PIT-O - błąd w programie

avalam

Re: PIT-O - błąd w programie

Post autor: avalam »

To że w PIT-O w części E należy wpisać PESEL dziecka, a w przypadku braku tego numeru – imię, nazwisko oraz datę urodzenia dziecka wynika z wzoru załącznika PIT-O - ogłoszonego przez MF w swoim rozporządzeniu. I jest to obowiazujące prawo. Niestety żyjemy w kraju w którym urzędnicy w majestacie prawa - nie respektują zapisów tego prawa. I to kto ??? Pracownicy urzędów skarbowych , pracownicy KIP , czyli podwładni MF który w rozporządzeniu określił wzór formularza ( wszelkie informacje słowne zawarte na formularzu PIT-O zawierają się w urzędowo określonym wzorze.) Dz.U 2009 Nr 156 poz. 1237
Niestety ja też spotkałem się że w innych urzędach panie "z okienka w us" życzą sobie podawania w PIT-O zarówno Pesel dziecka jak i Imienia i daty urodzenia. Bezprawnie.
Szkoda że nie chcą jeszcze nr buta dziecka :)

Proponuje nie ulegać paniom z us ( i KIP) , a na nagabywanie telefoniczne lub inne odpowiedzieć że postąpiło się zgodnie z prawem, a jeżeli US uważa że nie, to niech wyda decyzję , kwestionujacą z określeniem podstawy prawnej.

Wysyłałem w systemie e-deklaracje ( z programu PITY2009 ) zarówno PIT-O z samym Peselem dziecka jak i z pełnymi danymi (imie, nazwisko + data urodzenia) i system e-deklaracje MF przyjmował (przyjmuje) taki pit (PIT-O) Nie ma problemu z wysyłką w przypadku podania więcej niz tylko sam pesel dziecka. Jedynie program PITY2009 sygnalizuje wtedy błąd - ale można bez problemu wysłać do e-deklaracje MF. Pozdr.

borówka

Post autor: borówka »

Ja w pit 0 wpisywałam tylko pesel dzieci, wysyłałam elektronicznie. Z ciekawości czy pit dotarł zadzwoniłam do US, powiedziano mi że dotarł i jest wypełniony prawidłowo. Więc nie każdy US źle interpretuje przepisy!

Bartek

Post autor: Bartek »

avalam napisał(a) :
> Wysyłałem w systemie e-deklaracje ( z programu PITY2009 ) zarówno PIT-O z
> samym Peselem dziecka jak i z pełnymi danymi (imie, nazwisko + data
> urodzenia) i system e-deklaracje MF przyjmował (przyjmuje) taki pit (PIT-O)
> Nie ma problemu z wysyłką w przypadku podania więcej niz tylko sam pesel
> dziecka. Jedynie program PITY2009 sygnalizuje wtedy błąd - ale można bez
> problemu wysłać do e-deklaracje MF. Pozdr.

A sprawdzałeś czy w schemacie XML który trafia do MF są wszystkie wpisane dane?

Jeżeli podasz PESEL i resztę danych oraz wymusisz wysyłkę mimo błędu to program wysyła sam PESEL mimo,że na ekranie widzisz wszystkie dane. Gdyby wysyłał całość to e-deklaracje by nie przyjęły takiego PITa

avalam

Post autor: avalam »

Bartek napisał(a) :
> A sprawdzałeś czy w schemacie XML który trafia do MF są wszystkie wpisane dane?
>
> Jeżeli podasz PESEL i resztę danych oraz wymusisz wysyłkę mimo błędu to program
> wysyła sam PESEL mimo,że na ekranie widzisz wszystkie dane. Gdyby wysyłał całość to
> e-deklaracje by nie przyjęły takiego PITa

Bartek ; masz rację. W pliku XML faktycznie przesyłany jest tylko sam pesel (jezeli były także wypełnione pozostałe dane) Pozdr.

Zablokowany