Witam
Wychowuje dziecko niepełnosprawne (niezdolny do samodzielnej egzystencji) dziecko ma rentę szkolną wraz z zasilkiem pielęgnacyjnym w 2014r. przychod z zus w deklaracji PIT 40 to 10106,80zł. Czy ja mogę odliczyć koszty dowozu na zabiegi(używanie samochodu) w kwocie 2280zł. na swoim picie gdyż syn nie jest współwłaścicielem auta.
Odliczenie samochodu na dziecko niepełnosprawne
Re: Odliczenie samochodu na dziecko niepełnosprawne
Podatnik mający na utrzymaniu osobę niepełnosprawną może odliczyć wydatki ponoszone na rehabilitację tej osoby tylko pod warunkiem, że dochody osoby niepełnosprawnej będącej na utrzymaniu podatnika nie przekroczyły w roku podatkowym 2014 (podobnie jak w latach ubiegłych) kwoty 9.120,00 zł. Jeśli dochody osoby niepełnosprawnej uzyskane w 2014 roku przekroczyły powyższą kwotę wówczas utrzymujący ją podatnik nie może korzystać z ulgi.
Dobrym wyjściem z tej sytuacji na przyszłość - dziecko współwłaścicielem auta, wystarczy nawet 1/10.
Do odliczenia ulgi prorodzinnej masz prawo, pomimo, że dziecko ma dochody.
Dobrym wyjściem z tej sytuacji na przyszłość - dziecko współwłaścicielem auta, wystarczy nawet 1/10.
Do odliczenia ulgi prorodzinnej masz prawo, pomimo, że dziecko ma dochody.
Z tej ulgi chciałam skorzystać ale tylko można wtedy gdy się ma skierowanie na zabiegi i potem zaświadczenie o ich odbyciu . Jak ja jadę z dójką dzieci 200 km w jedną stronę do szpitala na badania kilka razy do roku to to się nie liczy
przepis jasno określa, że mają być dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne i lecznicze, a nie badania
Witam
Codziennie dowożę córkę na Warsztaty Terapii Zajęciowej. Czy mogę odliczyć koszty dowozu?
(Oczywiście do obowiązującego limitu)
Czy to jest przewóz na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne?
Codziennie dowożę córkę na Warsztaty Terapii Zajęciowej. Czy mogę odliczyć koszty dowozu?
(Oczywiście do obowiązującego limitu)
Czy to jest przewóz na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne?
Masz na myśli ulgę na korzystanie z samochodu na dowóz na niezbędne zabiegi rehabilitacyjno-lecznicze?
W takim przypadku dziecko do 16 roku życia musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności /bez orzekania o stopniu niepełnosprawności,/ powyżej 16 lat orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.
Lekarz specjalista /komisja lekarska/ musi również wskazać w orzeczeniu konieczność takich zabiegów -uczestnictwa w Terapii Zajęciowej.
Dodatkowy warunek - musisz być właścicielem lub współwłaścicielem samochodu.
Jeżeli te dowozy są bardzo częste /jest ich dużo w skali roku, np. na kwotę 5000 zł/ to istnieje możliwość odliczenia dwóch ulg przez małżonków - warunek oboje muszą mieć dochody i być współwłaścicielami samochodu lub każde swój samochód.
W myśl ustawy pdof ulga ta należy się -podatnikowi- lub osobie mającej na utrzymaniu osobę niepełnosprawną /czytałem taką interpretację, ale nie mogę jej w tej chwili znaleźć/
Edit: już znalazłem -
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... -628-12-aa
wprawdzie z 2012r, ale nic się w tym temacie nie zmieniło.
Jeśli nie mam racji to proszę o sprostowanie :-).
W takim przypadku dziecko do 16 roku życia musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności /bez orzekania o stopniu niepełnosprawności,/ powyżej 16 lat orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.
Lekarz specjalista /komisja lekarska/ musi również wskazać w orzeczeniu konieczność takich zabiegów -uczestnictwa w Terapii Zajęciowej.
Dodatkowy warunek - musisz być właścicielem lub współwłaścicielem samochodu.
Jeżeli te dowozy są bardzo częste /jest ich dużo w skali roku, np. na kwotę 5000 zł/ to istnieje możliwość odliczenia dwóch ulg przez małżonków - warunek oboje muszą mieć dochody i być współwłaścicielami samochodu lub każde swój samochód.
W myśl ustawy pdof ulga ta należy się -podatnikowi- lub osobie mającej na utrzymaniu osobę niepełnosprawną /czytałem taką interpretację, ale nie mogę jej w tej chwili znaleźć/
Edit: już znalazłem -
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... -628-12-aa
wprawdzie z 2012r, ale nic się w tym temacie nie zmieniło.
Jeśli nie mam racji to proszę o sprostowanie :-).
Serdecznie dzięki za pomoc. Skorzystam z ulgi.
Córka jest dorosła i ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym ze wskazaniem do uczestnictwa w terapii zajęciowej. Właścicielem samochodu jest mąż (ojciec niepełnosprawnej), a rozliczamy się wspólnie. Ja nie mam dochodów poza świadczeniem pielęgnacyjnym.
Córka jest dorosła i ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym ze wskazaniem do uczestnictwa w terapii zajęciowej. Właścicielem samochodu jest mąż (ojciec niepełnosprawnej), a rozliczamy się wspólnie. Ja nie mam dochodów poza świadczeniem pielęgnacyjnym.