Dofinansowanie PFRON

anna07

Dofinansowanie PFRON

Post autor: anna07 »

Czy częściowe dofinansowanie przez PFRON do roweru rehabilitacyjnego też należy uznać jako dochód i rozliczyć się z niego?nie ma na to żadnego pitu a pieniądze były przelane przez Pfron bezpośrednio do sklepu w którym zakupiony był rower

Bartek

Re: Dofinansowanie PFRON

Post autor: Bartek »

Nie,natomiast należy pamiętać,że odliczając zakup tego roweru w ramach ulgi rehabilitacyjnej odlicza się tylko kwotę którą się samemu zapłaciło (bez tej dofinansowanej przez PFRON)

koleżanka

Post autor: koleżanka »

nie jestem przekonana, czy taki rower może być indywidualnym sprzętem rehabilitacyjnym
obawiam się, że to jest raczej sprzęt ogólnego użytku

Gonera

Post autor: Gonera »

Nie zakładałem nowego wątku ale też mam zapytanie wzg.roweru
ROWER Rehabilitacyjny kupiłem ale w roku 2010 i nie odliczyłem go czy mogę to uczynić teraz ??
Czy na fakturze musi być nazwa rehabilitacyjny czy może być inna np. treningowy ??

Czech

Post autor: Czech »

Moim zdaniem czy jego nazwa jest - rehabilitacyjny, czy treningowy - nie ma znaczenia.
Decydujące jest posiadanie : orzeczenie o niepełnosprawności oraz zalecenie lekarza specjalisty o konieczności zakupu tego sprzętu dla dalszej rehabilitacji.

Gonera

Post autor: Gonera »

Mam pytania dalsze odnośnie tego roweru
1, Czy trzeba mieć na taki rower rachunek VAT czy wystarczy zwykły paragon.
Kupiłem go w sklepie internetowym i przelałem pieniądze na ich konto tam figuruje nazwa za co

Bartek

Post autor: Bartek »

Musi być faktura VAT,bo na paragonie nie ma danych nabywcy (paragon jest "anonimowy" i nie wynika z niego czy rower zakupiła osoba niepełnosprawna czy pełnosprawna)

Zablokowany