Jaaropgaaf Holandia HELP PLEASE

Gość

Jaaropgaaf Holandia HELP PLEASE

Post autor: Gość »

Pomóżcie,
pracowałem w Holandii od 21-06-2010 do 06-10-2010 (108 dni), wypłaty dostawałem do ręki i na koniec otrzymałem Jaaropgaaf do ręki. I teraz próbuje się rozliczyć. Poczytałem sporo wątków i mam wątpliwości.
Z Jaaropg. biorę pozycję:
1. Loon loonbelasting jako przychów brutto 4417 EURO
2. Ingehouden loonbelasting jako podatek dochodowy+składki na ubezp społeczne 672 EURO
wyczytałem, że podatek dochodowy w 2010 r. w Holandii to 2,45% z 4 417 euro czyli 108,22 a reszta z kwoty 672 euro to ubezpieczenie społeczne ? czy tak można to wyliczyc ?
Ponieważ wszystko dostawałem do ręki to przyjąłem kurs NBP z 5-10-2010 /1 dzień wcześniej niż osiągnięty przychód 06-10-2010 tak wyczytałem ????
Do ZG wpisałem w PLN przychód brutto minus diety * 30% i KUP za 5 mcy oraz podatek 108,22 euro przeliczony na PLN.
Wszystko przeniosło mi się do PIT-36, tam wpisałem dochody w Polski oraz dodałem do składek na ubezpieczenie społeczne ???? przeliczoną na PLN kwotę z Jaaropgaff 672-108,22 = 563,78 euro
czy tak powinienem to zrobić? wiem, że wyliczenia powinny być z tygodniówek ale ich nie mam, NIGDY ICH NIE DOSTAŁEM, więc chyba lepiej się rozliczyć przynajmniej z rocznego holenderskiego pita ?
czy ubezpieczenie społeczne zapłacone w Holandii odejmuje się w PIT-36?

I teraz powinienem zrobić symulacje dla rozliczenia metodą progresywną i ewentualnie odliczyć jeszcze ulgę abolicyjną ? Rozumiem, że ta symulacja ma być dla dochodów łącznych polskich i holenderskich ?

Czy ktoś może mi pomóc to wszystko zebrać w całość ?

Z góry wielkie dzięki,
Staszek

Gość

Re: Jaaropgaaf Holandia HELP PLEASE

i jeszcze doczytałem się , że w 2010 r, podatek dochodowy to 2,3% a nie 2,45 % jak było wcześniej a w 2011 już tylko 1,85% ?
czy ktoś może to potwierdzić?

Staszek

Arek REW

Post autor: Arek REW »

tak skala podadkowa na 2010 to podatek 2,3%
tu jest potwierdzenie http://www.belastingdienst.nl/variabel/ ... 119_102468

Gość

a czy ktoś może zerknąć na mój tok rozumowania w rozliczaniu PIT-36 ?

Staszek

ArekREW

Post autor: ArekREW »

kurcze, pojawil sie problem. skala która przedstawiłem jest dla rozliczenia działalności gospodarczej. A nigdzie nie mogę znaleźć skali dla osob fizycznych nie prowadzących dg.

Gość

i co teraz?

a powiedz mi czy dobrze się orientuję, że te 2,30 % podatku dochodowego liczy się od dochodów brutto czyli od Loon loonbelasting. I teraz różnica w Ingehouden loonbelasting jest składką społeczną ? czyli w Ingehouden loonbelasting siedzi zarówno podatek dochodowy jak i składka społeczna.
U mnie dochód brutto to kwota 4 417 euro
a pod.doch+ skł społ to 672 euro
i w żaden sposób nie wychodzi te 33,45% ???

przy okazji Pani w US powiedziała , że pierwszy raz słyszy, że to jest łączone w karcie podatkowej i, że składek społecznych się nie odlicza bo zostały odprowadzone w innym kraju na inny system emerytalny, a na forum sporo osób pisze o odliczeniu skł. społecznych

Możesz to jakoś skomentować?
I czy cos znalazłeś o tej wysokości podatku dochod za 2010 dla osób nie prowadzących działal.gosp?

Staszek

Gość

Przede wszystkim możemy odliczyć składki na holenderski ZUS i NFZ (art. 26 ust. 1 pkt 2a, oraz art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy o PIT) pod warunkiem, że składki te nie zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, albo odliczone w Holandii.

czyli chyba nie możemy odliczac z Jaaropg.?

Staszek

ArekREW

Znalazłem skale pod dochodowego dla osob nieprowadzących dg. http://www.belastingdienst.nl/variabel/ ... P396_40204 , tam pisze iż jest to 2,35% (dodatkowo maja błąd w tabelce) Obawiam się jednak że jest to chyba do 2009 r. Tak prawde mowiąc jeśli chodzi o składki społeczne to jest z tym różnie, urząd moze to zakwestionować. poaza tym po co ja wykazywac skoro i tak całośc pochłonie ulga abolicyjna. Ogolnie masakra jest z tą holandią. Nikt nic nie wie.

Gość

to na bank jest 2009 gdzie było 33,50%

a Ty co zrobiłeś z rozliczeniem Holandii ?
Rozdzielałeś pod doch i składki społeczne?
a potem odejmowałeś skł.społ od dochodu ?
i czy te 2,30 % podatku liczy się od dochodu brutto ? tak jak pisałem w moim wyliczeniu ?

Staszek

ArekREW

Ogolnie wygląda o tak ze nie powinno się liczyć 2,3% z loon for loonbelasting ani loonheffig. Ogolnie pozycja loonheffing to powinno być te 33,4% dochodu z tym ze pewnie są jakieś odliczenia od tego sta nie wychodzi tak jak jest na jaropgafie. Wg instrukcji niektórych ludzi należy zrobić proporcje
lonheffing - 33,4
x - 2,3%
czyli 2,3%*loonheffing/33,4% Wtedy niby mamy kwotę podatku dochodowego.

Zablokowany