zł. wpisujesz go w poz.10.
Resztę program sam załatwi.
Aby wyliczyć ulgę abolicyjną trzeba dane dochody (Holandia wpisać w pomocniczym rozliczeniu (PIT-36 + PIT/ZG) w poz.8 jakby to były Niemcy.
Porównuje się między tymi dwoma rozliczeniami poz 181 z PIT-36. Różnicę wpisuje się w PIT-0 w poz.43.
Podatek po wpisaniu w/w ulgi powinien wyjść taki sam jak przy rozliczeniu z progresją.
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13410
Niemcy to tak jak Francja inna jest tylko dieta.
Czy dochody z zagranicy są wystawione przez tamtejsze firmy (w euro) czy przez krajowego pracodawcę?
Ty rozliczasz się na PIT-36 i PIT/ZG oraz PIT-0 (ulga abolicyjna).
Kwoty krajowe wpisujesz w PIT-36 a z Holandii w PIT/ZG w poz.9 i 10.
Mąż będzie miał PIT-36 + 2 x PIT/ZG i również PIT-0.
Krajowe podobnie jak Ty natomiast Niemcy w PIT/ZG poz.8 a Holandia poz.9 i 10.
Na wszelki wypadek diety:
Niemcy = 49 euro.
Holandia = 50 euro.
Jeśli dochody z zagranicy są w euro to najpierw odejmuje się diety:ilość dni za granicą x 50 (lub 49) x 0,3 (30%).
Po odjęciu diet przeliczamy na zł.
Od tak wyliczonego dochodu odejmujemy koszty: ilość miesięcy x 111,25 lub 139,06.
Tak wyliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG.
Łączny podatek w Holandii to 36,25% (podatek i składka społeczna) a sam podatek to 5,1%. Więc trzeba go wyodrębnić z tej wspólnej kwoty. Robisz to w ten sposób:
zaliczka na podatek x 5,1/36,25. Po przeliczeniu na zł. wpisujesz go w poz.10.
Resztę program sam załatwi.
Aby wyliczyć ulgę abolicyjną trzeba dane dochody (Holandia wpisać w pomocniczym rozliczeniu (PIT-36 + PIT/ZG) w poz.8 jakby to były Niemcy.
Porównuje się między tymi dwoma rozliczeniami poz 181 z PIT-36. Różnicę wpisuje się w PIT-0 w poz.43.
Podatek po wpisaniu w/w ulgi powinien wyjść taki sam jak przy rozliczeniu z progresją.
synkwa po pierwsze bardzo Ci dziękuję za poświęcony mi czas i tak szybką odpowiedź,dopiero do tego wszystkiego siadam,a w głowie mam pustkę...szczególnie po rozmowie z biurem rachunkowym,gdzie usłyszałam,że ulga abolicyjna dotyczy ubezpieczenia zdrowotnego i oni tego nie będą liczyć chyba ,że mam zaświadczenie od organu polskiego ,że te składki zdrowotne do nich dotarły...to jakaś masakra...
Ja czytając poradniki w internecie czytałam,że mogę te diety odliczyć jeśli tylko była umowa o pracę..
Była to umowa przez pośrednika Uitzendbureau BV czasowa -faza A,od 25.09 do 12.12-w moim przypadku należy odliczyć jeszcze 10 dni bo tyle miałam wolnego.
moje roczne rozliczenie
loon voor loonbelasting 3898 euro
ww+WAO+ Sectorpremie werkgever 479.98 euro
nie wiem czy inne kwoty też są potrzebne- w biurze powiedzieli ,że oni żadnych tygodniówek przeliczać nie będą tylko z rocznego mi policzą po średnim kursie ,a ja mam im oświadczenie podpisać ,że tak chciałam.
Chyba moim jedynym wyjściem jest policzenie tego tak jak oni mówią a potem zrobienie korekty,bo szczerze to nie jestem orłem podatkowo-rozliczeniowym ani nawet wróblem i po prostu gotuje mi się móżg przy tego typu sprawach...
