Dodatek mieszkaniowy WAM - korekta pit 37
Dodatek mieszkaniowy WAM - korekta pit 37
Witam serdecznie!
Chciałabym zrobić znajomemu korektę pit 37 za rok 2010 i 2011, ponieważ chce otrzymać zwrot nadpłaty za otrzymany dodatek mieszkaniowy. Wiem, że korekta musi być na formularzu obowiązującym w danym roku podatkowym. Jednak nie do końca wiem jak umieścić w picie 37 tą kwotę, że by wyszła nadpłata? Czy w "innych źródłach" pomijam przychód/dochód, a wpisuję tylko zaliczkę, która została pobrana od tego dodatku czy w inny sposób należy to zrobić?
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję!
Chciałabym zrobić znajomemu korektę pit 37 za rok 2010 i 2011, ponieważ chce otrzymać zwrot nadpłaty za otrzymany dodatek mieszkaniowy. Wiem, że korekta musi być na formularzu obowiązującym w danym roku podatkowym. Jednak nie do końca wiem jak umieścić w picie 37 tą kwotę, że by wyszła nadpłata? Czy w "innych źródłach" pomijam przychód/dochód, a wpisuję tylko zaliczkę, która została pobrana od tego dodatku czy w inny sposób należy to zrobić?
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję!
Re: Dodatek mieszkaniowy WAM - korekta pit 37
Żołnierz powinien udać się do Urzędu Skarbowego, zgodnego z jego miejscem zamieszkania w celu złożenia stosownych dokumentów. Jednym z niezbędnych w tej sprawie dokumentów jest zaświadczenie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej potwierdzające fakt pobierania świadczenia mieszkaniowego. Przedmiotowe zaświadczenie Oddział Regionalny w /..../ wydaje wyłącznie na pisemny wniosek żołnierza.
Potrzebny będzie:
1.Wniosek o wystawienie zaświadczenia z tytułu wypłaconego świadczenia mieszkaniowego za lata 2010 - 2011 - do WAM-u
2.Wniosek o zwrot podatku dochodowego od świadczenia mieszkaniowego wypłaconego w 2010 i 2011r.
Myślę, że we wniosku nr 1 będzie kwota wypłaconych świadczeń mieszkaniowych, o którą pomniejszysz w korekcie przychód do opodatkowania i to załatwi sprawę /przychów mniejszy -mniejszy podatek -nadwyżka do zwrotu/, ale może poczytaj jak niżej.
Podaję link do strony ; http://promilitaria21.org/fresh/showpag ... xe10=12923
http://forumprawne.org/prawo-finansowe- ... ojsko.html
są tu opisane wszystkie czynności jaki trzeba podjąć w tym celu.
Potrzebny będzie:
1.Wniosek o wystawienie zaświadczenia z tytułu wypłaconego świadczenia mieszkaniowego za lata 2010 - 2011 - do WAM-u
2.Wniosek o zwrot podatku dochodowego od świadczenia mieszkaniowego wypłaconego w 2010 i 2011r.
Myślę, że we wniosku nr 1 będzie kwota wypłaconych świadczeń mieszkaniowych, o którą pomniejszysz w korekcie przychód do opodatkowania i to załatwi sprawę /przychów mniejszy -mniejszy podatek -nadwyżka do zwrotu/, ale może poczytaj jak niżej.
Podaję link do strony ; http://promilitaria21.org/fresh/showpag ... xe10=12923
http://forumprawne.org/prawo-finansowe- ... ojsko.html
są tu opisane wszystkie czynności jaki trzeba podjąć w tym celu.
Bardzo, bardzo dziękuję za informacje!
Najbardziej właśnie nurtuje mnie kwestia tego jak wszystko trzeba umieścić w picie-37, nigdy nie rozliczałam, aż tak skomplikowanych spraw :) Czyli kwota przychodu jest pomniejszona o kwotę dodatku, a co z zaliczką pobraną od dodatku? Na wszystkich zamieszczonych stronach niestety nie ma napisane jak to trzeba zrobić. Ale przynajmniej kwestię dokumentów już mam wyjaśnioną.
Najbardziej właśnie nurtuje mnie kwestia tego jak wszystko trzeba umieścić w picie-37, nigdy nie rozliczałam, aż tak skomplikowanych spraw :) Czyli kwota przychodu jest pomniejszona o kwotę dodatku, a co z zaliczką pobraną od dodatku? Na wszystkich zamieszczonych stronach niestety nie ma napisane jak to trzeba zrobić. Ale przynajmniej kwestię dokumentów już mam wyjaśnioną.
Jeśli zmniejszysz przychód /o część która nie podlega opodatkowaniu/, to automatycznie będzie kwota podatku od tego zmniejszenia do zwrotu - nic więcej nie trzeba robić.
Ty tylko informujesz US, że kwota przychodu do opodatkowania była mniejsza.
Można zadzwonić do US i dopytać.
Tak wg mnie, - może ktoś wie coś jeszcze nt......
Ty tylko informujesz US, że kwota przychodu do opodatkowania była mniejsza.
Można zadzwonić do US i dopytać.
Tak wg mnie, - może ktoś wie coś jeszcze nt......
No tak, wszystko jasne, czyli zaliczki też mam nie wprowadzać? Spotkałam się gdzieś na jakimś forum z informacją, że owszem przychodu z dodatku się nie umieszcza, ale zaliczkę trzeba zostawić, wtedy powiększy się kwota do zwrotu właśnie o ten podatek. Może jeszcze ktoś się wypowie na ten temat.
Pamiętam, że kiedyś już był na forum podobny temat.
Moim zdaniem w korekcie zeznania należy zmniejszyć przychód o tę kwotę, ale zaliczki wpisać takie jakie były wykazane w pierwotnym zeznaniu. Podatek wyliczysz od mniejszego dochodu i dopiero wtedy wyjdzie nadpłata.
Moim zdaniem w korekcie zeznania należy zmniejszyć przychód o tę kwotę, ale zaliczki wpisać takie jakie były wykazane w pierwotnym zeznaniu. Podatek wyliczysz od mniejszego dochodu i dopiero wtedy wyjdzie nadpłata.
Dokładnie ja myślę tak samo, że zaliczkę muszę zostawić, bo w innym wypadku w żaden sposób nie wyjdzie nadpłata. Jeszcze tylko jedno pytanie: czy tą zaliczkę mam uwzględnić tylko w części G pitu 37 tam gdzie są wszystkie zsumowane czy również w części C tam gdzie znajdują się inne źródła?
w części C musi być, bo przecież w G poz. 127 jest suma kwot zaliczek z części C
Tak, tak, przepraszam źle sformułowałam pytanie. W takim razie już wszystko wiem i bardzo dziękuję za pomoc.
i jeszcze jedno pytanie: we wniosku o stwierdzenie nadpłaty jaką mam wpisać kwotę zwrotu? Tą co jest na pit 37 ogółem czy tylko kwotę, która wynika z podatku pobranego od dodatku mieszkaniowego? Bo przecież za lata 2010 i 2011 otrzymał jakieś tam drobne zwroty i to co otrzymał wcześniej chyba podlega odjęciu od aktualnej sumy. Przecież dwa razy nie dostanie tych samych pieniędzy.