Zmarł małżonek - można rozliczać 2 lata?

Czech

Re: Zmarł małżonek - można rozliczać 2 lata?

Post autor: Czech »

djgruby napisał(a) :
> koleżanka napisał(a) :
> > właśnie o tym piszę, sam z siebie ZUS nie wysyła, ale zrobić i wysłać do US
> > przecież musi, i jak wdowa czy wdowiec o tym nie wiedzą to nie proszą o
> > przesłanie - to zwykła niewiedza
>
> W sumie w takim przypadku jeśli ZUS zrobi to rozliczenie za okres wypłaty świadczeń
> (podatnik zmarł pod koniec stycznia) to co z różnicą pobranej zaliczki? Od emerytury
> (nie przekraczającej kwoty wolnej) pobrano zaliczkę, która w rozliczeniu rocznym ZUS
> (PIT-40) powinna wyjść do zwrotu.
>
> Ten podatek idzie w kocioł? (wcześniej się nad tym nie zastanawiałem)

ZUS wypłacając co miesiąc emeryturę potrąca 1/12 kwoty wolnej.
W rozliczeniu rocznym "przysługuje" pełna kwota "wolna" - dlatego zazwyczaj jest "opłacalne" rozliczenie ze zmarłym w ciągu roku.

djgruby

Post autor: djgruby »

koleżanka napisał(a) :
> chyba niedokładnie się wyraziłam, bo miałam na myśli wystawienie przez ZUS
> PIT-11A w przypadku gdy emeryt umiera w trakcie roku

Wszystko OK, to ja miałem w tym momencie "zaćmienie" i zapomniałem, że za miesiąc czy dwa ZUS nie może wystawić 40-tki tylko 11A - moja culpa :)

marbar

Post autor: marbar »

djgruby napisał(a) :
Od emerytury
> (nie przekraczającej kwoty wolnej) pobrano zaliczkę, która w rozliczeniu rocznym ZUS
> (PIT-40) powinna wyjść do zwrotu.
>
> Ten podatek idzie w kocioł? (wcześniej się nad tym nie zastanawiałem)

wg mojej wiedzy, zmarłego rozlicza US i ewentualną nadpłatę zwraca prawowitemu spadkobiercy.
Oczywiście w sytuacji współmałżonków lepszym/korzystniejszym rozwiązaniem może okazać się wspólne rozliczenie (roczna kwota wolna) niż opcja rozliczenia przez US (zwrot np. parudziesięciu zł nadpłaconego podatku)

djgruby

marbar napisał(a) :

>
> wg mojej wiedzy, zmarłego rozlicza US i ewentualną nadpłatę zwraca prawowitemu
> spadkobiercy.
> Oczywiście w sytuacji współmałżonków lepszym/korzystniejszym rozwiązaniem może okazać
> się wspólne rozliczenie (roczna kwota wolna) niż opcja rozliczenia przez US (zwrot
> np. parudziesięciu zł nadpłaconego podatku)

Już miałem kilka takich przypadków (jeden w rodzinie) i ani ZUS ani US nie zwrócił jakiejkolwiek różnicy - nadpłaty i nawet nie wiem czy zmarły został rozliczony (brak info na ten temat z obu instytucji - nawet skierowanego do żyjącego małżonka), bo przeważnie rodziny zapomniały w następnym roku zorientować się jak wygląda sprawa rozliczenia okresu danego roku, w którym podatnik zmarł.

Jeszcze dodam że znając niektóre z zmarłych osób wiem, że zaliczki miesięczne pobierane przez ZUS były spore, więc ZUS rozliczając miesiąc czy dwa powinien zwrócić te kwoty, ale jakoś nigdy to nie nastąpiło.

marbar

ja tak właśnie zrozumiałam przepis ordynacji podatkowej:

Art. 104. § 1. Jeżeli spadkodawca był podatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, organ podatkowy informuje spadkobierców, na podstawie posiadanych danych, o wysokości dochodu lub przychodu spadkodawcy oraz o wysokości wpłaconych zaliczek na podatek lub podatku, podając równocześnie przypadającą do zapłacenia kwotę podatku lub kwotę nadpłaty.

§ 2. Jeżeli spadkodawca poniósł wydatki uprawniające do ulg podatkowych, spadkobierca w terminie 30 dni od dnia otrzymania informacji, o której mowa w § 1, zawiadamia organ podatkowy o wysokości poniesionych wydatków.

§ 3. Po upływie terminu, o którym mowa w § 2, organ podatkowy doręcza spadkobiercom decyzję ustalającą wysokość zobowiązania podatkowego lub stwierdzającą nadpłatę.

§ 4. (uchylony)

marbar

może warto byłoby zasięgnąć języka w US lub KIP?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

po mojemu aby wspomniany organ podatkowy mógł wypełnić dyspozycję z Art. 104 par.1 , spadkobiercy zmarłego podatnika muszą się zgłosić do US ze stosownymi dokumentami, potwierdzającymi prawo do spadku

klocek2012

Post autor: klocek2012 »

W przypadku, gdy związek małżeński zawarty był przed 1 stycznia 2011 roku, a współmałżonek zmarł przed 31 grudnia 2011, prawo do wspólnego rozliczenia pozostaje.
Podobna sytuacja dotyczy podatnika, którego mąż czy żona zmarli po 31 grudnia, ale przed datą złożenia deklaracji. Takie przypadki powinno się wyjaśnić urzędowi skarbowemu, do którego składamy zeznanie.
Na deklaracji PIT - 37 niezbędne są bowiem podpisy obojga małżonków. Urząd skarbowy, jeśli jednego z podpisów zabraknie, wezwie podatnika do złożenia wyjaśnień. Można tego uniknąć właśnie dołączając informację o śmierci współmałżonka bezpośrednio do składanego za rok 2011 zeznania.
A za 2012 składamy deklaracje PIT 37 juz bez podpisu

koleżanka

Post autor: koleżanka »

mylisz się, zaznaczenie w PIT sposobu rozliczenia ze zmarłym małżonkiem wystarczy i żadnego wyjaśnienia nie trzeba dołączać do zeznania

djgruby

klocek2012 napisał(a) :
>
> Podobna sytuacja dotyczy podatnika, którego mąż czy żona zmarli po 31
> grudnia, ale przed datą złożenia deklaracji.

No i czy w tym przypadku możemy za 2012 rok rozliczyć się ponownie z zmarłym małżonkiem?

Wszystkie wypowiedzi jak i opisy do pitów, a także przepisy wskazują, że można dokonać ponownie takiego rozliczenia z zmarłym małżonkiem, ale słyszałem też słowa wątpliwości, więc pytam...

Co do wyjaśnień to tak jak "koleżanka" pisze, nie trzeba żadnych składać, a US na podstawie zaznaczonego odpowiedniego kwadracika na zeznaniu wie, że zeznanie to jest wspólne małżonków, z których jeden zmarł w roku podatkowym lub po zakończeniu tego roku ale przed złożeniem zeznania.
Kiedyś uzyskałem info z naszego US, że gmina przekazuje im informacje o śmierci podatnika.

Zablokowany