ulga dla niepelnosprawnego rodzica

Sara460

ulga dla niepelnosprawnego rodzica

Post autor: Sara460 »

mam pytanko ostatnio ktos mi powiedzial, iz moi rodzice ,majac ORZECZENIE O NIEPELNOSPRAWNOSCI W ZNACZNYM STOPNIU,I POBIERAJA ZASILEK PIELEGNACYJNY , jak powinnam ich rozliczyc , bo sasiad sugeruje ze nalezy im sie 1112.04 nie wiem czy pytanie nie ejst banalne , ale nie dowiem sie jak nie dostane odpowiedz , z gory dziekuje Sara 460

wla.gle

Re: ulga dla niepelnosprawnego rodzica

Post autor: wla.gle »

1. POBIERAJĄ ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY - każdy rencista/emeryt po osiągnięciu wieku 70 lat otrzymuje
taki zasiłek z ZUS-dla celów ulg podatkowych to nie ma znaczenia
2. kwota 112,04 to kwota roczna ulgi prorodzinnej - tutaj w Twoim przypadku nie ma zastosowania
3. Natomiast ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI stopień znaczny to już tak.
Proponuję - wpisz w google hasło ULGA REHABILITACYJNA, dowiesz się bardzo dużo.

Nie myśl, że nie chcę Ci odpowiedzieć, ale jest tego bardzo dużo -może jak poczytasz to doprecyzujesz pytanie do Twojej sytuacji.

Krótko - ulga na opiekuna, ulga "na samochód", odpis na leki, i wiele innych.

W razie wątpliwości pytaj ....

Czarek

Post autor: Czarek »

'wla.gle', to trochę nie tak.

wla.gle napisał(a) :
> 1. POBIERAJĄ ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY - każdy rencista/emeryt po osiągnięciu
> wieku 70 lat otrzymuje taki zasiłek z ZUS-dla celów ulg podatkowych to nie ma znaczenia
....

Z ZUS-u osoba taka otrzymuje DODATEK pielęgnacyjny, natomiast ZASIŁEK pielęgnacyjny wypłaca GMINA/MOPR/MOPS.

Jeżeli osoba niepełnosprawna, którą opiekują się rodzice, jest w wieku powyżej 25 lat i otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny, to ulga prorodzinna może rodzicom przysługiwać.

Pozdrawiam.

wla.gle

Do Czarka..
Idąc Twoim tokiem myślenia to masz rację.

Ja natomiast odebrałem to tak:

- są rodzice w podeszłym wieku, którzy mają DODATEK PIELĘGNACYJNY / przypuszczałem, że po prostu Sara460 tak go nazwała i tu małe sprostowanie, dodatek pielęgnacyjny jest po 75 latach/, którzy chcą skorzystać u ulgi rehabilitacyjnej - tak zrozumiałem pytanie.

Dlatego odpowiedziałem tak enigmatycznie.

Do Sara460 - prośba o intencję pytania i rozszerzenie.:-)).

Czarek

'wla.gle', w porządku, miałeś prawo tak zrozumieć.
Tylko ja powinienem był napisać, że pierwsza część mojej wypowiedzi jest do Ciebie, a druga - do 'Sara460'.
W mojej wypowiedzi do Ciebie chciałem tylko zwrócić uwagę, że w dzisiejszych czasach DODATEK pielęgnacyjny i ZASIŁEK pielęgnacyjny to dwie różne rzeczy, a jeszcze kilkanaście lat temu były traktowane prawie jednakowo (tylko z nazwy były różne).
Natomiast w wypowiedzi do 'Sara460' powinienem był napisać: ".... powyżej 25 lat i otrzymuje zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny, to ulga prorodzinna ....".

Pozdrawiam.

wla.gle

Nie ma problema ..:-)).

Czarek

Do 'wla.gle':

Wiatr hula, że ho ho, tutaj, na Podlasiu, cały dzień...

Nawet żagli nie ma jak rozwinąć...

Ahoj!

Zablokowany