Brak informacji o osiągnietych dochodach z Holandii

paulina198

Re: Brak informacji o osiągnietych dochodach z Holandii

Post autor: paulina198 »

Dziękuję bardzo za pomoc, co za szczęście, że trafiłam na to forum, bo chyba tylko tu tak wspaniali i życzliwi ludzie się znajdują :)

paulina198

snykwa napisał(a) :
> W tym linku, który Ci podałem za pierwszym razem ta ulga była tak dziwnie
> wyliczana. Moim zdanie trzeba podać obydwa dochody i ten z Francji i
> Holandii.

Jeszcze to przestudiuje na spokojnie i zobaczę co mi wyjdzie. Zawsze przecież korektę można złożyć.

snykwa

Post autor: snykwa »

Zgadza się najważniejsze złożyć rozliczenie.
Jak się wylicza pomocniczo podatek z rozliczenia z progresją to dochody z kraju z rozliczenia proporcjonalnego wpisuje się w PIT/ZG w poz.8. W tym wypadku były dwa kraje Francja i Holandia więc, żeby porównać jakby to było gdyby było rozliczenie z progresją to właśnie dla porównania dochody te wpisuje się w poz.8.
Natomiast w tym linku była wyliczona stopa procentowa od dochodów z Francji i krajowych a przy Holandii użyta ta sama stopa procentowa jakby nie było dochodu z Holandii. A przecież suma dochodów z Francji i Holandii da inną stopę procentową.

paulina198

Oj.. tak jakie to wszystko skomplikowane. Ale bardzo się cieszę, że udało mi się w końcu z tym uporać z Twoją wielką nieocenioną pomocą, jeszcze raz bardzo dziękuję.
Już wysłałam rozliczenie a w US jak chcą to niech się czepiają, to będziemy wyjaśniać , zawioze im wszystkie papiery z moimi wyliczeniami i niech sobie sprawdzą :)

paulina198

A powiedz mi jeszcze,orientujesz się czy jeżeli ktoś miał dochody tlyko z Holandii i Francji to rozlicza się tak samo?
Bo wiem że jeżeli miałoby się dochody tylko z Francji to składa się we Francji deklarację do 30.06, a co w przypadku dochodów z Holandii? i czy można skorzystać z odliczeń na dziecko?

umowa zlecenie z Polskiej agencji
przychód 66,00 zł
KUP 11,71 zł
dochód 54,29zł
zaliczka 4zł
skł ubezp. społ 7,43zł
skł. ubezp. zdrow. 4,54 zł

dochody z Francji: waluta na dn 31.12.2014

dochód 2396,32 eur
podst.opodat. 2156,69 eur
podatek 259,00 eur
ilość dni 19

dochody z Holandii waluta na dn. 30.09.2014
kwota doch. brutto 8012,40 eur
zaliczka 1980,07 eur
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, o 14:45 przez paulina198, łącznie zmieniany 2 razy.

snykwa

Dochody z kraju z którego rozliczamy się proporcjonalnie (Holandia,Belgia,USA, itp.) musisz wykazać w rozliczeniu krajowym. I można odliczyć ulgę na dziecko.
Jeśli tylko Francja (progresja) to nie musisz się rozliczać ale jeśli ktoś chce może wypełnić tzw. pit zerowy.
Przy rozliczeniu z progresją przy braku dochodów z kraju zawsze wyjdzie 0.

Natomiast jeśli to będzie Holandia i Francja to wtedy trzeba wykazać obydwa kraje.
W tym ostatnim przypadku takie jest moje zdanie ponieważ rozliczenie z kraju z progresją musimy wykazać jeśli mamy dochody z kraju a w tym przypadku Holandia zadziała jakby były dochody z kraju bo będą wpisane w poz.43.
Jeśli się mylę może ktoś mnie poprawi.

paulina198

a co z poz 47 zaliczek z Holandii się tam nie wpisuje?
Jakbys mógł wyliczyć z powyższych danych które Ci podałam, będę wdzięczna, a ja zobacze co mnie wyjdzie.

snykwa

Podatek z Holandii po wyodrębnieniu i przeliczeniu na zł wpisuje się w poz.10 PIT/ZG.
Nie rozumiem za bardzo o co pytasz, to rozliczenie z kwot, które wyżej podałaś będzie przecież takie samo jak cały ten wątek o którym piszemy. Też są dochody z kraju, Francji i Holandii. Więc w czym rzecz. Dlaczego pytasz?

paulina198

Tak, tylko w tym przypadku nie bedzie zaliczek w poz. 47 z umowy o prac w Polsce, beda tylko te drobne kwptu ze zlecenia o chodzi mi o to czyw poz.47 mam wpisac te zaliczki co w poz 10 pit/zg czy 0? Bo w poprzednim przypadku nie byly one uwzgledniane w tej pozycji. Jesli dobrze oblczylsm to po odliczeniu dziecka wyjdzie do zwrotu 4 zl. Ale teraz nie mam dostepu do komputera i nie mam jak podac kwot ktore mi wyszly.

snykwa

Podatek z poz.10 PIT/ZG jest automatycznie przeniesiony do PIT-36 poz.179. I tak ma być. Jego nie wpisuje się w poz.47. Nie podałaś ilości dni w Holandii dlatego nie mogłem obliczyć diety. Ponadto rozliczenie wspólne czy indywidualne?
Na razie mam kwoty euro:
Francja-4,2623
Holandia-4,1755
Francja dieta-285
Po przeliczeniu na zł i odjęciu kosztów(1x111,25?) wyszedł mi dochód 8887,83 (poz.8).
Podatek z Holandii po wyodrębnieniu 278,58x4,1755=1163,21(poz.10).

Zablokowany