ulga dla niepelnosprawnego rodzica
ulga dla niepelnosprawnego rodzica
mam pytanko ostatnio ktos mi powiedzial, iz moi rodzice ,majac ORZECZENIE O NIEPELNOSPRAWNOSCI W ZNACZNYM STOPNIU,I POBIERAJA ZASILEK PIELEGNACYJNY , jak powinnam ich rozliczyc , bo sasiad sugeruje ze nalezy im sie 1112.04 nie wiem czy pytanie nie ejst banalne , ale nie dowiem sie jak nie dostane odpowiedz , z gory dziekuje Sara 460
Re: ulga dla niepelnosprawnego rodzica
1. POBIERAJĄ ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY - każdy rencista/emeryt po osiągnięciu wieku 70 lat otrzymuje
taki zasiłek z ZUS-dla celów ulg podatkowych to nie ma znaczenia
2. kwota 112,04 to kwota roczna ulgi prorodzinnej - tutaj w Twoim przypadku nie ma zastosowania
3. Natomiast ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI stopień znaczny to już tak.
Proponuję - wpisz w google hasło ULGA REHABILITACYJNA, dowiesz się bardzo dużo.
Nie myśl, że nie chcę Ci odpowiedzieć, ale jest tego bardzo dużo -może jak poczytasz to doprecyzujesz pytanie do Twojej sytuacji.
Krótko - ulga na opiekuna, ulga "na samochód", odpis na leki, i wiele innych.
W razie wątpliwości pytaj ....
taki zasiłek z ZUS-dla celów ulg podatkowych to nie ma znaczenia
2. kwota 112,04 to kwota roczna ulgi prorodzinnej - tutaj w Twoim przypadku nie ma zastosowania
3. Natomiast ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI stopień znaczny to już tak.
Proponuję - wpisz w google hasło ULGA REHABILITACYJNA, dowiesz się bardzo dużo.
Nie myśl, że nie chcę Ci odpowiedzieć, ale jest tego bardzo dużo -może jak poczytasz to doprecyzujesz pytanie do Twojej sytuacji.
Krótko - ulga na opiekuna, ulga "na samochód", odpis na leki, i wiele innych.
W razie wątpliwości pytaj ....
'wla.gle', to trochę nie tak.
wla.gle napisał(a) :
> 1. POBIERAJĄ ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY - każdy rencista/emeryt po osiągnięciu
> wieku 70 lat otrzymuje taki zasiłek z ZUS-dla celów ulg podatkowych to nie ma znaczenia
....
Z ZUS-u osoba taka otrzymuje DODATEK pielęgnacyjny, natomiast ZASIŁEK pielęgnacyjny wypłaca GMINA/MOPR/MOPS.
Jeżeli osoba niepełnosprawna, którą opiekują się rodzice, jest w wieku powyżej 25 lat i otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny, to ulga prorodzinna może rodzicom przysługiwać.
Pozdrawiam.
wla.gle napisał(a) :
> 1. POBIERAJĄ ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY - każdy rencista/emeryt po osiągnięciu
> wieku 70 lat otrzymuje taki zasiłek z ZUS-dla celów ulg podatkowych to nie ma znaczenia
....
Z ZUS-u osoba taka otrzymuje DODATEK pielęgnacyjny, natomiast ZASIŁEK pielęgnacyjny wypłaca GMINA/MOPR/MOPS.
Jeżeli osoba niepełnosprawna, którą opiekują się rodzice, jest w wieku powyżej 25 lat i otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny, to ulga prorodzinna może rodzicom przysługiwać.
Pozdrawiam.
Do Czarka..
Idąc Twoim tokiem myślenia to masz rację.
Ja natomiast odebrałem to tak:
- są rodzice w podeszłym wieku, którzy mają DODATEK PIELĘGNACYJNY / przypuszczałem, że po prostu Sara460 tak go nazwała i tu małe sprostowanie, dodatek pielęgnacyjny jest po 75 latach/, którzy chcą skorzystać u ulgi rehabilitacyjnej - tak zrozumiałem pytanie.
Dlatego odpowiedziałem tak enigmatycznie.
Do Sara460 - prośba o intencję pytania i rozszerzenie.:-)).
Idąc Twoim tokiem myślenia to masz rację.
Ja natomiast odebrałem to tak:
- są rodzice w podeszłym wieku, którzy mają DODATEK PIELĘGNACYJNY / przypuszczałem, że po prostu Sara460 tak go nazwała i tu małe sprostowanie, dodatek pielęgnacyjny jest po 75 latach/, którzy chcą skorzystać u ulgi rehabilitacyjnej - tak zrozumiałem pytanie.
Dlatego odpowiedziałem tak enigmatycznie.
Do Sara460 - prośba o intencję pytania i rozszerzenie.:-)).
'wla.gle', w porządku, miałeś prawo tak zrozumieć.
Tylko ja powinienem był napisać, że pierwsza część mojej wypowiedzi jest do Ciebie, a druga - do 'Sara460'.
W mojej wypowiedzi do Ciebie chciałem tylko zwrócić uwagę, że w dzisiejszych czasach DODATEK pielęgnacyjny i ZASIŁEK pielęgnacyjny to dwie różne rzeczy, a jeszcze kilkanaście lat temu były traktowane prawie jednakowo (tylko z nazwy były różne).
Natomiast w wypowiedzi do 'Sara460' powinienem był napisać: ".... powyżej 25 lat i otrzymuje zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny, to ulga prorodzinna ....".
Pozdrawiam.
Tylko ja powinienem był napisać, że pierwsza część mojej wypowiedzi jest do Ciebie, a druga - do 'Sara460'.
W mojej wypowiedzi do Ciebie chciałem tylko zwrócić uwagę, że w dzisiejszych czasach DODATEK pielęgnacyjny i ZASIŁEK pielęgnacyjny to dwie różne rzeczy, a jeszcze kilkanaście lat temu były traktowane prawie jednakowo (tylko z nazwy były różne).
Natomiast w wypowiedzi do 'Sara460' powinienem był napisać: ".... powyżej 25 lat i otrzymuje zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny, to ulga prorodzinna ....".
Pozdrawiam.
Nie ma problema ..:-)).
Do 'wla.gle':
Wiatr hula, że ho ho, tutaj, na Podlasiu, cały dzień...
Nawet żagli nie ma jak rozwinąć...
Ahoj!
Wiatr hula, że ho ho, tutaj, na Podlasiu, cały dzień...
Nawet żagli nie ma jak rozwinąć...
Ahoj!