Odliczenie samochodu na dziecko niepełnosprawne

prezes2

Odliczenie samochodu na dziecko niepełnosprawne

Post autor: prezes2 »

Witam
Wychowuje dziecko niepełnosprawne (niezdolny do samodzielnej egzystencji) dziecko ma rentę szkolną wraz z zasilkiem pielęgnacyjnym w 2014r. przychod z zus w deklaracji PIT 40 to 10106,80zł. Czy ja mogę odliczyć koszty dowozu na zabiegi(używanie samochodu) w kwocie 2280zł. na swoim picie gdyż syn nie jest współwłaścicielem auta.

wla.gle

Re: Odliczenie samochodu na dziecko niepełnosprawne

Post autor: wla.gle »

Podatnik mający na utrzymaniu osobę niepełnosprawną może odliczyć wydatki ponoszone na rehabilitację tej osoby tylko pod warunkiem, że dochody osoby niepełnosprawnej będącej na utrzymaniu podatnika nie przekroczyły w roku podatkowym 2014 (podobnie jak w latach ubiegłych) kwoty 9.120,00 zł. Jeśli dochody osoby niepełnosprawnej uzyskane w 2014 roku przekroczyły powyższą kwotę wówczas utrzymujący ją podatnik nie może korzystać z ulgi.

Dobrym wyjściem z tej sytuacji na przyszłość - dziecko współwłaścicielem auta, wystarczy nawet 1/10.

Do odliczenia ulgi prorodzinnej masz prawo, pomimo, że dziecko ma dochody.

danula

Post autor: danula »

Z tej ulgi chciałam skorzystać ale tylko można wtedy gdy się ma skierowanie na zabiegi i potem zaświadczenie o ich odbyciu . Jak ja jadę z dójką dzieci 200 km w jedną stronę do szpitala na badania kilka razy do roku to to się nie liczy

koleżanka

Post autor: koleżanka »

przepis jasno określa, że mają być dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne i lecznicze, a nie badania

nikka

Post autor: nikka »

Witam
Codziennie dowożę córkę na Warsztaty Terapii Zajęciowej. Czy mogę odliczyć koszty dowozu?
(Oczywiście do obowiązującego limitu)
Czy to jest przewóz na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Masz na myśli ulgę na korzystanie z samochodu na dowóz na niezbędne zabiegi rehabilitacyjno-lecznicze?

W takim przypadku dziecko do 16 roku życia musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności /bez orzekania o stopniu niepełnosprawności,/ powyżej 16 lat orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.
Lekarz specjalista /komisja lekarska/ musi również wskazać w orzeczeniu konieczność takich zabiegów -uczestnictwa w Terapii Zajęciowej.

Dodatkowy warunek - musisz być właścicielem lub współwłaścicielem samochodu.

Jeżeli te dowozy są bardzo częste /jest ich dużo w skali roku, np. na kwotę 5000 zł/ to istnieje możliwość odliczenia dwóch ulg przez małżonków - warunek oboje muszą mieć dochody i być współwłaścicielami samochodu lub każde swój samochód.
W myśl ustawy pdof ulga ta należy się -podatnikowi- lub osobie mającej na utrzymaniu osobę niepełnosprawną /czytałem taką interpretację, ale nie mogę jej w tej chwili znaleźć/

Edit: już znalazłem -
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... -628-12-aa
wprawdzie z 2012r, ale nic się w tym temacie nie zmieniło.

Jeśli nie mam racji to proszę o sprostowanie :-).

nikka

Post autor: nikka »

Serdecznie dzięki za pomoc. Skorzystam z ulgi.
Córka jest dorosła i ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym ze wskazaniem do uczestnictwa w terapii zajęciowej. Właścicielem samochodu jest mąż (ojciec niepełnosprawnej), a rozliczamy się wspólnie. Ja nie mam dochodów poza świadczeniem pielęgnacyjnym.

Zablokowany