Zmarł małżonek - można rozliczać 2 lata?

djgruby

Zmarł małżonek - można rozliczać 2 lata?

Post autor: djgruby »

Jeśli małżonek zmarł np. w styczniu 2012 roku to czy rozliczając się za 2011 po dniu zgonu małżonka z zaznaczonym kwadracikiem o śmierci jednego z małżonków podatnik będzie mógł w przyszłym roku również się rozliczyć z tą opcją?

W skrócie: czy podatnik może przez dwa lata rozliczać się z zmarłym małżonkiem?

Bartek

Re: Zmarł małżonek - można rozliczać 2 lata?

Post autor: Bartek »

Przedstawiam SWOJĄ opinię ("głośne myślenie") otóż mamy artykuł 6a opisujący ten przypadek (śmierć małżonka) :

Art. 6a.
1. Wniosek o łączne opodatkowanie dochodów małżonków, między którymi istniała w roku podatkowym wspólność majątkowa, może być także złożony przez podatnika, który:
1) zawarł związek małżeński przed rozpoczęciem roku podatkowego, a jego małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego;
2) pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a jego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania podatkowego.

No i teraz hipotetyczna sytuacja - rozliczenie za 2011, małżonek umiera np w styczniu 2012,małżeństwo zawarte przed 2011.

Za 2011 sprawa jasna - zastosowanie ma 2)

Za 2012 moim zdaniem też można się będzie tak rozliczyć gdyż spełnione jest 1) (małżeństwo zwarte przed 2012, śmierć w trakcie 2012)

Ale to tylko moje wnioski.

djgruby

Bartek napisał(a) :
>
> Art. 6a.
> 1. Wniosek o łączne opodatkowanie dochodów małżonków, między którymi
> istniała w roku podatkowym wspólność majątkowa, może być także złożony
> przez podatnika, który:
> 1) zawarł związek małżeński przed rozpoczęciem roku podatkowego, a jego
> małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego;
> 2) pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a jego
> małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania
> podatkowego.
>
> No i teraz hipotetyczna sytuacja - rozliczenie za 2011, małżonek umiera np
> w styczniu 2012,małżeństwo zawarte przed 2011.
>
> Za 2011 sprawa jasna - zastosowanie ma 2)
>
> Za 2012 moim zdaniem też można się będzie tak rozliczyć gdyż spełnione jest
> 1) (małżeństwo zwarte przed 2012, śmierć w trakcie 2012)
>
> Ale to tylko moje wnioski.

No właśnie. Mam kilka takich przypadków i się mocno zastanawiam, lecz słyszałem, że tylko raz można rozliczyć się z zmarłym małżonkiem.
Oczywiście zakładamy, że rozliczamy "pierwszy" raz po zgonie małżonka (bo jeśli przed to jasna sprawa), a co z drugim rokiem?
Na podstawie doświadczenia wiem, że jeśli zmarły podatnik otrzymywał np.emeryturę z ZUS to za ten jeden miesiąc 2012 roku już ZUS nie przyśle rozliczenia mimo iż emerytura ta została wypłacona, a co z osobami zmarłymi nie mającymi dochodów?

Może ktoś "prawnie" to rozgryzie. ;) - oczywiście chodzi o możliwość wspólnego rozliczenia małżonków

djgruby

Bartek napisał(a) :
>
>
>
>
> Ale to tylko moje wnioski.

Chyba coś znalazłem :

Przykład
Państwo Kowalscy są w związku małżeńskim od 30 lat. Przez cały ten czas istnieje pomiędzy nimi wspólność majątkowa. W kwietniu 2010 roku przed złożeniem zeznania podatkowego zmarł Pan Kowalski. Pani Kowalska ma mimo to prawo rozliczyć się na zasadach preferencyjnych wspólnie ze zmarłym mężem za lata 2009 i 2010.

Do ustalenia dochodu zmarłego małżonka potrzebny będzie formularz PIT-11 z jego zakładu pracy. Pracodawca nie ma prawa odmówić wdowie czy wdowcowi wydania wszelkich zaświadczeń oraz dokumentów poświadczających dochody zmarłego.

Źródło: http://www.strefabiznesu.pomorska.pl/ar ... 56089.html

teska

Post autor: teska »

Jeśli zmarły małżonek był na emeryturze to ZUs przyśle Pit 11 za rok 2012 w roku 2013 ? aby żona mogła się rozliczyć wspólnie - i jak to będzie z tym wspólnym rozliczeniem jeśli śmierć nastąpiła w roku podatkowym 2012 - tak samo jak za rok 2011

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Ja też uważam, że w takim przypadku dwukrotnie można rozliczyć się w ten sposób.
W 2012 trzeba będzie się zwrócić do ZUS o przesłanie pita osoby zmarłej, bo z tego co wiem ZUS sam nie wysyła takich rozliczeń na adres zmarłego, nie ma wiedzy czy ktoś zostawił małżonka.

djgruby

teska napisał(a) :
> Jeśli zmarły małżonek był na emeryturze to ZUs przyśle Pit 11 za rok 2012 w
> roku 2013 ? aby żona mogła się rozliczyć wspólnie - i jak to będzie z
> tym wspólnym rozliczeniem jeśli śmierć nastąpiła w roku podatkowym 2012 -
> tak samo jak za rok 2011

No właśnie, jeśli zmarły "dostawał" jakieś świadczenia z ZUS to spotkałem się kilkakrotnie, że ZUS mając info o śmierci podatnika za dany rok, w którym zmarł Pit-a już nie przysyłał. (Bynajmniej nasz ZUS)

koleżanka

właśnie o tym piszę, sam z siebie ZUS nie wysyła, ale zrobić i wysłać do US przecież musi, i jak wdowa czy wdowiec o tym nie wiedzą to nie proszą o przesłanie - to zwykła niewiedza

djgruby

koleżanka napisał(a) :
> właśnie o tym piszę, sam z siebie ZUS nie wysyła, ale zrobić i wysłać do US
> przecież musi, i jak wdowa czy wdowiec o tym nie wiedzą to nie proszą o
> przesłanie - to zwykła niewiedza

W sumie w takim przypadku jeśli ZUS zrobi to rozliczenie za okres wypłaty świadczeń (podatnik zmarł pod koniec stycznia) to co z różnicą pobranej zaliczki? Od emerytury (nie przekraczającej kwoty wolnej) pobrano zaliczkę, która w rozliczeniu rocznym ZUS (PIT-40) powinna wyjść do zwrotu.

Ten podatek idzie w kocioł? (wcześniej się nad tym nie zastanawiałem)

koleżanka

chyba niedokładnie się wyraziłam, bo miałam na myśli wystawienie przez ZUS PIT-11A w przypadku gdy emeryt umiera w trakcie roku

Zablokowany