Jaaropgaaf Holandia HELP PLEASE
Re: Jaaropgaaf Holandia HELP PLEASE
http://www.tax-consultants-internationa ... ndividuals Tutaj są aktualne stawki podatkowe. Co najciekawsze w pierwszej tabelce jest podana kwota podatku dochodowego oraz ile wynosi on od kwoty max pierwszego progu. Z tego wynika że trzeba liczyć podatek 2,30% od kwoty brutto Jeśli się mylę to prosze o poprawkę
eeeeeeeee
nie podoba mi się to, takie naciągane
2,30 % od dochodu brutto a reszta to skladki społeczne w kwocie loonbelasting to jakoś do mnie przemawia najbardziej, a te proporcje to nieporozumienie bo jesli tam są jakieś odpisy to proporcje są jakimiś wymysłami dla mnie
Staszek
nie podoba mi się to, takie naciągane
2,30 % od dochodu brutto a reszta to skladki społeczne w kwocie loonbelasting to jakoś do mnie przemawia najbardziej, a te proporcje to nieporozumienie bo jesli tam są jakieś odpisy to proporcje są jakimiś wymysłami dla mnie
Staszek
Staszku -twoje rozumowanie jest w większości prawidłowe.
Moim zdaniem jednak ubezpieczenie społeczne i zdrowotne zapłacone w Holandii mogą być odliczone
tylko jeżeli zgłosiłeś taki akces do ZUS wcześniej , lub zgłosił twój pracodawca (delegacja z pracy) ten fakt do ZUS - tzw.E101/A1 - Zus wydaje wtedy decyzję o zgodzie na przesyłanie składek zagranicznych
do polskiego systemu ubezpieczeniowego.
Jeżeli tego nie było - ZUS holenderski nie jest do "odliczenia"
Moim zdaniem jednak ubezpieczenie społeczne i zdrowotne zapłacone w Holandii mogą być odliczone
tylko jeżeli zgłosiłeś taki akces do ZUS wcześniej , lub zgłosił twój pracodawca (delegacja z pracy) ten fakt do ZUS - tzw.E101/A1 - Zus wydaje wtedy decyzję o zgodzie na przesyłanie składek zagranicznych
do polskiego systemu ubezpieczeniowego.
Jeżeli tego nie było - ZUS holenderski nie jest do "odliczenia"
Wielkie dzięki za zainteresowanie i komentarz.
Pozdrawiam,
Staszek
Pozdrawiam,
Staszek