pit małoletniego - elektronicznie
pit małoletniego - elektronicznie
No i rozlało się mleko!!!
Przez roztargnienie wysłałem pit małoletniego elektronicznie, zamiast w wersji papierowej podpisanej przez rodziców.
Ciekaw jestem czy US to przyjmie, może wysłać już papierową wersję ???
Przez roztargnienie wysłałem pit małoletniego elektronicznie, zamiast w wersji papierowej podpisanej przez rodziców.
Ciekaw jestem czy US to przyjmie, może wysłać już papierową wersję ???
Re: pit małoletniego - elektronicznie
A dlaczego uważasz, że nie można wysłać małoletniego elektronicznie? Przecież tutaj też wysyłający czli np. ojciec go wysłał i podpisał.
dokładnie
wpisanie kwoty z zeszłorocznego zeznania lub 0 jest równoznaczne z podpisaniem dokumentu.
US nie ma podstaw by się czepiać.
wpisanie kwoty z zeszłorocznego zeznania lub 0 jest równoznaczne z podpisaniem dokumentu.
US nie ma podstaw by się czepiać.
Tak rozumując to jest OK.
Dzięki :)).
Tak się coś mnie chyba mózg zlasował .....
Dzięki :)).
Tak się coś mnie chyba mózg zlasował .....
Otrzymałem z US takie pisemko:
NIE MOŻNA ROZLICZYĆ MAŁOLETNIEGO PODATNIKA ELEKTRONICZNIE - BRAK PODPISU OPIEKUNA PRAWNEGO.
Czyli jednak nie uznają wersji elektronicznej - nie wiem czy warto toczyć jakieś "boje", chyba złożę im korektę papierowo.
NIE MOŻNA ROZLICZYĆ MAŁOLETNIEGO PODATNIKA ELEKTRONICZNIE - BRAK PODPISU OPIEKUNA PRAWNEGO.
Czyli jednak nie uznają wersji elektronicznej - nie wiem czy warto toczyć jakieś "boje", chyba złożę im korektę papierowo.
Wia.gle pisząc to co powyżej w moim poście opierałem się na fakcie wysłania elektronicznie rozliczenia małoletniego.
UPO-2012.02.04
PIT-37 za 2011 rok
Data urodzenia małoletniego 28-07-1995.
Miał niespełna 17 lat w momencie wysłania zeznania rocznego.
To syn mojej sąsiadki więc gdyby coś przysłali to by do mnie przyszła.
http://epity.pl/pity-2014-program-i-doc ... u-pit.html
A jak wysyłam swoje rozliczenie to mają jakiś podpis?
UPO-2012.02.04
PIT-37 za 2011 rok
Data urodzenia małoletniego 28-07-1995.
Miał niespełna 17 lat w momencie wysłania zeznania rocznego.
To syn mojej sąsiadki więc gdyby coś przysłali to by do mnie przyszła.
http://epity.pl/pity-2014-program-i-doc ... u-pit.html
A jak wysyłam swoje rozliczenie to mają jakiś podpis?
Przypuszczam, że to jednak indywidualne podejście pracownika mojego US.
Wniosek - trzeba zadzwonić do swojego US i spytać jak takie zeznanie traktują.
Do snykwa:
Nie mam absolutnie żadnych pretensji, bo wysłałem go sobie omyłkowo, a przypuszczałem, że tak będzie.
Pozdrowienia ......
Wniosek - trzeba zadzwonić do swojego US i spytać jak takie zeznanie traktują.
Do snykwa:
Nie mam absolutnie żadnych pretensji, bo wysłałem go sobie omyłkowo, a przypuszczałem, że tak będzie.
Pozdrowienia ......
Wysłałem zapytanie do www.szybki.pit do jutra mają odpowiedzieć. Jak nie zapomnę to jutro zadzwonię do swojego US i zapytam.
Myślę, ze nie ma się co "kopać z koniem" i w takiej błahej sprawie "kruszyć kopie". Złóż papierówkę i już.
Przynajmniej teraz wiesz, że u Ciebie w US to nie przejdzie.
Myślę, ze nie ma się co "kopać z koniem" i w takiej błahej sprawie "kruszyć kopie". Złóż papierówkę i już.
Przynajmniej teraz wiesz, że u Ciebie w US to nie przejdzie.
Dostałem odpowiedź od eksperta ze strony "szybki pit".
