ulga na samochód osoby iepełnosprawnej

Basieńka

ulga na samochód osoby iepełnosprawnej

Post autor: Basieńka »

Małżonkowie są osobami niepełnosprawnymi (udokumentowane), oboje chodzili na rehabilitację (udokumentowane).Mąż jest współwłaścicielem samochodu, z tego tytułu odpisał sobie ulgę w wysokości 2280 zł. Mam pytanie czy żona w swoim zeznaniu podatkowym może też odpisać kwotę 2280 zł? Małżonkowie chcą rozliczyć się osobno. Proszę o odpowiedz:). Z góry dziękuję.

Bartek

Re: ulga na samochód osoby iepełnosprawnej

Post autor: Bartek »

Żona też by musiała być współwłaścicielem moim zdaniem...

Gość

Post autor: Gość »

ale nie mają rozdzielności majątkowej, więc jego współwłasność nie jest jej współwłasnością? Nie wiem co mam zrobić?

marbar

Post autor: marbar »

jeśli jest wspólność majątkowa, to niepotrzebny wpis w dowodzie rejestracyjnym. Żona jest współwłaścicielem.

Frajer

Post autor: Frajer »

Jak rozliczyć taką ulgę? Kilometrówką? Czy samo posiadanie 2-giej grupy inwalidzkiej, samochodu na siebie i udokumentowanej rehabilitacji (3 tygodnie) uprawnia so skorzystania z całej ulgi?

Gość

Post autor: Gość »

faktury nie są wymagane;)

Bartek

Najlogiczniej to chyba tak : odległość do miejsca rehabilitacji jest znana,spalanie samochodu tez,średnia cena paliwa także, wiec liczymy wg spalania + trochę jako koszty inne niż paliwo i tyle. Chodzi o to,żeby nie przegiąć i żeby nie wyszło, że samochód pali 50l/100km :)

marbar

jak odliczyć?
Ano np. ilość zabiegów * odległość kilometrowa
Nie brać pod uwagę ceny paliwa, ale stawkę za km (w zależności od pojemności silnika -do 900 cm szesc - 0,52 zł, powyżej 900 cm sześć - 0,84 zł)

marbar

dane z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. z 2002 r. nr 27, poz. 271 ze zm.).

Bartek

A dlaczego nie ceny paliwa skoro to jest faktyczny wydatek ? ja bym jeszcze policzył zużycie np klocków hamulcowych na 1 km jazdy i uwzględnił :) za 0,84zl/km to chyba skuterkiem można jeździć :)

Zablokowany