Czy diety liczymy ze wszystkich dni czy jeśli był dzień wolny od pracy -sobota niedziela,albo w tyg.wolne dali bo nie było pracy to tego dnia się nie liczy?
Ja czytając poradniki w internecie czytałam,że mogę te diety odliczyć jeśli tylko była umowa o pracę..
Była to umowa przez pośrednika Uitzendbureau BV czasowa -faza A,od 25.09 do 12.12-w moim przypadku należy odliczyć jeszcze 10 dni bo tyle miałam wolnego.
moje roczne rozliczenie
loon voor loonbelasting 3898 euro
ww+WAO+ Sectorpremie werkgever 479.98 euro
nie wiem czy inne kwoty też są potrzebne- w biurze powiedzieli ,że oni żadnych tygodniówek przeliczać nie będą tylko z rocznego mi policzą po średnim kursie ,a ja mam im oświadczenie podpisać ,że tak chciałam.
Chyba moim jedynym wyjściem jest policzenie tego tak jak oni mówią a potem zrobienie korekty,bo szczerze to nie jestem orłem podatkowo-rozliczeniowym ani nawet wróblem i po prostu gotuje mi się móżg przy tego typu sprawach...
Czy diety liczymy ze wszystkich dni czy jeśli był dzień wolny od pracy -sobota niedziela,albo w tyg.wolne dali bo nie było pracy to tego dnia się nie liczy?
Tak diety można odliczyć jeśli to była umowa o pracę, a jeśli umowa zlecenie to tylko 20% kosztów(diet nie).
Ulga abolicyjna dotyczy zwolnienia w podatku na wyrównanie rozliczenia proporcjonalnego do rozliczenia wyłączenia z progresją i jeśli Ci w biurze rachunkowym tak powiedzieli jak napisałaś to niech idą do szkoły i niech im oddadzą pieniądze bo to znaczy, że ich niczego nie nauczyli.
Diety liczy się za czas przebywania za granicą w którym świadczyłaś pracę czyli do końca umowy. Dni wolne jeśli były w trakcie też wchodzą do wyliczenia diety.
Potrzebny jest dochód brutto i zapłacony podatek.
Można policzyć po kursie średnim.
Ulgę abolicyjną wylicza się w ten sposób, że najpierw robi się właściwe wyliczenie na PIT-36+PIT/ZG metodą proporcjonalną a potem robi się podobny zestaw pitów pomocniczy tylko do wyliczenia ulgi i robi się rozliczenie metodą wyłączenia z progresją(tak jakby praca była w np. Niemczech).
Potem porównuje się kwotę z poz.181 PIT-36 z pierwszego rozliczenia proporcjonalnego i poz.181 PIT-36 drugiego rozliczenia pomocniczego i różnicę wpisuje się w PIT-0 w poz.43.
Ostateczny podatek końcowy powinien wyjść taki jak w tym pomocniczym rozliczeniu.
Ulga abolicyjna dotyczy zwolnienia w podatku na wyrównanie rozliczenia proporcjonalnego do rozliczenia wyłączenia z progresją i jeśli Ci w biurze rachunkowym tak powiedzieli jak napisałaś to niech idą do szkoły i niech im oddadzą pieniądze bo to znaczy, że ich niczego nie nauczyli.
Diety liczy się za czas przebywania za granicą w którym świadczyłaś pracę czyli do końca umowy. Dni wolne jeśli były w trakcie też wchodzą do wyliczenia diety.
Potrzebny jest dochód brutto i zapłacony podatek.
Można policzyć po kursie średnim.
Ulgę abolicyjną wylicza się w ten sposób, że najpierw robi się właściwe wyliczenie na PIT-36+PIT/ZG metodą proporcjonalną a potem robi się podobny zestaw pitów pomocniczy tylko do wyliczenia ulgi i robi się rozliczenie metodą wyłączenia z progresją(tak jakby praca była w np. Niemczech).
Potem porównuje się kwotę z poz.181 PIT-36 z pierwszego rozliczenia proporcjonalnego i poz.181 PIT-36 drugiego rozliczenia pomocniczego i różnicę wpisuje się w PIT-0 w poz.43.