"W przypadku składania deklaracji rocznej za 2014 r. przez system e- deklaracje podpisywanej podpisem elektronicznym nieweryfikowanym za pomocą ważnego, kwalifikowanego certyfikatu, w sekcji "DANE AUTORYZUJĄCE" automatycznie wskazane będą dane dziecka. Program nie przewiduje możliwości zmiany danych w tej sekcji co uniemożliwia złożenie "podpisu" przez rodzica. Zatem zeznanie wystawione na imię i nazwisko dziecka nie może zostać przesłane drogą elektroniczną, ponieważ zostanie uznane za niepodpisane".
Niestety odpowiedziano mi chyba jak jest przy podpisie kwalifikowanym. Gdybym wiedział uściśliłbym pytanie. Przynajmniej tak zrozumiałem.
Natomiast zadzwoniłem do "swojego" US czyli I US Kielce i pani odpowiedziała mi, ze nie ma najmniejszego problemu zwracając mi uwagę, że w pole przychodu za zeszły rok mam wpisać przychód dziecka z 2013 roku.
Czyli wnioskuję, że z podpisem kwalifikowanym nie można co jest logiczne. Natomiast stosując dane autoryzujące-czyli pesel,imię nazwisko, data urodzin i przychód z poprzedniego roku- tak.
Wysłałem ponownie zapytanie do eksperta "szybki.pit" uściślając tym razem pytanie:
"Uściślam moje poprzednie pytanie. Czy można rozliczyć elektronicznie małoletniego nie mając podpisu kwalifikowanego a stosując jedynie dane autoryzacyjne czyli pesel, imię nazwisko, datę urodzin i kwotę przychodu z poprzedniego okresu rozliczeniowego?"
"W przypadku składania deklaracji rocznej za 2014 r. przez system e- deklaracje podpisywanej podpisem elektronicznym nieweryfikowanym za pomocą ważnego, kwalifikowanego certyfikatu, w sekcji "DANE AUTORYZUJĄCE" automatycznie wskazane będą dane dziecka. Program nie przewiduje możliwości zmiany danych w tej sekcji co uniemożliwia złożenie "podpisu" przez rodzica. Zatem zeznanie wystawione na imię i nazwisko dziecka nie może zostać przesłane drogą elektroniczną, ponieważ zostanie uznane za niepodpisane".
Niestety odpowiedziano mi chyba jak jest przy podpisie kwalifikowanym. Gdybym wiedział uściśliłbym pytanie. Przynajmniej tak zrozumiałem.
Natomiast zadzwoniłem do "swojego" US czyli I US Kielce i pani odpowiedziała mi, ze nie ma najmniejszego problemu zwracając mi uwagę, że w pole przychodu za zeszły rok mam wpisać przychód dziecka z 2013 roku.
Czyli wnioskuję, że z podpisem kwalifikowanym nie można co jest logiczne. Natomiast stosując dane autoryzujące-czyli pesel,imię nazwisko, data urodzin i przychód z poprzedniego roku- tak.
Wysłałem ponownie zapytanie do eksperta "szybki.pit" uściślając tym razem pytanie:
"Uściślam moje poprzednie pytanie. Czy można rozliczyć elektronicznie małoletniego nie mając podpisu kwalifikowanego a stosując jedynie dane autoryzacyjne czyli pesel, imię nazwisko, datę urodzin i kwotę przychodu z poprzedniego okresu rozliczeniowego?"
......W przypadku składania deklaracji rocznej za 2014 r. przez system e- deklaracje podpisywanej podpisem elektronicznym nieweryfikowanym za pomocą ważnego, kwalifikowanego certyfikatu.....
Odpowiedź jest prawidłowa - podpisem weryfikowanym za pomocą ważnego, kwalifikowanego certyfikatu można składać elektronicznie, natomiast weryfikowanego danymi autoryzującymi nie można...
Przynajmniej ja tak to rozumiem......
Pozdrowienia i dzięki za zainteresowanie tematem.
Odpowiedź jest prawidłowa - podpisem weryfikowanym za pomocą ważnego, kwalifikowanego certyfikatu można składać elektronicznie, natomiast weryfikowanego danymi autoryzującymi nie można...
Przynajmniej ja tak to rozumiem......
Pozdrowienia i dzięki za zainteresowanie tematem.