Czy matka może skorzystać z ulgi prorodzinnej ?
Re: Czy matka może skorzystać z ulgi prorodzinnej ?
Jeśli tak to OK.
Dzięki.
Ahoj!
Dzięki.
Ahoj!
ale tu nie wiemy czy była renta socjalna
Dostalam te pit-40 mamy i syna oraz orzeczenie o niepelnosprawnosci wydane dn.11.06.2012r
i tu mam problem bo :
stopień umiarkowane od dn. 16.05.2012r do 30.06.2014r - przecież przy tym stopniu nie ma zasiłku pielęgnacyjnego - czy się mylę ???
mama (wdowa) - emerytura - 25 360 zł
syn - renta - 8 354zł
nadmieniam że syn lat 33 lata - nigdy nie pracował - padaczka
no i jak rozliczyć ?? czy jako samotne wychowująca a ulga prorodzinna co z nią moze skorzystać ?
Pogubiłam się ??
i tu mam problem bo :
stopień umiarkowane od dn. 16.05.2012r do 30.06.2014r - przecież przy tym stopniu nie ma zasiłku pielęgnacyjnego - czy się mylę ???
mama (wdowa) - emerytura - 25 360 zł
syn - renta - 8 354zł
nadmieniam że syn lat 33 lata - nigdy nie pracował - padaczka
no i jak rozliczyć ?? czy jako samotne wychowująca a ulga prorodzinna co z nią moze skorzystać ?
Pogubiłam się ??
zapomniałam dodac - że wczesniej miał znaczny stopień ? ale na komisji w roku 2010 zabrali i w 2012r dali ale umiarkowany ?
to chyba nie ma znaczenia co ?
pozdrawiam
to chyba nie ma znaczenia co ?
pozdrawiam
może się rozliczyć jako samotnie wychowująca
Jeżeli przed zasiłkiem pielęgnacyjnym była renta socjalna to może skorzystać z ulgi prorodzinnej za cały rok. Jeżeli nie to tylko za miesiące w których syn dostawał zasiłek pielęgnacyjny.
Jeżeli przed zasiłkiem pielęgnacyjnym była renta socjalna to może skorzystać z ulgi prorodzinnej za cały rok. Jeżeli nie to tylko za miesiące w których syn dostawał zasiłek pielęgnacyjny.
znalazłam cos takiego:
(..) zasiłek pielęgnacyjny przysługuje także osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.
Do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej albo częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych. Umiarkowany stopień niepełnosprawności oznacza również całkowitą niezdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy.(..)
Olka, spytaj ich po prostu
(..) zasiłek pielęgnacyjny przysługuje także osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.
Do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej albo częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych. Umiarkowany stopień niepełnosprawności oznacza również całkowitą niezdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy.(..)
Olka, spytaj ich po prostu
tak zrobię dziękuję
miłego dnia
miłego dnia
Zadzwoniłam US W-wo :
tak - jako samotnie wychowująca i ulga prorodzinna od 06-12/2012
Dziękuję
ale i tak miło z Wami pogadać
tak - jako samotnie wychowująca i ulga prorodzinna od 06-12/2012
Dziękuję
ale i tak miło z Wami pogadać