Ostateczny podatek końcowy powinien wyjść taki jak w tym pomocniczym rozliczeniu.
Wszystkie dane mam,ale co mi radzisz- mogę zrobić to po łepkach czyli z rocznego rozliczenia po średnim kursie a nie tygodniówek i kursie dzień po wypłacie,a w późniejszym czasie jak znajdę kompetentne biuro zrobić korektę?? Nie dam rady policzyć wszystkiego dziś..
Kwestia druga jest taka,że ostatnie zbiorcze rozliczenie nie zgadza się z tym co faktycznie zostało nam wypłacone-kwoty brutto zliczone ok,podatek ok,ale netto zliczone z każdej tygodniówki różni się od tego co w zbiorczym deklaruje pracodawca aż ponad 300 euro w moim przypadku i u męża jeszcze więcej- kilka miesięcy próbowałam uzyskać sprostowanie od biura holenderskiego ,ale zero odzewu.
Nie wiem czy ma to znaczenie-dla rozliczenia pit chyba nie skoro potrzebne jest brutto?
Tyle tylko ,że wygląda na to ,że nas oszukali..
Dni wolne się wliczają piszesz..ok,a jeśli w czasie umowy byłam tydzień w kraju ,ale wypłacono mi wtedy wakacyjne ,które ściągano mi z pensji? To na chłopski rozum też się liczą te dni??
Kwestia druga jest taka,że ostatnie zbiorcze rozliczenie nie zgadza się z tym co faktycznie zostało nam wypłacone-kwoty brutto zliczone ok,podatek ok,ale netto zliczone z każdej tygodniówki różni się od tego co w zbiorczym deklaruje pracodawca aż ponad 300 euro w moim przypadku i u męża jeszcze więcej- kilka miesięcy próbowałam uzyskać sprostowanie od biura holenderskiego ,ale zero odzewu.
Nie wiem czy ma to znaczenie-dla rozliczenia pit chyba nie skoro potrzebne jest brutto?
Tyle tylko ,że wygląda na to ,że nas oszukali..
Dni wolne się wliczają piszesz..ok,a jeśli w czasie umowy byłam tydzień w kraju ,ale wypłacono mi wtedy wakacyjne ,które ściągano mi z pensji? To na chłopski rozum też się liczą te dni??
Jeśli byłaś w kraju to nie możesz ich liczyć do diety. Jest mało czasu a ważne jest aby zrobić rozliczenie więc wybierz "mniejsze zło".
Spokojnie policz sobie wszystko - jest taka instytucja czynnego żalu - jak złożysz niedługo po terminie to nic się nie stanie.
Podatnik, który nie złożył do 30 kwietnia 2015 r. zeznania rocznego np. PIT-37, PIT-36, czy PIT-38 za 2015 r. (czy za lata poprzednie) powinien jak najszybciej je złożyć wraz z czynnym żalem i jednocześnie zapłacić podatek.
Zawiadomienia jakim jest czynny żal charakteryzuje to, że nie trzeba w nim podawać przyczyn wystąpienia sytuacji naruszenia prawa. Nie musisz pisać, że przyczyną niezłożenia zeznania była np. choroba, przedłużający się ponad plan wyjazd itd. Nie musisz też wskazywać przepisu kodeksu karnego skarbowego, który naruszyłeś.
Bez paniki - spokojnie ....
Podatnik, który nie złożył do 30 kwietnia 2015 r. zeznania rocznego np. PIT-37, PIT-36, czy PIT-38 za 2015 r. (czy za lata poprzednie) powinien jak najszybciej je złożyć wraz z czynnym żalem i jednocześnie zapłacić podatek.
Zawiadomienia jakim jest czynny żal charakteryzuje to, że nie trzeba w nim podawać przyczyn wystąpienia sytuacji naruszenia prawa. Nie musisz pisać, że przyczyną niezłożenia zeznania była np. choroba, przedłużający się ponad plan wyjazd itd. Nie musisz też wskazywać przepisu kodeksu karnego skarbowego, który naruszyłeś.
Bez paniki - spokojnie ....
