Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Re: Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Przychód z Pl 4.565,00
kup z Pl 913,00
Dochód Pl 3652,00
pobrane zaliczki 657,00
składek na ubezpieczenia nie było
kwoty z Jaaropgave
loon 2.913 (śr kurs euro 4,17=12.147,21 zł)
ingehouden loonheffing 487 (z tego wyliczyłam podatek 68,5158 euro=285,71 zł,śr kurs euro 4,17)
kup z Pl 913,00
Dochód Pl 3652,00
pobrane zaliczki 657,00
składek na ubezpieczenia nie było
kwoty z Jaaropgave
loon 2.913 (śr kurs euro 4,17=12.147,21 zł)
ingehouden loonheffing 487 (z tego wyliczyłam podatek 68,5158 euro=285,71 zł,śr kurs euro 4,17)
Wyliczając podatek wyłączenia z progresją wychodzi zwrot 128 zł.(Ta druga wersja).
Taki więc powinien Ci wyjść podatek obliczając te dochody (z Holandii i Polski).
Jeśli wpiszesz dochód i podatek z Holandii odpowiednio w poz. 9 i 10 PIT/ZG i dochody Polskie w PIT-36 w poz 64,65 i 68 to powinno Ci wyjść do zapłaty 1345 zł.
Ponieważ porównując obydwa podatki to wychodzi 1473 różnicy więc tą kwotę wpisujesz w poz. 43 w PIT-0.
Teraz powinno Ci wyjść 128 zł nadpłaty.
Mam nadzieję, że ktoś to jeszcze sprawdzi.
Taki więc powinien Ci wyjść podatek obliczając te dochody (z Holandii i Polski).
Jeśli wpiszesz dochód i podatek z Holandii odpowiednio w poz. 9 i 10 PIT/ZG i dochody Polskie w PIT-36 w poz 64,65 i 68 to powinno Ci wyjść do zapłaty 1345 zł.
Ponieważ porównując obydwa podatki to wychodzi 1473 różnicy więc tą kwotę wpisujesz w poz. 43 w PIT-0.
Teraz powinno Ci wyjść 128 zł nadpłaty.
Mam nadzieję, że ktoś to jeszcze sprawdzi.
No i mi wychodzi to samo. Dlaczego masz nadzieję że jeszcze ktos sprawdzi? Dlatego że jest nadpłata?
Ulga abolicyjna ma wyrównywać różnicę między tymi którzy rozliczają się na zasadzie wyłączenia z progresją (np. Niemcy) a tymi którzy rozliczają się metodą proporcjonalną(np. Holandia). To takie wyjaśnienie w dużym skrócie.
Po odliczeniu ulgi abolicyjnej podatek powinien wyjść taki jakbyś rozliczała się metodą wyłączenia z progresją. Czyli ten drugi zestaw o którym Ci pisałem PIT-36+PIT/ZG.
Tam wychodzi nadpłata 128 zł. i taka suma ma wyjść po Twoim rozliczeniu i zastosowaniu ulgi abolicyjnej.
1345+128=1473 to właśnie ta ulga.
Myślałem, że jeszcze ktoś sprawdzi bo wolę jak ktoś potwierdzi żeby było pewne. Ale jeśli wyszło nam to samo to powinno być w porządku.
Po odliczeniu ulgi abolicyjnej podatek powinien wyjść taki jakbyś rozliczała się metodą wyłączenia z progresją. Czyli ten drugi zestaw o którym Ci pisałem PIT-36+PIT/ZG.
Tam wychodzi nadpłata 128 zł. i taka suma ma wyjść po Twoim rozliczeniu i zastosowaniu ulgi abolicyjnej.
1345+128=1473 to właśnie ta ulga.
Myślałem, że jeszcze ktoś sprawdzi bo wolę jak ktoś potwierdzi żeby było pewne. Ale jeśli wyszło nam to samo to powinno być w porządku.
ja najpierw wyliczyłam ręcznie ta ulge wg tego co znalazłam tutaj http://www.izbaskarbowa.lodz.pl/ulga/
wychodzi dokładnie to samo
Bardzo dziekuję Ci za pomoc :) sama nie dałabym rady
wychodzi dokładnie to samo
Bardzo dziekuję Ci za pomoc :) sama nie dałabym rady
Fajna stronka. Tutaj zachodzi jeszcze limit podatku do odliczenia z zagranicy jak na tej stronce ale o tym nie pisałem ponieważ "nasz" program to sprawdza.
-
mam taki problem dochód z holandii już przeliczony diety odjęte 29646,08 podatek 6194,32 wpisaam do zg poz 9 i 10 nie mam dochodów w polsce i program nie chce mnie puscić dalej gdzie mam coś jeszcze wpisać w picie36 pomocy
Nie bardzo rozumiem "nie chce puścić". Wyjaśnij.
Powinno Ci wyjść 0 bez ulgi abolicyjnej.
Powinno Ci wyjść 0 bez ulgi abolicyjnej.
Po prostu nic już nie wpisuj - podatek zapłacony za granicą pokrywa (jest większy) niż ten wyliczony
w PIT-36- czyli rozliczenie wychodzi na "0" - jak napisał Snykwa.
w PIT-36- czyli rozliczenie wychodzi na "0" - jak napisał Snykwa.
-
nie chce puścić bo rozliczam w e deklaracje i jak chce wysłać ten pit wyskakuje komunikat że nie podałam dochodu chyba czegoś nie wpisałam w picie 36 bo w zg niema juz co wpisywać