Czy matka może skorzystać z ulgi prorodzinnej ?
Czy matka może skorzystać z ulgi prorodzinnej ?
Studentka (23lata) otrzymuje rentę po zmarłym ojcu. W tym roku pracowała na umowę zlecenie (dochód 2.080). Rozumiem, że córka musi sie osobno rozliczyć ale czy w takiej sytuacji matka może skorzystać z ulgi prorodzinnej w PIT 37 ?
Re: Czy matka może skorzystać z ulgi prorodzinnej ?
jeżeli dochód BRUTTO córki nie przekroczył 2089zł to można skorzystać z ulgi za te miesiące w których córka miała status studenta.
Renta nie wlicza się do tego dochodu.
Córka musi się sama rozliczyć uwzględniając i pit z ZUS i pit z umowy zlecenia.
Pamiętaj, że kwotę zaliczki na podatek w PIT-40A bierzemy z poz. 45 a nie 34.
Renta nie wlicza się do tego dochodu.
Córka musi się sama rozliczyć uwzględniając i pit z ZUS i pit z umowy zlecenia.
Pamiętaj, że kwotę zaliczki na podatek w PIT-40A bierzemy z poz. 45 a nie 34.
3089 miało być ;-)
Ufaj i kontroluj ...
Optima napisał(a) :
> 3089 miało być ;-)
zgadza się ;)
Dziękuję za czujność
> 3089 miało być ;-)
zgadza się ;)
Dziękuję za czujność
"Ufaj i kontroluj ..."
urzekło mnie
:))))))
urzekło mnie
:))))))
Witam !
Matka wdowa - emerytura
Syn lat 35 - renta dochód 4 500zł za 2012r - zasiłek pielęgnacyjny od czerwca 2012r
rozliczam na pit-37 mamę jako samotnie wychowująca i Pit-o ulgi prorodzinnej na syna
Czy prawidłowo myślę ?
Pozdrawiam
Matka wdowa - emerytura
Syn lat 35 - renta dochód 4 500zł za 2012r - zasiłek pielęgnacyjny od czerwca 2012r
rozliczam na pit-37 mamę jako samotnie wychowująca i Pit-o ulgi prorodzinnej na syna
Czy prawidłowo myślę ?
Pozdrawiam
prawidłowo
Jeżeli syn nie miał innych dochodów i dostał z ZUSU PIT-40A to nie musi się rozliczać choć namawiamy do tego ze względu na możliwość przekazania 1% fundacji.
Jeżeli syn nie miał innych dochodów i dostał z ZUSU PIT-40A to nie musi się rozliczać choć namawiamy do tego ze względu na możliwość przekazania 1% fundacji.
Dzień dobry!
Do Wirusa.
Znalazłem coś takiego / czy ma to zastosowanie do tego przypadku/?
...Wysokość ulgi w 2012 roku wynosi 1.112,04 zł. Taką kwotę odliczą podatnicy, którzy przez cały rok spełniali określone powyżej warunki. Należy przy tym pamiętać, że podatnik, który wszystkie wymogi spełnia, w pewnych sytuacjach będzie uprawniony tylko do odliczenia częściowego. Stanie się tak, jeżeli jego dziecko w trakcie roku przestało spełniać /lub uzyskało/ warunki do objęcia odliczeniem...
No bo jednak zasiłek pielęgnacyjny ma od czerwca - więc może za 7 m-cy?.
Nie wiem czy dobrze myślę.
Ahoj!
Do Wirusa.
Znalazłem coś takiego / czy ma to zastosowanie do tego przypadku/?
...Wysokość ulgi w 2012 roku wynosi 1.112,04 zł. Taką kwotę odliczą podatnicy, którzy przez cały rok spełniali określone powyżej warunki. Należy przy tym pamiętać, że podatnik, który wszystkie wymogi spełnia, w pewnych sytuacjach będzie uprawniony tylko do odliczenia częściowego. Stanie się tak, jeżeli jego dziecko w trakcie roku przestało spełniać /lub uzyskało/ warunki do objęcia odliczeniem...
No bo jednak zasiłek pielęgnacyjny ma od czerwca - więc może za 7 m-cy?.
Nie wiem czy dobrze myślę.
Ahoj!
ale przed zasiłkiem prawdopodobnie była renta socjalna więc ona też uprawnia do skorzystania z ulgi.
>> Ulga na dziecko przysługuje również w związku z wychowywaniem dzieci pełnoletnich:
>> • bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek
>> (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
Także wg mnie ulga za cały rok
Proszę o korektę jeżeli się mylę.
>> Ulga na dziecko przysługuje również w związku z wychowywaniem dzieci pełnoletnich:
>> • bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek
>> (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
Także wg mnie ulga za cały rok
Proszę o korektę jeżeli się mylę.