Dochód ze sprzedaży samochodu
Re: Dochód ze sprzedaży samochodu
to i ja się podepnę pod temat jeśli kopiłem auto w 2012 i sprzedałem w 2013, to wypełniając pit 37 wskazuję , że kupiłem zgadza się jak to jest ?
nie wykazujesz w zeznaniu zakupu auta
Od tego miałeś ewentulny PCC
Wykazuje się dopiero sprzedaż (przed upływem pół roku od nabycia)
Od tego miałeś ewentulny PCC
Wykazuje się dopiero sprzedaż (przed upływem pół roku od nabycia)
Czyli dopiero za rok będę musiał to wykazać (auto zostało sprzedane przed upływem 6 mies od zbycia) ?
jeżeli sprzedałeś w 2013 przed upływem 6 miesięcy od zakupu to osiągnąłeś dochód (lub stratę) w 2013 więc dopiero w picie za 2013 rozliczysz ten dochód/stratę.
Teraz rozliczamy dochody z 2012
Teraz rozliczamy dochody z 2012
Witam. Mam pytanie. Pracuję na umowę o pracę. W związku z tym co roku rozliczam PIT-37. Jednak w ubiegłym roku kupiłem auto i sprzedałem po niecałym miesiącu po czym kupiłem kolejne, które służy mi do tej pory. Poprzednie mi nie pasowało. Wypełniałem druki PCC-3. Odprowadziłem podatki od zakupu, ale czy muszę odprowadzić od sprzedaży? Rozumiem, że tym razem powinienem wypełnić Pit-36 i w rubryce 8(inne źródła...) wypełnić. Samochód pierwszy kupiłem za 3200zł a sprzedałem za 3000zł czyli poniosłem stratę.
W pozycji 'Przychód' wpisuję 3000zł.
W pozycji 'Koszty uzyskania przychodu' wpisuję 3200zł.
W pozycji 'Dochód' nic nie wpisuję ponieważ poniosłem stratę.
W pozycji 'Strata' wpisuję 200zł.
A czy coś mam wpisać w pozycji 'Należna zaliczka w tym zaliczka pobrana przez płatnika'?
Czy w związku z tym muszę odprowadzać jakiś podatek od zbycia skoro nie zarobiłem?
Czy po prostu jedyne co muszę zrobić to złożyć PIT-36 wypełniony dodatkowo o rubrykę 8(inne źródła...) jak opisałem?
W pozycji 'Przychód' wpisuję 3000zł.
W pozycji 'Koszty uzyskania przychodu' wpisuję 3200zł.
W pozycji 'Dochód' nic nie wpisuję ponieważ poniosłem stratę.
W pozycji 'Strata' wpisuję 200zł.
A czy coś mam wpisać w pozycji 'Należna zaliczka w tym zaliczka pobrana przez płatnika'?
Czy w związku z tym muszę odprowadzać jakiś podatek od zbycia skoro nie zarobiłem?
Czy po prostu jedyne co muszę zrobić to złożyć PIT-36 wypełniony dodatkowo o rubrykę 8(inne źródła...) jak opisałem?
Transakcję tę musisz wykazac w zeznaniu, mimo iz dochodowa nie była.
PIT 36, "inne źródła" - w zaliczce na podatek zero.
Z umowy o pracę w wiersz pierwszy
Widać, że nieźe sie orientujesz, więc poradzisz sobie świetnie
:))
PIT 36, "inne źródła" - w zaliczce na podatek zero.
Z umowy o pracę w wiersz pierwszy
Widać, że nieźe sie orientujesz, więc poradzisz sobie świetnie
:))
i jeszcze jedno: wg KIP nie powinno się wykazywać tej straty, ale koszty ograniczyć do wysokości przychodu.
Czyli przychód 3000, koszty uzyskania 3000 = dochód zero
A to dlatego, że straty z odpłatnego zbycia rzeczy (z art.10 ust.1 pkt 8) nie rozlicza się w kolejnych latach.
Mówi o tym art.9 ust.3a pdof
Czyli przychód 3000, koszty uzyskania 3000 = dochód zero
A to dlatego, że straty z odpłatnego zbycia rzeczy (z art.10 ust.1 pkt 8) nie rozlicza się w kolejnych latach.
Mówi o tym art.9 ust.3a pdof