Dochód ze sprzedaży samochodu
Dochód ze sprzedaży samochodu
Witam, mam taki problem, ponieważ w ubiegłym roku zakupiłem samochód za kwotę 1000zł, a sprzedałem go przed upływem 6 miesięcy za kwotę 2900zł, czyli dochód wyniósł 1900zł, i z tego mam rozliczyć podatek w picie 37, jeśli pracuję na umowę o pracę. Ale gdzieś znalazłem informacje, że jeśli sprzedałem w tym samym roku samochód/samochody ze stratą, czyli mniejszą kwotą niż zakuu to wtedy mogę je wpisać w picie i ten dochód, który uzyskałem ze sprzedaży tamtego samochodu mi się zmniejszy bądź zniknie. Czy to prawda?
Re: Dochód ze sprzedaży samochodu
Samochód prywatny sprzedany przed upływem 6 m-cy (licząc od końca miesiąca w którym go kupiono) podlega wykazaniu w PIT-36 - jako "inne źródła".
Nie ma znaczenia czy w wyniku sprzedaży był dochód czy starta - transakcja musi być wykazana.
Jeżeli sprzedałeś w 2012 - 2 auta przed upływem 6 m-cy to sumujesz przychody i koszty.
Nie ma znaczenia czy w wyniku sprzedaży był dochód czy starta - transakcja musi być wykazana.
Jeżeli sprzedałeś w 2012 - 2 auta przed upływem 6 m-cy to sumujesz przychody i koszty.
Czyli podsumowując, jeśli sprzedałem 3 albo 4 samochody w tamtym roku, i tylko na jednym zarobiłem a na reszcie poniosłem stratę, to zsumuje je wszystkie, i mimo wszystko wyjdzie, że poniosłem stratę jako całość, i nie będzie trzeba płacić podatku od tego jednego?
Tak.
Uwaga pierwsza - jeżeli kupujesz i od razu sprzedajesz samochody (przed upływem 6 m-ny) to może to być -w razie kontroli - uznane za działalność gospodarczą.
....działalnością gospodarczą pozostają czynności prowadzone we własnym imieniu bez względu na ich rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły...
Czy potrafisz udowodnić , że kupiłeś w ciągu roku 4 samochody bez zamiaru "handlowania" ?
I druga uwaga - jeżeli sprzedasz po zaniżonej cenie - US może zweryfikować rzeczywista wartość samochodów.
Uwaga pierwsza - jeżeli kupujesz i od razu sprzedajesz samochody (przed upływem 6 m-ny) to może to być -w razie kontroli - uznane za działalność gospodarczą.
....działalnością gospodarczą pozostają czynności prowadzone we własnym imieniu bez względu na ich rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły...
Czy potrafisz udowodnić , że kupiłeś w ciągu roku 4 samochody bez zamiaru "handlowania" ?
I druga uwaga - jeżeli sprzedasz po zaniżonej cenie - US może zweryfikować rzeczywista wartość samochodów.
Po prostu lubię często zmieniać rzeczy w tym samochody, każdy był zarejestrowany na mnie itp. i na każdym byłem stratny, więc mogę się oprzeć tylko na słowie.
No i sprawa jest jasna.
Po prostu lubisz zmieniać samochody jak każdy i jak każdy - lubisz być na tym stratny.
Po prostu lubisz zmieniać samochody jak każdy i jak każdy - lubisz być na tym stratny.
Stratny nie lubię być jak każdy hehe, ale wiadomo, że ciężko sprzedać samochód za tyle samo, bądź z zyskiem gdy się zapłaci za niego sporo i jeszcze sporo dołoży.
czyli lubisz to ryzyko :)
Okazuje się, że sprzedałem w ubiegłym roku 3 samochody, razem za kwotę 6000zł, a kosztowały mnie nie licząc opłat itp. 4700zł. Czyli kwote 6000zł wpisuje w inne źródła jako przychód, a kwotę 4700zł jako koszty uzyskania przychodu? I wyskakuje dochód 1300zł, i od tego odlicza się podatek 18% czyli 234zł Zgadza się? (Przepraszam za takie błahe pytania, ale drugi raz w życiu wypełniam pit).
Tak trzeba z tego wyliczyć 18% - tutaj każde pytanie jest ważne - luz...