jak zmienić kwotę w rubryce programu

maszkarski

jak zmienić kwotę w rubryce programu

Post autor: maszkarski »

Witam! Program automatycznie zmienia wartość rubryki 38-koszty uzyskania (pit 37) do wysokości rocznego limitu. Ja potrzebuję wprowadzić wyższą kwotę, bo faktycznie otrzymałem 13 wypłat w roku podatkowym a nie 12 jak liczone jest z automatu. Jak mam wyłączyć autokorektę programu dla tej rubryki?

M.K.

Re: jak zmienić kwotę w rubryce programu

Post autor: M.K. »

Można wprowadzić w podpolu koszty nielimitowane, ale jak sądzę z opisu chodzi tutaj o zwykły stosunek pracy więc limit za rok jest określony niezależnie od ilości wypłat.

maszkarski

Post autor: maszkarski »

W tym problem, że pracodawca w PIT 11 wyliczył mi tą wyższą kwotę. Pytałem w US i miła ale zaskoczona pani niepewnie stwierdziłą że oni też dostaną Pita 11 od pracodawcy i na tej podstawie będą mnie rozliczać :) Jak mam skorzystać z tego podpola?

M.K.

W poz. kosztów jest podpole "Koszty faktycznie poniesione z tytułu praw autorskich ..." albo "zaznaczyć wielu stosunków pracy" i limit zostanie podniesiony.
Program da się "oszukać" tylko że przepisy są jednoznaczne.
Lepiej poczekać na poradę kogoś lepiej zorientowanego. Przeniosę wątek na forum merytoryczne.

M.K.

A widzę że jest post o kosztach na tamtym forum więc nie przenoszę.

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

Uważam, że powinno się wstawić kup roczny, za 12 miesięcy. Kwota w PIT-11 nie jest wiążąca.

Zablokowany