pit małoletniego - elektronicznie

snykwa

Re: pit małoletniego - elektronicznie

Post autor: snykwa »

....w sekcji "DANE AUTORYZUJĄCE" automatycznie wskazane będą dane dziecka. Program nie przewiduje możliwości zmiany danych w tej sekcji co uniemożliwia złożenie "podpisu" przez rodzica. Zatem zeznanie wystawione na imię i nazwisko dziecka nie może zostać przesłane drogą elektroniczną, ponieważ zostanie uznane za niepodpisane".

Czy jeśli DANE AUTORYZUJĄCE będą jednej osoby a podpis kwalifikowany drugiej to zeznanie zostanie przyjęte?
Ja przynajmniej z tego zrozumiałem, że jeśli składa się podpis kwalifikowany to DANE AUTORYZUJĄCE powinny być tej samej osoby. Albo jeszcze inaczej - w ogóle tego nie rozumiem.

Zobaczymy co mi odpowiedzą na to poprawione pytanie.

janek5706

Post autor: janek5706 »

Ja od kilku lat wysyłam zeznania małoletniego i wszystko jest okej
przychodzą zwroty

3 lata temu dzwoniłem do US w sprawie
odpowiedz uzyskałem taką
jeżeli dziecko składa po raz pierwszy to może US wezwać rodzica do podpisu

pozdrawiam Janek

snykwa

Post autor: snykwa »

Wia.gle - ponowna odpowiedź. Rozumiem, że nie. Nie napisali tak albo nie tylko prawniczy bełkot:

" Zgodnie z przepisem art. 98 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego rodzice są przedstawicielami ustawowymi dziecka małoletniego pozostającego pod ich władzą rodzicielską. Jeżeli dziecko pozostaje pod władzą rodzicielską obojga rodziców, każde z nich może działać samodzielnie jako przedstawiciel ustawowy dziecka. Zatem w sytuacji, gdy małoletni uzyskuje dochody podlegające wykazaniu w zeznaniu, złożonym na imię i nazwisko dziecka jako podatnika, zeznanie podpisuje jego przedstawiciel ustawowy (rodzic).

Zeznania składane poprzez system e-deklaracje także muszą zostać podpisane (podpisem elektronicznym nieweryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu - dane autoryzujące albo kwalifikowanym podpisem elektronicznym) i dopiero potem mogą być przesłane do właściwego, wskazanego w zeznaniu, urzędu skarbowego. W przypadku składania deklaracji rocznej przez Internet podpisywanej podpisem elektronicznym nieweryfikowanym za pomocą ważnego, kwalifikowanego certyfikatu, w sekcji „DANE AUTORYZUJĄCE" automatycznie wskazane będą dane dziecka. Program nie przewiduje możliwości zmiany danych w tej sekcji, co uniemożliwia złożenie "podpisu" przez rodzica a małoletni nie może podpisać swojego zeznania."

Zablokowany