Dodatek mieszkaniowy WAM - korekta pit 37

agulczas

Dodatek mieszkaniowy WAM - korekta pit 37

Post autor: agulczas »

Witam serdecznie!
Chciałabym zrobić znajomemu korektę pit 37 za rok 2010 i 2011, ponieważ chce otrzymać zwrot nadpłaty za otrzymany dodatek mieszkaniowy. Wiem, że korekta musi być na formularzu obowiązującym w danym roku podatkowym. Jednak nie do końca wiem jak umieścić w picie 37 tą kwotę, że by wyszła nadpłata? Czy w "innych źródłach" pomijam przychód/dochód, a wpisuję tylko zaliczkę, która została pobrana od tego dodatku czy w inny sposób należy to zrobić?

Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję!

wla.gle

Re: Dodatek mieszkaniowy WAM - korekta pit 37

Post autor: wla.gle »

Żołnierz powinien udać się do Urzędu Skarbowego, zgodnego z jego miejscem zamieszkania w celu złożenia stosownych dokumentów. Jednym z niezbędnych w tej sprawie dokumentów jest zaświadczenie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej potwierdzające fakt pobierania świadczenia mieszkaniowego. Przedmiotowe zaświadczenie Oddział Regionalny  w /..../  wydaje wyłącznie na pisemny wniosek żołnierza.

Potrzebny będzie:

1.Wniosek o wystawienie zaświadczenia z tytułu wypłaconego świadczenia mieszkaniowego za lata 2010 - 2011 - do WAM-u      

2.Wniosek o zwrot podatku dochodowego od świadczenia mieszkaniowego wypłaconego w 2010 i 2011r.

Myślę, że we wniosku nr 1 będzie kwota wypłaconych świadczeń mieszkaniowych, o którą pomniejszysz w korekcie przychód do opodatkowania i to załatwi sprawę /przychów mniejszy -mniejszy podatek -nadwyżka do zwrotu/, ale może poczytaj jak niżej.

Podaję link do strony ; http://promilitaria21.org/fresh/showpag ... xe10=12923

http://forumprawne.org/prawo-finansowe- ... ojsko.html

są tu opisane wszystkie czynności jaki trzeba podjąć w tym celu.

agulczas

Bardzo, bardzo dziękuję za informacje!

Najbardziej właśnie nurtuje mnie kwestia tego jak wszystko trzeba umieścić w picie-37, nigdy nie rozliczałam, aż tak skomplikowanych spraw :) Czyli kwota przychodu jest pomniejszona o kwotę dodatku, a co z zaliczką pobraną od dodatku? Na wszystkich zamieszczonych stronach niestety nie ma napisane jak to trzeba zrobić. Ale przynajmniej kwestię dokumentów już mam wyjaśnioną.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jeśli zmniejszysz przychód /o część która nie podlega opodatkowaniu/, to automatycznie będzie kwota podatku od tego zmniejszenia do zwrotu - nic więcej nie trzeba robić.
Ty tylko informujesz US, że kwota przychodu do opodatkowania była mniejsza.
Można zadzwonić do US i dopytać.
Tak wg mnie, - może ktoś wie coś jeszcze nt......

agulczas

No tak, wszystko jasne, czyli zaliczki też mam nie wprowadzać? Spotkałam się gdzieś na jakimś forum z informacją, że owszem przychodu z dodatku się nie umieszcza, ale zaliczkę trzeba zostawić, wtedy powiększy się kwota do zwrotu właśnie o ten podatek. Może jeszcze ktoś się wypowie na ten temat.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Pamiętam, że kiedyś już był na forum podobny temat.
Moim zdaniem w korekcie zeznania należy zmniejszyć przychód o tę kwotę, ale zaliczki wpisać takie jakie były wykazane w pierwotnym zeznaniu. Podatek wyliczysz od mniejszego dochodu i dopiero wtedy wyjdzie nadpłata.

agulczas

Dokładnie ja myślę tak samo, że zaliczkę muszę zostawić, bo w innym wypadku w żaden sposób nie wyjdzie nadpłata. Jeszcze tylko jedno pytanie: czy tą zaliczkę mam uwzględnić tylko w części G pitu 37 tam gdzie są wszystkie zsumowane czy również w części C tam gdzie znajdują się inne źródła?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

w części C musi być, bo przecież w G poz. 127 jest suma kwot zaliczek z części C

agulczas

Tak, tak, przepraszam źle sformułowałam pytanie. W takim razie już wszystko wiem i bardzo dziękuję za pomoc.

agulczas

i jeszcze jedno pytanie: we wniosku o stwierdzenie nadpłaty jaką mam wpisać kwotę zwrotu? Tą co jest na pit 37 ogółem czy tylko kwotę, która wynika z podatku pobranego od dodatku mieszkaniowego? Bo przecież za lata 2010 i 2011 otrzymał jakieś tam drobne zwroty i to co otrzymał wcześniej chyba podlega odjęciu od aktualnej sumy. Przecież dwa razy nie dostanie tych samych pieniędzy.

Zablokowany