1. loon voor loonbalasting/dochód brutto - 3898 e
2. ingehouden loonbel./premie volksverzek -pobrana zaliczka na podatek i ubezpieczenie społeczne-517 e
3. verrekende arbeidskorting /ulga pracownicza-pomniejszenie opodatkowania przez pracodawcę-408 e
4.l oon voor zvw /brutto podlegające ubezp.zdrowotnemu-3898.84
5. zvw premie werknemer - 0e
6. ZVW PREMIE WERKGEVER-nie wiem co to -292.41
7. WW+WAO+Sectorpremie werkgever 479.98- tego też nie wiem myślałam ,że to właśnie podatek..
8. levensloop verlofkorting -0
dni w takim razie do odliczenia diet mam 80
u męża
1. 5112
2. 859
3. 493
4. 5112,32
5. 0
6. 383.41
7. 629.29
8. 0
dni do odliczenia diet 87
Niemcy męża
bruttoarbeitslohn einschl.Sachbezuge ohne 9 und 10 -1736.81
einbehaltener lohnsteuer von 3 -60.32
einbehaltene Kirchensteuer des Arbeitnehmers von 3-5,50
Arbeitgeber-anteil-zur gesetzlichen Rentenversicherung 164,13
Arbeitnehmer-anteil-zur gesetzlichen Rentenversicherung 164,13
Arbeitnehmerbeitrage zur gesetzlichen Krankenversicherung 142,42
arbeitnehmerbeitrage zur sozialen Pflegeversicherung 22,15
arbeitnehmerbeitrage zur Arbeitslosenversicherung 26,06
dni pracy w Niemczech do odliczenia diet ma 43
Nie ogarnę tego...pomocy
Wolę to jednak w terminie zrobić i właśnie z tym liczeniem mam kłopot,a dopłaty nie będzie ,raczej spory zwrot,bo mamy trójkę dzieci i ulga rodzinna po raz pierwszy wystąpi w świetle nowych przepisów,ale niestety nie trafi już na nasze konta...ale to inna sprawa.
2. ingehouden loonbel./premie volksverzek -pobrana zaliczka na podatek i ubezpieczenie społeczne-517 e
3. verrekende arbeidskorting /ulga pracownicza-pomniejszenie opodatkowania przez pracodawcę-408 e
4.l oon voor zvw /brutto podlegające ubezp.zdrowotnemu-3898.84
5. zvw premie werknemer - 0e
6. ZVW PREMIE WERKGEVER-nie wiem co to -292.41
7. WW+WAO+Sectorpremie werkgever 479.98- tego też nie wiem myślałam ,że to właśnie podatek..
8. levensloop verlofkorting -0
dni w takim razie do odliczenia diet mam 80
u męża
1. 5112
2. 859
3. 493
4. 5112,32
5. 0
6. 383.41
7. 629.29
8. 0
dni do odliczenia diet 87
Niemcy męża
bruttoarbeitslohn einschl.Sachbezuge ohne 9 und 10 -1736.81
einbehaltener lohnsteuer von 3 -60.32
einbehaltene Kirchensteuer des Arbeitnehmers von 3-5,50
Arbeitgeber-anteil-zur gesetzlichen Rentenversicherung 164,13
Arbeitnehmer-anteil-zur gesetzlichen Rentenversicherung 164,13
Arbeitnehmerbeitrage zur gesetzlichen Krankenversicherung 142,42
arbeitnehmerbeitrage zur sozialen Pflegeversicherung 22,15
arbeitnehmerbeitrage zur Arbeitslosenversicherung 26,06
dni pracy w Niemczech do odliczenia diet ma 43
Nie ogarnę tego...pomocy
Wolę to jednak w terminie zrobić i właśnie z tym liczeniem mam kłopot,a dopłaty nie będzie ,raczej spory zwrot,bo mamy trójkę dzieci i ulga rodzinna po raz pierwszy wystąpi w świetle nowych przepisów,ale niestety nie trafi już na nasze konta...ale to inna sprawa.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, o 21:01 przez sylpla, łącznie zmieniany 1 raz.