ulga na samochód osoby iepełnosprawnej
-
Basieńka
ulga na samochód osoby iepełnosprawnej
Małżonkowie są osobami niepełnosprawnymi (udokumentowane), oboje chodzili na rehabilitację (udokumentowane).Mąż jest współwłaścicielem samochodu, z tego tytułu odpisał sobie ulgę w wysokości 2280 zł. Mam pytanie czy żona w swoim zeznaniu podatkowym może też odpisać kwotę 2280 zł? Małżonkowie chcą rozliczyć się osobno. Proszę o odpowiedz:). Z góry dziękuję.
Re: ulga na samochód osoby iepełnosprawnej
Żona też by musiała być współwłaścicielem moim zdaniem...
-
Gość
ale nie mają rozdzielności majątkowej, więc jego współwłasność nie jest jej współwłasnością? Nie wiem co mam zrobić?
jeśli jest wspólność majątkowa, to niepotrzebny wpis w dowodzie rejestracyjnym. Żona jest współwłaścicielem.
-
Frajer
Jak rozliczyć taką ulgę? Kilometrówką? Czy samo posiadanie 2-giej grupy inwalidzkiej, samochodu na siebie i udokumentowanej rehabilitacji (3 tygodnie) uprawnia so skorzystania z całej ulgi?
Najlogiczniej to chyba tak : odległość do miejsca rehabilitacji jest znana,spalanie samochodu tez,średnia cena paliwa także, wiec liczymy wg spalania + trochę jako koszty inne niż paliwo i tyle. Chodzi o to,żeby nie przegiąć i żeby nie wyszło, że samochód pali 50l/100km :)
jak odliczyć?
Ano np. ilość zabiegów * odległość kilometrowa
Nie brać pod uwagę ceny paliwa, ale stawkę za km (w zależności od pojemności silnika -do 900 cm szesc - 0,52 zł, powyżej 900 cm sześć - 0,84 zł)
Ano np. ilość zabiegów * odległość kilometrowa
Nie brać pod uwagę ceny paliwa, ale stawkę za km (w zależności od pojemności silnika -do 900 cm szesc - 0,52 zł, powyżej 900 cm sześć - 0,84 zł)
dane z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. z 2002 r. nr 27, poz. 271 ze zm.).
A dlaczego nie ceny paliwa skoro to jest faktyczny wydatek ? ja bym jeszcze policzył zużycie np klocków hamulcowych na 1 km jazdy i uwzględnił :) za 0,84zl/km to chyba skuterkiem można jeździć :)