PIT-O - błąd w programie

Jacek12345

PIT-O - błąd w programie

Post autor: Jacek12345 »

Zgodnie z informacją jaką utrzymałem w moim US (Poznań - Wilda), a następnie w KIP na 3 stronie druku PIT-O trzeba podawać wszystkie dane dziecka, a nie tylko Pesel. Niestety czeka mnie teraz wizyta w US w celu uzupełnienia tych danych.
Program natomiast podpowiada, że należy tylko wypełnić poz. Pesel dziecka.

Pomoc Techniczna IPS

Re: PIT-O - błąd w programie

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

W broszurce do PIT/O jest napisane:
http://www.mofnet.gov.pl/_files_/podatk ... o-2009.pdf

"W części E formularza PIT/O podatnik podaje numer PESEL dziecka, a w przypadku braku tego numeru – imię, nazwisko oraz datę urodzenia dziecka. Jednocześnie zaznacza za jaki czas przysługuje mu odliczenie".

Jacek12345

Ja ten zapis rozumiem tak samo, że albo Pesel, a jeżeli go nie ma to imię, nazwisko i data ur. dziecka, ale w KIP rozumieją to inaczej. Przynajmniej taką dostałem odpowiedź, a z kolei US telefonicznie wezwał mnie do uzupełnienia tych danych.

Bartek

Post autor: Bartek »

Widzisz to,że panie w Twoim US nie potrafią czytać ze zrozumieniem nie oznacza,że w 9/10 urzędów wezwą jeżeli podatnik wpisze i PESEL i resztę danych jednocześnie:)

Jacek12345

Z tym, że w Krajowej Informacji Podatkowej też uzyskałem informację, że trzeba wpisywać wszystkie dane, a nie tylko Pesel. Tak więc nie tylko mój US tak, to rozumie.

Bartek

Post autor: Bartek »

Jak można zdanie "W części E formularza PIT/O podatnik podaje numer PESEL dziecka, a w przypadku braku tego numeru – imię, nazwisko oraz datę urodzenia dziecka." interpretować inaczej niż tak,że pozostałe dane trzeba podać tylko jeśli nie wpisało się PESELu ? Przecież jest napisane wołami "w przypadku braku tego numeru ". Jeżeli ten numer jest to to co jest za "w przypadku braku tego numeru " nas nie dotyczy.

Na Twoim miejscu poszedłbym do US z korektą i tą instrukcją do PIT-O (mają ją na bank w urzędzie) i pokazał paniusi ten zapis palcem i zapytał jak ona interpretuje zwrot "w przypadku braku tego numeru "

M.K.

Post autor: M.K. »

Dodam tylko, że w przypadku wysyłki elektronicznej do systemu e-Deklaracje można wysłać jedynie pesel LUB pozostałe dane dziecka. Przesłanie wszystkich danych będzie traktowane przez system e-Deklaracje jako błąd i zeznanie nie przejdzie.

Gość

Post autor: Gość »

M.K. napisał(a) :
> Dodam tylko, że w przypadku wysyłki elektronicznej do systemu e-Deklaracje
> można wysłać jedynie pesel LUB pozostałe dane dziecka. Przesłanie
> wszystkich danych będzie traktowane przez system e-Deklaracje jako błąd i
> zeznanie nie przejdzie.

A może Autor programu PITY2009 dokonałby stosownej aktualizacji, aby przy wpisaniu nr PESEL, imienia i nazwiska dziecka oraz jego daty urodzenia (jak wymaga KIP) PIT0 został przyjęty przez system e-Deklaracje bez konieczności osobistego udawania się do US i dopisywania danych.
Pozdrawiam

M.K.

Post autor: M.K. »

Wystarczy usunąć zbędne dane i wysłać do e-Deklaracji. Nie rozumiem jakich modyfikacji miałbym dokonać.

sukien

Post autor: sukien »

Znalazlem błąd. Otóż wpisując imię mojego syna Oliwiera. Pokazuje mi komunikat, że w części E wystarczy wpisać PESEL dziecka LUB imię, nazwisko i datę urodzenia. Gdy zmienie imię na Adam, błędu nie ma. Domyślam się, że porgram korzysta z bazy imion i imienia Oliwier tam nie ma. ;)

Zablokowany